- Jeg vil ikke si jeg er urettferdig behandlet, men jeg har vært irritert. Både fordi det er kommet uriktige opplysninger, og fordi jeg vet at ordføreren ikke har skrevet om innstillingen, sier Morten Wolden.

KOMMENTAR: Ap kan ikke spinne seg bort fra åpenhet

Faktiske feil

I forkant av debatten i formannskapet om åpenhet og utlufting i rådhuset, kom rådmannen med sin redegjørelse av saken. Han understreket at han ikke vil blande seg inn i den politiske diskusjonen om åpenhet, men følte seg forpliktet til å korrigere faktiske feil. I debatten de to siste ukene har Ingrid Skjøtskift (H) og Hilde Opoku (MDG) hevdet at ordføreren har grepet inn i rådmannens saksbehandling og korrigert denne. Saken det vises til er idrettsplanen som ble behandlet april 2015.

Wolden viser til at det i den saken ble lagt frem et alternativ forslag til rådmannens innstilling fra flertallskonstellasjonen. Rådmannens forslag til vedtak fulgte saken både i komitébehandlingen og i bystyrebehandlingen, men det alternative forslaget (som ble komiteens innstilling til bystyret) ble enstemmig vedtatt med unntak av ett punkt.

Tillit og trygghet

- I en rekke saker er det slik at politikere fra de ulike partiene legger fram alternative forslag til rådmannens innstilling, og ofte får sine forslag vedtatt. Det er slik lokaldemokratiet skal fungere. Den påstanden faller på sin egen urimelighet, og slik sett føler jeg meg trygg i rollen, sier han.

Og legger til:

- Alle i kommunen, ikke bare formannskapet og politikere, må ha tillit og trygghet på at jeg har en uavhengig posisjon i Trondheim. Etableres det et inntrykk av at rådmannen ikke har den selvstendighet, partipolitiske nøytralitet og faglige uavhengighet som er helt avgjørende for å kunne utøve sin rolle og funksjon, så har både rådmannen og Trondheim kommune som organisasjon en utfordring, mener han.

Glad for at varaordfører deltar

Noe av kritikken har også gått på at rådmannen og ordføreren møtes hver torsdag, uten at varaordfører eller andre er til stede. Den praksisen blir det nå slutt på. Det er Wolden glad for.

I Orkdal, hvor han var rådmann en kort periode før han kom til Trondheim, var det vanlig.

- Jeg har ikke noe imot at varaordføreren er med her også. Det er bare bra. Ofte er det praktiske spørsmål, representasjon, saker som kommer, forsinkelser og den type ting som blir tatt opp i disse møtene, sier Wolden, som vil invitere Skjøtskift og Opoku til samtale om de siste ukers utspill.

- Har du hatt et ønske om å ha med varaordfører på disse møtene?

- Jeg mener det har vært luftet, men det er først og fremst en politisk beslutning. Jeg er avhengig av dialog med begge, både politisk og andre samhandlingsformer vi har med omgivelsene våre. Jeg synes det er bra at vi nå får et system hvor flere er med i prosessen, men det må ikke bli slik at vi skrivet ned hver gang ordfører og rådmann møtes i gangen. Så rigid kan det ikke være. Det viktigste for oss er at brukerne får best mulig tjenester og at vi har best mulig prosesser med omgivelsene, sier han.

Husker ikke

Varaordfører Hilde Opoku har tidligere sagt at hun gjerne ville være med på disse møtene, men at det ikke er blitt slik. Ordfører Ottervik sier derimot at hun ikke kan huske at det har vært oppe til diskusjon.

- Men jeg har ikke har noe problem med at varaordføreren er med på disse i fremtiden. Det er ingen beslutninger som tas i disse møtene, og jeg er opptatt av at mest mulig av informasjonen kommer til hele formannskapet, og ikke bare mellom meg og varaordfører, sier Ottervik.