Adresseavisen skrev i begynnelsen av mai at den etnisk norske verdalingen (33), som reiste til Syria for å slutte seg til Den islamske stat i 2014, skal ha blitt banket opp av ansatte i Trondheim fengsel.

I forbindelse med en ransaking skal han ha blitt tatt kvelertak på og slått før han ble båret til en såkalt sikkerhetscelle etter håndjernene.

Syriafarer: Verdalingen er terrorsiktet, men nekter straffeskyld.

– Han hadde synlige merker på kroppen og blødde fra sår. Slik han har forklart det, ble han etterlatt naken kun med et lite teppe på sikkerhetscellen, opplyste verdalingens forsvarer Siri Langseth til Adresseavisen i mai.

Anmelder

Nå har den terrorsiktede verdalingen anmeldt forholdet.

– Han har anmeldt betjenter ved Trondheim fengsel for å ha utøvet vold mot ham. Anmeldelsen ble sendt til Sør-Trøndelag politidistrikt 24. mai, opplyser Langseth.

Verdalingen mener det er en mobbekultur blant ansatte i fengslet, særlig opp mot minoriteter. Dette skiller seg i negativ retning fra oppholdet han hadde i Oslo fengsel.

– Som hans forsvarer i den saken reagerer jeg på at fengslet ikke har gitt meg eller klienten innsyn i hendelsesrapporter og lignende, til tross for skriftlige henvendelser om dette, sier Langseth.

Den terrorsiktede verdalingen satt først i Oslo fengsel, men han ble flyttet over til Trondheim fengsel i midten av mars i år.

Den terrorsiktede trønderen kom til Trondheim fengsel i midten av mars i år. Før det satt han varetektsfengslet i Oslo fengsel.

Begrunnelsen for det var, ifølge en fengslingskjennelse fra mars i år, at det skulle gjøre det lettere for han å ha kontakt med familien i varetektsperioden.

Han har tidligere forklart at han sliter med psyken.

- Behandles ikke annerledes

Fengselsleder i Trondheim fengsel, Egil Gabrielsen sier han ikke kjenner ikke innsynsbegjeringene, som forsvareren viser til.

Han mener verdalingens utsagn om en ukultur i fengslet får stå for hans egen regning.

Fengselsleder i Trondheim fengsel, Egil Gabrielsen, mener verdalingens utsagn om en ukultur i fengslet får stå for hans egen regning.

- Han behandles ikke annerledes enn andre innsatte. Ingen har til hensikt å mobbe innsatte, sier Gabrielsen, som viser til at det ikke er enkelt å sitte i fengsel.

Ut over det viser han til tidligere kommentar i saken, gitt av direktør for Kriminalomsorgen region nord, Jorid Midtlyng.

- Vi har hatt en gjennomgang av denne konkrete saken sammen med Trondheim fengsel, men vi har ikke anledning til å gi vår beskrivelse av hendelsesforløpet. Vi mener at fengselet har fulgt retningslinjene, skrev hun på mail i mai.

Det var i slutten av august i fjor at IS-avhopperen fra Verdal ble pågrepet og terrorsiktet av PST. Han har siden da sittet varetektsfengslet.