- Jeg vet godt hva slags lag dette er og hva vi er i stand til å få til sammen, sa hun til redaksjonen da nyheten ble presentert for kollegaene fredag morgen.

Det tok ikke mer enn én uke fra forhenværende sjefredaktør, Tor Olav Mørseth, takket for seg – til kvinnen var på plass.

- Vi skal holde stø kurs. Våre oppgaver er å forsterke og videreutvikle den digitale journalistikken, fortsette å sette dagsorden og styrke den meningsjournalistikken vi allerede har jobbet hardt med å synliggjøre, fortalte hun sine kollegaer da tiltredelsen ble offentlig fredag morgen.

Stødig og populær sjefredaktør

Kirsti Husby har jobbet i Adresseavisen i 19 år og har i 10 av dem vært stedfortredende sjefredaktør. Hun har jobbet til sammen åtte år som nyhetsredaktør og tre år som utviklingsredaktør. Før det jobbet hun som nyhetsjournalist.

I tillegg til dette har Husby hatt en rekke verv, blant annet i Pressens Faglige Utvalg (PFU) og i Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (SKUP). Hun omtales som en sterk figur i pressenorge med et bredt nettverk i tillegg til sin dype forankring i egen avis.

- Kirsti har bred og sterk ledererfaring. Vi har funnet den dyktigste kandidaten. I mitt hode var det åpenbart at vi skulle ansette Kirsti og det var heller ingen tvil hos styret, sier styreleder i Adresseavisen, Per Axel Koch.

- Og når du ser på hvordan dette ble mottatt i redaksjonen, blant hennes egne, vet vi at det var helt riktig, legger han til.

Redaksjonen applauderte sjefredaktørvalget høylytt.

- En komplett sjefredaktør

Fredag 2. juni informerte Tor Olav Mørseth (36) redaksjonen om at han sluttet som sjefredaktør for å starte som direktør i det nystartede selskapet Digital Norway Toppindustrisenteret. Kirsti Husby, som frem til da hadde vært nyhetsredaktør og sjefredaktørens stedfortreder, ble konstituert som sjefredaktør.

Endringene Mørseth startet, i tett samarbeid med Kirsti Husby, ivaretas og videreutvikles. Kursen han staket ut bevares.

Kirsti Husby karakteriseres av kollegaer som nyhetsjeger til beinet. Styreleder, Per Axel Koch, fremhever henne som en anerkjent nyhetsredaktør over mange år, både innad og utad.

- Hun er utholdende og meget faglig sterk. Hennes helt spesielle kvaliteter er at hun er visjonær og fremoverlent. Hun er en leder som ser muligheter og evner å takle motgang. Dessuten er hennes erfaring en stor styrke. Kirsti har stått godt igjennom endringer og harde utfordringer vi har hatt de senere årene. Til tross for store utfordringer er hun solid plantet på jorda og hun evner å se folk. Alt dette i sum gjør henne til en komplett sjefredaktør, sier Per Axel Koch.

Ny leder: Kirsti Husby er sjefredaktør i Adresseavisen. Her omkranset av Tove Nedreberg (t.v.), adm dir i Adresseavisen og Per Axel Koch (t.h), styreleder i Adresseavisen da utnevnelsen ble offentliggjort i redaksjonen fredag morgen.

Han underslår ikke at erfaringen fra mange år Adresseavisen gir styrke.

- Det er morsomt å se at folk som utvikler seg internt også får sjansen. Fordi de fortjener det, selvsagt. Men også fordi at dette er meget bra for ethvert selskap. Det er viktig at det gror godt i bedriften. Og vårt nye lederteam viser at vi får dette til, sier styrelederen og peker på Husbys lederskap i tospann med administrerende direktør, Tove Nedreberg.

I disse tider ...

Det er store oppgaver som ligger foran landets eldste nålevende avis. Den har eksistert igjennom 250 år og styrelederen har et overordnet mål om å sørge for at den skal være her på 300-årsdagen også.

- Vi skal opprettholde og videreutvikle den sterke posisjonen Adresseavisen har ved å sette dagsorden med viktig nyhetsjournalistikk. Det er vårt oppdrag. Tilbakemeldinger fra leserne tilsier at vi står sterkere og legges merke til, sier Koch.

Han legger ikke skjul på hvor vanskelig det er å stå i dette akkurat nå. De tradisjonelle mediehusene taper inntekter til Google og Facebook.

- Økonomisk sett er det er som å plutselig skulle konkurrere mot Barcelona og Real Madrid i vår hjemlige eliteserie i fotball, sier Koch.

Dessuten er nyhetsmediene utfordret av mediekanaler med annen type forankring enn det kritiske og undersøkende.

- I disse tider, med Trump ved makten i USA, ser vi viktigheten av samfunnsoppdraget vårt og den verdien vi har i samfunnsutviklingen. Medier som stiller spørsmål, avdekker og belyser, døgnet rundt, er utrolig viktig. Går disse over ende, dukker det ikke opp noe som kan erstatte dem!

Går ut av komfortsonen

- Jeg liker å gå utenfor min egen komfortsone, sier den nye sjefredaktøren tydelig. Tydelighet er for øvrig er en annen kvalitet hun tilskriver seg selv. Hun har ledet en rekke endringer i avisens nyere historie.

Kirsti Husby er mer enn klar over både strømningene og økonomien. Hun er ikke skyggeredd.

- Adresseavisen markerer seg tydelig og leserne våre bryr seg om oss. Det er et godt utgangspunkt. Også får jeg ikke til noe uten laget mitt, sier hun.

For redaksjonen ramset hun opp små og store seire i adressajournalistikken. Grunnkomponentene bak det hun nevnte var lagarbeid, uredde holdninger, utforskertrang og vilje til å stå i det.

Prisvinnende: Journalistene Grete Holstad (f.v.) og Norunn Bergesen, mottar pris for Årets innovasjon fra kulturminister Linda Helleland Hofstad, sammen med nyhetsredaktør Kirsti Husby. I fjor ble Adresseavisen kåret til Årets avis.

Kun kvinner

Kirsti Husby beskrives av mange som usnobbete, naturlig, med godt humør. Hun er den som ikke legger seg tidlig, enten det er snakk om jobb eller fest. Styrelederen peker gjerne også på at hun er en rollemodell.

- Nå er det kun kvinner i kolofonen vår!

Kolofonen finner du på side 2 i avisa. Den angir hvem som har ansvaret for avisas innhold (journ.anm.)

- Det er det ingen andre aviser av størrelse i Norge som har. Det er historisk og jeg er stolt av det, sier Per Axel Koch.

Kirsti Husby selv tar det til ettertanke.

- Det som er mest oppsiktsvekkende er at det har tatt så lang tid, sier hun.

- Kanskje er det slik at kvinner trenger et ekstra dytt? Når det er sagt må vi ville det og gjøre det selv, sier hun, Adresseavisens første kvinnelige sjefredaktør.