Trondheim: Det mener Lars Haltbrekken, stortingskandidat for SV i Sør-Trøndelag.

Han reagerer på torsdagens oppslag i Adresseavisen, hvor historien til somaliske Mohammed Hossein (41) blir fortalt. Mohammed har bodd 12 år på mottaket på Sandmoen i Trondheim, fordi UDI tviler på identiteten hans.

Han har midlertidig opphold på humanitært grunnlag, en status som blir fornyes hvert år. Samtidig frarådes retur til krigsrammede Sør-Somalia.

- 340 personer

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) poengterte i Mohammed-saken at UDI bør være tilbakeholdne med å bruke begrensede tillatelser. Spesielt i saker hvor det er en vanskelig dokumentasjonssituasjon i hjemlandet, slik det er i Somalia. Det kan medføre en langvarig tilværelse med begrensede rettigheter i Norge.

Så du denne?: Adell fra Irak har ventet på barna i åtte år

Haltbrekken mener folk ikke kan leve et liv med midlertidige tillatelser.

- På et tidspunkt må de få en avklaring. De får ikke flytte til en kommune, de får ikke delta i introduksjonsprogrammet, og de kommer ikke i gang med livene sine, sier han.

SV-representanten har vært i kontakt med UDI og fått opplyst at det i dag er 340 personer som har midlertidig tillatelse, og som har bodd mer enn fem år på mottak. Det er totalt 683 stykker som er beboere i asylmottak, som ikke skal bosettes.

- Råtner bort på mottak

- Det er for mye. Vi må finne en løsning for dem som ikke kan gjøre mer for å avklare sin identitet. Vi kan ikke ha det sånn at noen personer ender opp med å råtne bort på mottak. På et tidspunkt så må de bli en del av det norske samfunnet, sier han.

SV har vil nå følge opp saken.

- Vi tar saken videre til Stortinget, der vi ønsker å utfordre regjeringen på midlertidighet, sier han.

- ID en bærebjelke

Arbeiderpartiets Helga Pedersen har følgende kommentar til Mohammeds situasjon:

- Vi legger til grunn at alle søknader om asyl behandles innenfor det lovverket Stortinget har vedtatt. Krav til avklart ID er en av bærebjelkene i vårt asylsystem, som jeg mener det er viktig å holde fast på.

ID en bærebjelke: Helga Pedersen mener det er viktig å vite hvem man har med å gjøre, skal man sikre en rettferdig behandling.

Hun mener at for å sikre rettferdig behandling er det viktig å vite hvem man har med å gjøre, samt sikre at opphold blir gitt til de som har reelt har krav på beskyttelse.

Adresseavisen torsdag 2. februar 2017