Brøytetilhengerne fikk altså fullt medhold i Høyesterett. Men kommunen har kanskje trumfkortet som vil sikre skiløypa likevel.

Striden har handlet om hvorvidt Gjevilvassvegen kan brøytes for biltrafikk, eller om det kan legges til rette for skiløype på veien vinterstid. Flertallet av grunneierne i veilaget ønsket skiløyper, mindretallet vinterbrøytet vei.

Skiløypa, som i mange år har vært oppkjørt på Gjevilvassvegen, er en av de mest populære i Midt-Norge, der Gjevilvasshytta er et ettertraktet turmål. Oppdal kommune har ønsket å bevare denne for de mange skiløperne som benytter løypa inn til turisthytta.

Kan bli skiløype til vinteren likevel

Ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, mener at det er mulighet for at det blir oppkjørte løyper her også neste vinter, tross høyesterettsdommen.

I gjeldende reguleringsplan for Gjevilvassvegen står det at det skal være skiløype i perioden fra 1. desember til over påske. Denne planen ble stadfestet av Fylkesmannen i 2017. Det vil imidlertid kunne bli behov for å ekspropriere retten til å lage skiløpe, og dette må kommunestyret ta stilling til.

- Så vidt jeg har forstått vil en juridisk bindende arealplan, under forutsetning av at kommunen vedtar ekspropriasjon, overprøve den privatrettslige dommen, sier Welander.

Gjevilvassveien preparert som skiløype.

Det har gått to parallelle saker. En forvaltningssak i kommunen om omregulering av veiens vinterbruk. Denne er stadfestet av Fylkesmannen og juridisk bindende. Den andre er privatrettslig, knyttet til at et mindretall av grunneiere i området ønsker å brøyte Gjevilvassvegen.

Ski mot bil – helt til Høyesterett

Først ga jordskifteretten grunneierne, som vil brøyte veien, sin støtte.

Deretter slo Frostating lagmannsrett fast at veilaget er i sin fulle rett til å stenge Gjevilvassvegen for å legge til rette for skiløyper.

Tingretten har konkludert med det samme.

Dommen ble anket videre til Høyesterett.

Det var avisa Opp som omtalte saken først.

Utgangspunktet for høyesterettsdommen er et årsmøtevedtak fra 5. oktober 2016 i Gjevilvassveien SA (veilaget) hvor det med 47 mot 18 stemmer ble besluttet at veien ikke skal brøytes vinterstid. Dermed ble mindretallet av grunneierne nektet å vinterbrøyte adkomsten til sine eiendommer.

Det er dette vedtaket Høyesterett har kjent ugyldig. Det betyr at veien kan vinterbrøyes for veitrafikk, slik at grunneierne kan nå eiendommene sine med kjøretøy.

Langvarig løype-kamp

Konflikten har pågått over mange år. Løypen på Gjevilvassvegen er en del av Oppdal kommunes stamløypenett, men ble vinteren 2015/16 ikke kjørt opp på grunn av brøytestriden i rettssystemet.

De to påfølgende vintrene har det vært skispor igjen.

Kommunestyret, som har vedtatt å regulere skiløype på Gjevilvassvegen, bestemte senest i desember i fjor å avvente den videre prosessen til rettsstriden var over. Nå ønsker de å gjenoppta arbeidet med ekspropriasjon av veien.

- Vi har laget en reguleringsplan som ble stadfestet av Fylkesmannen for vel et år siden. I denne står det at det skal være skiløype her fra 1. desember til og med påske. Dette er et juridisk bindende dokument, sier Kirsti Welander.

Hun kommer til å legge frem en sak for kommunestyret hvor det blir opp til politikerne å avgjøre om de skal iverksette vedtaket de allerede har gjort om ekspropriasjon.

- Jeg er ikke sikker på hvor lang tid det vil ta, men kommunen vil kunne søke om midlertidig forføyning. Dersom vi får godkjent det, vil det forhåpentligvis bli skiløype på Gjevilvassvegen også kommende vinter, sier ordføreren.