Dette er nødvendig for å vurdere Rune Olsøs habilitet, mener Bjørnstad.

Adresseavisen har tidligere fortalt at flertallet i Kontrollkomiteen i Trondheim reagerte på at nestleder Rune Olsø ikke opplyste at han privat hadde etablert Candy People Norway sammen med Trondheim Kino Utvikling. Olsø på sin side fastholdt at han hadde informert om dette i møtet der han foreslo å utsette den planlagte revisjonen av Trondheim Kino. Olsø meldte seg ikke inhabil i saken da den ble behandlet i november i fjor, og heller ikke i januar og mars i år.

- Usikkerhet om habilitet

Kontrollkomiteens leder, Rolf Jarle Brøske (H), støtter Bjørnstad.

- Denne saken har åpenbart kommet uheldig ut fra starten, og nå er jeg opptatt av å få den inn på rett spor. For det første må vi få klarhet i om Rune Olsø var habil eller ikke i saken som omhandlet revisjon av kinoen da vi behandlet den i komiteen i november, januar og mars. For det andre må vi fastslå hvorvidt Olsø er habil til å behandle saker som angår Trondheim Kino i fremtiden. All informasjon som kan belyse dette vil gi kontrollkomiteen et godt grunnlag til å foreta disse vurderingene. All den tid Rune Olsø selv har hevdet at han var habil til å behandle saken, bør det jo være uproblematisk for ham å legge fram denne dokumentasjonen, påpeker Brøske.

LES KOMMENTAREN: Når politikerne skylder på hverandre

Frps Sivert Bjørnstad er tydelig på behovet for å avklare nestleder Olsøs habilitet i saken.

- Når vi vurderer hvilke selskapsrevisjoner vi skal prioritere, er det usikkert om Olsø er habil eller inhabil – i og med at han har sittet i styrer i Trondheim Kino. Det gjelder særlig styret i Trondheim Kino Utvikling som er heleid av Trondheim Kino, som han satt i så sent som oktober i fjor.

- Men dette har jo komiteen vært kjent med hele tiden?

- Ja, men det ble ytterligere komplisert da Rune Olsøs eierskap i Candy People Norway ble kjent. Dette selskapet ble opprettet sammen med blant annet Trondheim Kino Utvikling, og det har inngått en leverandøravtale med Locatiom – som er 50 prosent eid av Trondheim Kino Utvikling. Jeg ser at ordfører Rita Ottervik sier til Adresseavisen at det ikke har skjedd noe formelt galt i denne saken. Jeg synes det er merkelig at ordføreren tar et så klart standpunkt i en sak hvor kontrollkomiteen ikke engang har fått vurdert Olsøs habilitet ennå. Det er det komiteen som skal ta stilling til, det skjer ikke på ordførerens kontor, understreker Bjørnstad.

- Hva bør han legge fram?

- Det som omhandler kjøp, salg og avtaler i denne saken bør det være åpenhet rundt overfor kontrollkomiteen – for eksempel leverandøravtalen de inngikk med Location. Dette bør heller ikke være noe problem for Olsø dersom det ikke har skjedd noe formelt galt her. Det er tvert imot i hans egen interesse å få ryddet spørsmålet av veien. Det vil være vanskelig for Olsø å sitte i Kontrollkomiteen uten at hans habilitet i denne saken er vurdert. Det beste er at han selv ønsker å være åpen rundt dette, så dette er en hyggelig oppfordring til det.

- Men dere kan ikke pålegge Olsø å legge fram denne dokumentasjonen?

- Det er kjedelig dersom vi i komiteen må gå så langt at vi må fatte et vedtak om dette. Dessuten foreligger det ytterst lite erfaring på hva som er vanlig i slike saker, fordi det er svært uvanlig at man havner i en slik situasjon.

- Men er det nødvendig at Olsø legger fram så detaljert dokumentasjon?

- Ja. Når saken har kommet så langt er det viktig at alle kort kommer på bordet. Særlig når Olsø heller ikke vil la seg intervjue og svare på avisens konkrete spørsmål.

LES OGSÅ: Kinoen går ut av Candy People

- Hva skjer hvis Olsø ikke legger fram det dere ber om?

- Da må vi ta en diskusjon i komiteen på hvordan vi håndterer det. Neste gang vi diskuterer rekkefølgen av selskapsrevisjonene, er det uansett en selvfølge at habiliteten til Olsø er vurdert.

- Er deres ønske om at Olsø legger alle kort på bordet mer et politisk spill enn at dere utøver kontrollfunksjonen?

- Det er et problem at Olsø har bagatellisert dette til å dreie seg om politisk spill. Kontrollkomiteen er et fullt ut uavhengig organ som er avhengig av at alle fakta ligger på bordet når et av medlemmene oppretter et privat selskap sammen med det kommunale selskapet som eventuelt skal revideres. Dersom jeg hadde spilt et politisk spill i denne saken, ville jeg på første og beste kontrollkomitémøte fått vedtatt dette ønsket skriftlig. Da er det mer ryddig at Olsø gjør dette på egen hånd. Så er vi ferdige med saken hvis det er slik Ottervik sier – at det ikke har skjedd noe formelt galt, sier Bjørnstad.

- Partipolitisk spill

Nestleder i kontrollkomiteen, Rune Olsø, som også er leder i Sør-Trøndelag Ap, ønsker ikke å snakke med Adresseavisen. Han svarer på derfor på epost.

- Høyre og Frp lenge vært godt kjent med at undertegnede har hatt styreverv i Trondheim Kino i mange år, men de tok likevel ikke opp spørsmålet om habilitet da de sammen med Ap bestilte en kontroll av kinoen, i en overordnet sak. Dette på tross av at Høyre og Frp har rent flertall i komiteen, og kan vedta hva de vil. Som jeg tidligere har skrevet, i sakene som fremover vil komme knyttet til mandatet for selskapskontroll og revisjonsrapport av Trondheim Kino, vil undertegnede være inhabil som følge av tidligere verv, og ikke delta i behandlingen. Dette vet Høyre og Frp utmerket godt, men de må gjerne bruke kreftene sine på å drive partipolitisk spill, skriver Olsø og legger til:

- Jeg vil også i slike saker fremover be meg fritatt fra å delta i all behandling som vedrører kinoen, slik loven åpner for. Det ville selvsagt også skjedd dersom Høyre og Frp hadde tatt opp disse spørsmålene da man behandlet saken tidligere.

Adresseavisen har sendt Olsø to oppfølgingsspørsmål uten å få svar på disse:

«Betyr det du skriver her at du ikke vil delta i diskusjonen om hvilke selskaper som skal prioriteres som revisjonsobjekt, selv om du gjorde det sist? Betyr det at du nå mener at du var/er inhabil, mens du ikke mente det sist?»

«Flertallet i revisjonskomiteen vil vite om du var inhabil da saken ble behandlet i november, januar og februar. For at komiteen skal kunne avgjøre din habilitet da, mener Bjørnstad/Brøske at du må legge fram dokumentasjonen de etterlyser. Kommer du til å gjøre det?»

Mottatt varsel

I kjølvannet av Adresseavisens saker om Rune Olsø, hans private selskap Candy People Norway og hans tilknytning til Trondheim Kino, har kommunen mottatt et varsel.

Saken er unntatt offentlighet, men vil bli behandlet på kontrollkomiteens førstkommende møte mandag 9. mai.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt et varsel i saken som omhandler Trondheim Kino, Candy People og Rune Olsø. Saken skal behandles i komiteen neste mandag, og da vil vi sette oss inn i varselet – hva det handler om og hvordan vi skal håndtere det videre, sier kontrollkomiteens leder, Rolf Jarle Brøske (H).

Frps Sivert Bjørnstad ber Aps Rune Olsø legge fram all dokumentasjon som omhandler hans selskap Candy People og Trondheim kino. Foto: KIM NYGÅRD
Kontrollkomiteens leder, Rolf Jarle Brøske, mener det bør være uproblematisk for Rune Olsø å legge fram relevant dokumentasjon: - All den tid Rune Olsø selv har hevdet at han var habil til å behandle saken, bør ikke det være noe problem. Foto: RUNE PETTER NESS