I 2015 ble rituell omskjæring av guttebarn en lovfestet rettighet i Norge.

Fra 2015 har sykehus som St. Olavs hospital og private klinikker over hele landet tilbudt inngrepet mot en egenandel.

Les også: Glad for tilbud om omskjæring

Nå avvikler St. Olav altså tilbudet, melder Dagens Medisin.

- Før sommeren ga jeg beskjed til ledelsen ved sykehuset og Helst Midt om at vi ikke lenger har kapasitet til å utføre rituelle omskjæringer. Vi må prioritere behandling av syke barn, sier Drivenes til Dagens Medisin.

Stor motstand blant leger

Det er ikke den store motstanden i legemiljøet mot å utføre inngrepet, som er årsaken til at de slutter, ifølge Drivenes. Adresseavisen har skrevet flere saker om den lokale motstanden. Klinikksjefen selv sa i 2014:

- Jeg kommer ikke til å omskjære gutter uten medisinsk indikasjon, og som leder kan jeg heller ikke pålegge mine ansatte det. Jeg lurer på hva slags rådgivere Bent Høie har, sa Drivenes til Adresseavisen våren 2014.

Ikke lenge etter bestemte Stortinget at det var nettopp slike inngrep myndighetene ba han om å gjøre. I 2016 var St. Olavs hospital det offentlige sykehuset i Norge som utførte flest rituelle omskjæringer.

Tilbudet avvikles nå altså av kapaistetshensyn, ifølge sykehuset. Drivenes sier den totale operasjonskapasiteten på sykehuset ikke er god nok.

- Det å si at jeg må ha operasjonsstue til omskjæring i stedet for at en pasient med kreft skal få operasjonsstuen, blir vanskelig, sier Drivenes.

Les også: Omskjærer tre guttebarn på fredag

100 på venteliste

Han har selv utført rituell omskjæring og gitt andre opplæring i det.

- Det er et rutineinngrep med liten risiko, men det er en ressurskrevende gruppe. Hele familien kommer og mange vil være med på et inngrep som det er knyttet ritualer til. Regelen om at barnet fikk ha med seg én pårørende, ble ikke respektert. Det gjorde at det var vanskelig å håndtere på vanlig sengepost. Dersom man skal gjøre dette er det behov for egne lokaler for å løse disse praktiske problemene, sier Drivenes til Dagens Medisin.

Tidligere har ingen private aktører i Midt-Norge ønsket å påta seg oppgaven. Over 100 barn står på venteliste for rituell omskjæring ved St. Olav, melder Dagens Medisin.

Les også: Gutter akuttoperert på St. Olavs etter omskjæringer

Må finne ny løsning

Helse Midt sier til Dagens Medisin at det jobbes med å finne andre løsninger for å kunne tilby inngrepet. Helse- og omsorgsminister Bent Høie kommenterer dette overfor fagbladet Sykepleien.

- Jeg forventer at det regionale helseforetaket sørger for at de som ønsker det, kan få utført rituell omskjæring av gutter på en forsvarlig måte. Dette er det regionale helseforetakets ansvar, sier han til Sykepleien.

Tilbudet kan gis av et lokalsykehus i regionen, i samarbeid med andre helseforetak eller etter avtale med private.