- Det har foregått seksuelle aktiviteter og seksuell utprøving mellom barna. Noen har opplevd det som frivillig og gjensidig, men noen har opplevd det som krenkende, sier politiadvokat Kjersti Hegerberg ved Trøndelag politidistrikt.

LES PÅ PLUSS: Rådmannen: - Riktig å slå alarm

Politiet er i ferd med å avslutte etterforskningen av den såkalte krenkelsessaken ved en barneskole i Trondheim. Saken ble i midten av mars anmeldt av barne- og familietjenesten, på bakgrunn av at det skulle ha foregått seksuelle krenkelser, vold og mobbing mellom elever i en klasse i småskolen.

LES OGSÅ (PLUSS): Få spørsmål fra elevene

Ingen voksne involvert

- Anmeldelsen gikk ut på at det skulle ha vært seksuelle krenkelser mellom jevnaldrende, mindreårige barn. Vårt hovedfokus i etterforskningen har vært om noen personer som er over den seksuelle lavalderen, har vært involvert. Vi har konkludert med at det ikke er noen grunn til å tro at det er noen voksne eller ungdommer involvert, sier Hegerberg.

Ifølge politistasjonssjef Arve Nordtvedt har det aller meste av den seksualiserte adferden foregått på skolens område.

-Barn har gitt uttrykk for at de har blitt krenket i skoletiden. Det er alvorlig. Som samfunn ønsker vi ikke det.

Mindre omfang

- Hvor mange har opplevd krenkelser?

- Omfanget er vesentlig mindre enn man først fikk inntrykk av. Når det gjelder den seksuelle utprøvingen er det mer diffust hva omfanget er, sier Nordtvedt.

LES OGSÅ (PLUSS): Etterforsker seksuelle krenkelser mellom elever i barneskolen

Han sier det ikke har vært enkelt for politiet å skille mellom hva som har vært frivillig og hva som kan ha vært opplevd som krenkende. Selv om det handler om frivillig lek, er det vanskelig for barn å fortelle til voksne om noe som oppleves så privat og kanskje litt pinlig. Politiet har ikke belegg for å si at noen er blitt direkte truet eller presset til å være med på den seksualiserte adferden.

- Venner er viktig for barn. Noen har kanskje strukket seg litt lenger enn de hadde lyst til, sier Arve Nordtvedt.

Inspirert av Newton

Under avhørene med barna har det kommet frem at flere av dem har sett på Newtons serie om pubertet. Politiet utelukker ikke at dette kan ha vært en inspirasjonskilde til den seksualiserte aktiviteten.

Det blir en vond klump i magen (PLUSS)

- Flere har hatt interesse for programmet Newton om pubertet, hvor en går detaljert inn på jentetiss og guttetiss. Vi klarer ikke å konkludere med at det har vært inspirasjonen, men vi vet at flere har sett det flere ganger, sier Hegerberg. Hun mener det ikke er grunnlag for å slå fast at barna har sett på porno.

Kritiserer ikke kommunen

Saken ble kjent etter at en elev fortalte en voksen om hendelser som ble opplevd som krenkende. Trondheim kommune slo full alarm som følge av meldingen. Politiet vil ikke kritisere kommunens handlemåte.

- Anmeldelsen var alvorlig. Det er forståelig at kommunen reagerte. Vi kan ikke si at kommunen overreagerte. Det var viktig å avklare hva som hadde skjedd, sier Nordtvedt.

- Har politiet kommet til bunns i saken?

- Den er godt nok opplyst til at vi kan konkludere. Vi avslutter nå etterforskningen, og saken vil etter all sannsynlighet bli henlagt.

Avhørt i Barnehuset

Politiet har avhørt en rekke barn, foreldre og ansatte ved skolen. De tilrettelagte avhørene av barna har foregått i regi av Barnehuset og vært ledet av politifolk med spesialkompetanse på denne typen avhør.

Politiet ønsker å være veldig varsomme med konkrete opplysninger om saken av hensyn til barna.

- Dette har vært en belastende sak både for barn og foreldre. Vi ønsker nå å normalisere hverdagen til barna så mye som mulig, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt.

Torsdag kveld ble det avholdt foreldremøte for det aktuelle klassetrinnet. Flere representanter fra politiet deltok på møtet, og politiet la frem det de har funnet ut i saken.

- Det var viktig for oss at foresatte selv fikk anledning til å snakke med politiet, at de fikk høre direkte fra politiet hva de har funnet og hva de har konkludert med etter avsluttet etterforskning, sier Erlend Moen, seniorrådgiver i Trondheim kommune.

- Hvordan reagerte foreldrene på informasjonen de fikk av politiet?

- Jeg skal være forsiktig med å tolke, for ingen opplever noe helt likt. Men jeg tror mange føler en lettelse over at politiet mener det ikke har vært voksne involvert, sier Moen som også understreker at kommunen vil følge klassetrinnet videre, selv om politisaken er avsluttet.

- Politet har tatt seg av etterforskningen etter en anmeldelse, og vi går ikke videre med dette. Vi vil derimot fortsette å jobbe med det generelle læringsmiljøet på trinnet, og ønsker å møte foreldrene igjen senere. Vi vil fortsette å følge opp de tiltakene vi som kommune har satt inn, dette for å sikre at alle elevene får et godt psykososialt miljø, sier seniorrådgiver Moen.