Lademoen

Gamle protokoller med sirlig håndskrift hadde i verste fall gått opp i røyk i forbrenningsanlegget på Tiller om ikke Statsarkivet var blitt kontaktet.

I de gamle fabrikklokalene i Strandveien pågår en omfattende rehabilitering. Innvendig rives det aller meste for å gjenoppstå med nytt produksjonsutstyr for Dahls-ølet, et nytt bryggeri samt ølpub og restaurant. Det nye anlegget skal offisielt åpne 4. august 2016.

Det gamle arkivet er revet for å bli lagringsrom for øl på eikefat. I sommer ringte produksjonssjef Erik Norgård til Statsarkivet med spørsmål om de kunne tenke seg å komme og se på det enorme arkivmaterialet. Rådgiver Atle Brandsar ved Statsarkivet var ikke sen å be. Å få en slik telefon hører ikke med til hverdagen for en arkivar som vanligvis katalogiserer og systematiserer offentlige arkiver.

Private har ingen arkivplikt

Private virksomheter har ingen lovpålagt plikt til å ta vare på gamle arkiver. Dette er en av de større arkivsamlingene fra en privat bedrift som Statsarkivet har fått stilt til disposisjon. Her kan lokalhistorikere, forskere og studenter finne mye interessant stoff ved å gjennomgå de gamle, ærverdige protokollene.

-Vi er utrolig takknemlig for at en så stor og sentral bedrift som EC Dahls bryggeri har gitt oss sitt arkivmateriale, sier Brandsar og blir nærmest blank i blikket når han henter frem den ene protokollen etter den andre fra lagerreolene i Dora.

- Vi gikk gjennom hele arkivet sammen med representanter for bryggeriet, og plukket ut det vi mener bør bevares for ettertiden. Regnskapsbilag, lønningsbilag og personalopplysninger som ikke er arkivverdige, er makulert, opplyser Atle Brandsar.

Berget fra avfallscontainere

Steinar Døsvik, som har jobbet som selger ved EC Dahls siden 1971, har vært en sentral pådriver for å ta vare på gamle papirer, produksjonsutstyr og annet interessant materiale.

- Jeg har klatret opp i avfallscontainere i forbindelse med diverse ombygginger og utvidelser av fabrikkanlegget for å berge unna verdifult materiale. Noe gjemte jeg unna i safen på det gamle lønningskontoret, forteller Døsvik.

Produksjonssjef Erik Norgård, som fra nyttår blir ny daglig leder ved fabrikkanlegget, mener det er viktig å ta vare på bryggeriets historie. Gamle regnskapsprotokoller, aksjeprotokoller, reklamemateriell og produksjonshistorie forteller ikke bare ølhistorie, men gir også et innblikk i sosiale forhold og samfunnsutviklingen.

Fant protokoll fra Christine Dahl

Brandsar forteller at det også dukket opp regnskapsprotokoller som hadde tilhørt forretningskvinnen Christine Dahl, mor til Erich Christian Dahl. Hun ble enke da Erich Christian var barn, men fortsatte å drive et av landsdelens største handelsbedrifter. En regnskapsbok fra 1835 viser vidstrakt handel med en rekke europeiske byer.

Dessverre ser det ut til en god del av bryggeriets arkiv fra bl.a. 1930- og 1950-tallet er gått tapt. Men Statsarkivet er ennå ikke ferdig med finsorteringen. Bryggeriet har imidlertid tatt vare på mye kunst, deriblant fra lokale kunstnere som Arthur Meyer og Haakon Bleken.

- På loftet ligger flere gamle gjenstander som man vil gå gjennom med tanke på at det sammen med en del annet gammelt produksjonsutstyr kan bli stilt ut for besøkende. Men et eget museum er det ingen planer om.

Fusjonerte med Aktiebryggeriet

EC Dahls bryggeri eksisterte som en selvstendig bedrift fra 1856 og frem til 1980-tallet. Bryggeriet eies i dag av Ringnes, som igjen eies av Carlsberg Group. I 1966 gikk EC Dahls bryggeri, som da holdt til i Sverres gate, sammen med Aktiebryggeriet i Trondhjem (stiftet 1899). Etter hvert ble alt flyttet til anlegget i Strandveien. Senere kjøpte EC Dahls opp Nordlandsbryggeriet.

Mye av arkivmaterialet skriver seg også fra Aktiebryggeriet, som rundt 1900 oppførte bryggeribygningen i Strandveien. Den eldste bryggeribygningen er fredet og er for øvrig en kopi av et bryggeri i Tsjekkia.

For noen år siden opphørte all mineralvannproduksjon ved EC Dahls, og det pågår nå en omfattende nedbemanning. På det meste talt EC Dahls, inkludert agenter rundt omkring i landet, godt over 600 ansatte. Steinar Døsvik beskriver bryggeriet som et samfunn i miniatyr. Bryggeriet holdt seg med egne håndverkere inne de fleste fag, til og med eget trykkeri hadde bedriften.

Erich Christian Dahl hadde tjent gode penger på kornimport og sildeeksport da han gikk i gang med bryggerivirksomhet. I 1850 kjøpte han Sukkerhuset på Kalvskinnet. I mange år var bayer dominerende, og ølet ble eksportert helt til Brasil. Ikke før på 1920-tallet kom pilsnerølet, som gradvis overtok for bayeren.

Nostalgi: EC Dahls har tatt vare på gamle ølflasker. Godt voksne vil nikke gjenkjennende til langpilsen og bayerølet. Foto: Jens Petter Søraa
På loftet: Produksjonssjef Erik Norgård (t.h.) og selger Steinar Døsvik på loftet i Strandveien der bryggeriet har tatt vare på mye gammelt utstyr. Det vil bli nærmere gjennomgått, og noe vil bli utstilt i besøkslokalene. Foto: Jens Petter Søraa
Store dimensjoner: Så store eiketønner brukes ikke lenger når øl blir satt til lagring. Steinar Døsvik viser frem tønna som står på Dahlsloftet. Foto: Jens Petter Søraa
Ølsanger: Denne figuren oppe på Dahlsloftet kan både drikke øl og synge ølviser. Den er montert på delene av en kobbertank som sto i Sverres gate. Foto: Jens Petter Søraa
Historie: Steinar Døsvik har reddet unna flere gamle regnskapsprotokoller fra arkivet og plassert dem i glassmontere. Men det aller meste er overlevert Statsarkivet. Foto: Jens Petter Søraa
Arkivet: Her var arkivet til EC Dahls bryggeri og Aktiebryggeriet i Trondhjem. De to etasjene er revet og skal i stedet brukes som lagringsrom for øl på eikefat. Her rådgiver Atle Brandsar fra Statsarkivet (f.v.) og Steinar Døsvik og Erik Norgård fra EC Dahls Ringnes. Foto: Jens Petter Søraa
Lønningskontoret: Steinar Døsvik ved safen som sto plassert på lønningskontoret. Ansatte fikk lønna utbetalt kontant. Selv gjemte han unna verdifulle gjenstander i safen som ellers ville blitt kastet. Foto: Jens Petter Søraa
Trondheimshistorie: De gamle protokollene fra 150 års bryggerihistorie måtte støvsuges og renses for eventuell mugg før de ble plassert i reolene på Statsarkivet i Dora. Den eldste er fra 1835 og tilhørte Christine Dahl, mor til Erich Christian Dahl. Foto: Jens Petter Søraa