Gruppestyret i Arbeiderpartiet vedtok fredag at Eva Kristin Hansen foreslås som stortingspresident i kommende periode.

- Jeg veldig stolt og glad over at Ap har gitt meg den tilliten. Jeg skal jo uansett i presidentskapet, men siden Høyre ikke tar signaler fra de andre om at man ikke ønsker den kandidaten de har fremmet, så partiet mitt at det var nødvendig å fremme en egen kandidat, sier Eva Kristin Hansen.

Ap-forslaget kommer etter at Høyre ønsker å la sittende president Olemic Thommessen fortsette, til tross for omfattende kritikk. Fredag diskuterte gruppestyret i Ap om de skulle stemme blankt på lørdag, eller fremme en egen kandidat. De valgte altså det siste.

Får trolig en del støtte

Det er ventet at Ap, SV, Sp, Rødt og MDG kommer til å støtte opp om Hansen som ny stortingspresident. Men Venstre og KrF har gjort det klart at de kommer til å støtte Thommessen sammen med Høyre og Frp. Dermed har sittende president flertall. Dette skal det voteres over i Stortinget lørdag.

- Du kommer til å tape avstemmingen i morgen, siden KrF og Venstre støtter Thommessen?

- Ja, i utgangspunktet gjør jeg det, men det er skriftlig avstemning og det blir nok jevnt. Man skal aldri si aldri, det snakkes jo i gangene, så det er ikke hundre prosent sikkert at jeg taper, sier Hansen.

Hansen har vært syk i halvannet år – og det er ikke lenge siden hun kom tilbake i politikken.

Mange menn

Ap har uansett innstilt på at Hansen skal inn i presidentskapet, noe hun er svært fornøyd med:

- Det er fascinerende at det i 2017 bare er menn som er foreslått til presidentskapet, bortsett fra meg. Det er ikke et godt signal å sende utad i et så likestilt land som vi er, sier Hansen.

Ap-nestleder Trond Giske sier dette om hvorfor han mener Hansen er en god kandidat:

- Hun har lang stortingserfaring og erfaring fra mange komiteer. Hun kan de parlamentariske spillereglene godt. Hun er folkelig og jordnær, og vil tilføre presidentskapet en dimensjon som de sårt trenger, sier Giske.