I tillegg opplyser 118 elever i 7. og 10. trinn at de blir mobbet en eller flere ganger i uka av andre elever.

Tallene kommer frem i Elevundersøkelsen som ble gjennomført sist høst, og som nå legges frem.

- Det er trist å se disse tallene. Vi har hatt mye fokus på mobbing i Trondheim, og derfor hadde vi forventet et bedre resultat, sier Camilla Trud Nereid, kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune.

- Tallene er alvorlige. Vi må jobbe knallhardt med å få bukt med mobbing. En som mobbes er en for mye, sier Edvin Helland (Ap), leder i oppvekstkomiteen.

Elevundersøkelsen viser at andelen som mobbes i Trondheim er like stor som den gjennomsnittlige andelen for hele landet.

- Å være gjennomsnittlig er ikke bra nok for oss. Vi har som mål å være bedre, påpeker Nereid.

Sårende ord

- Den voksne sa sårende ord til meg. Den voksne fikk andre elever til å le av meg. Den voksne fikk meg til å føle meg utenfor. Dette er noen av utsagnene elever i Trondheim har svart bekreftende på.

Eirin Berg, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet, reagerer på at elever opplyser at de blir mobbet av voksne på skolen en eller flere ganger i uka.

- Dette er alvorlig. Slik kan vi ikke ha det. Selv det at en elev blir mobbet en sjelden gang av en voksen, er uakseptabelt. Dette er noe vi må tørre å snakke om. Hva gjør vi når vi ser en kollega foretar seg noe som vi reagerer på, sier Berg.

Tidligere i år gikk Trondheim kommune ut og beklaget uakseptabel oppførsel fra en lærer i skolen. Dette skjedde etter at foreldre hadde klaget inn en lærer for det de mente var mobbing mot deres barn.

Kommunaldirektøren mener rektor har et stort ansvar når det avdekkes mobbing fra voksne.

- Det å være lærer er et livsvalg, og det er ikke alle som egner seg til denne jobben. Det finnes mennesker som ikke burde ha den jobben de har. Her er det viktig at enhetsleder tar ansvar, sier Nereid som påpeker at hele voksenkulturen rundt barnet er viktig når det gjelder mobbing, både skole, hjem og fritidsarena.

Store forskjeller

Ifølge Nereid er det gjort endringer i spørsmålene i den siste Elevundersøkelsen slik at det er vanskelig å sammenligne resultatene med tidligere resultat.

- Men vi må uansett ta tak i de resultatene som foreligger nå. Det vi ser er at mobbing foregår nesten ved alle skolene, sier Nereid.

Men det er store forskjeller i skolemiljøet ved trondheimsskolene. Mens elevene ved enkelte skoler nærmest rapporterer om null mobbing, er situasjonen en helt annen ved andre skoler. Best i klassen blant ungdomsskolene er Rosenborg.

- Dette er en stor skole, med elever fra ulike sosiale lag, og det er en mangfoldig skole. Jeg har snakket med rektor og lærere ved skolen og de påpeker at det er nettopp dette mangfoldet som er forklaringen på fravær av mobbing på skolen, sier Nereid.

Hun trekker samtidig frem Markaplassen skole, som er en av dem som ligger dårligst an når det gjelder mobbing, til tross for at det ifølge Nereid jobbes godt forebyggende også der. Resultatene har nå ført til at skolen har tatt ytterligere grep, informert foreldre, gjennomført undersøkelser og satt i verk tiltak for å bedre skolemiljøet.

- Det at det er så store interne forskjeller, gjør at vi ikke er fornøyd med resultatene. Dette forteller oss at det er mulig å gjøre noe, sier Even Ytterhus, SLT-koordinator i Trondheim kommune.

- Alvorlig

Ordfører i Ungdommens bystyre, Gjermund Bungum Gorset, mener det er all grunn til å ta mobbetallene på alvor.

- Det skal en del til for at en sier at en er blitt mobbet. Når temaet er så alvorlig, så tror jeg elevene svarer ærlig.

Han er skuffet over resultatene, og mener at det er viktig at både skole og politikere tar ansvar og ser at de er nødt til å gjøre noe med mobbeproblemet.

- Det er politikernes ansvar å redusere mobbing, de må jobbe politisk for å bedre situasjonen, sier Gorset.

Orienterte politikerne

Kommunaldirektøren orienterte tirsdag formannskapet om mobbetallene i trondheimsskolen. Resultatene vakte sterke reaksjoner:

- Tallet er altfor høyt. Vi skal ha nulltoleranse for mobbing. Rådmannen må gå inn på den enkelte skole for å finne ut hvorfor arbeidet mot mobbing ikke fungerer godt nok, sier Marek Jasinski (Ap).

- At 47 elever, to skoleklasser, ikke opplever at de har det godt er veldig alvorlig. Unger skal ha en trygg hverdag og skolen skal være et trygt sted, sier Ingrid Skjøtskift (H).

- Jeg får vondt i magen. Det er et veldig høyt tall, og det er ikke bra at skolene ikke har fanget opp mobbing mellom voksen og barn, sier Jon Gunnes (V).

Leder i oppvekstkomiteen, Edvin Helland. Foto: Jens Søraa
Ikke fornøyd: Kommunaldirektør Camilla Trud Nereid hadde forventet lavere mobbetall i Trondheim kommune. Fra venstre Gjermund Bungum Gorset, ordfører i Ungdommens bystyre, Eirin Berg og Frode Vikhals fra Utdanningsforbundet og Even Ytterhus, SLT-koordinator i Trondheim kommune. Foto: Jens Søraa
Ordfører i Ungdommens bystyre i Trondheim, Gjermund Bungum Gorset flankert av Kristin Sæther, leder i Fagforbundet i Trondheim t.v. og Eirin Berg, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Foto: Jens Søraa