Det omstridte besøket i forstadsområdet, som har hatt store sosiale og integreringsmessige problemer, fastholder hun har vært riktig, for å lære mer om hvilke feil som er begått fra svensk side.

– Vi må ta tak i de områdene der vi ser en uheldig utvikling i Norge og gjøre det som er riktig, sier hun.

Og på spørsmålet om hvorfor hun velger å legge besøket hit midt i den travleste valgkampen:

– Innvandring og integreringspolitikk er viktig tema også de neste fire årene. Jeg har ambisjon om å fortsette som innvandrings- og integreringsminister, sier Listhaug. Tidligere på dagen bekreftet hun til Adresseavisen at planen opprinnelig var å besøke Rinkeby tidligere i år. Aller helst i vår, men det satte hennes egen permisjon en stopper for.

– Selvfølgelig er det valgkamp i Norge, at innvandring og integrering er et tema i valgkampen bør ikke overraske noen, vi har utfordringer der, sier Listhaug.

- Prata svenska

På torget i Rinkeby er folk flest helt uforstående til oppstandelsen. Flere tar bilder av presseoppbudet og den blonde ministeren, stående foran to høyreiste svenske livvakter, med propp i øret, fra Säpo.

– Kan du prata svenska, vi forstår inte hva du sier, roper en mann, mens han filmer ministeren med mobiltelefonen.

De fleste trekker på skuldrene eller rister på hodet når de får høre hva det er snakk om. Andre blir irriterte.

- Vil utbytte oss

– Ærlig talt, dette er ikke bra. Jeg bor ikke engang i Rinkeby, men i Älvsjö, men jeg har venner her. Folk bor her og har det greit. Når hun og andre politikere kommer hit fordi det er en «No-go-sone», så er det helt feil. De er bare ute etter å skape problemer og utnytte det politisk, sier Enes Haider.

Han er en av dem som fulgte med da Listhaug ankom Rinkeby sammen med en buss med pressefolk.

Bak disken inne i Kiosk og Juicebar midt på hovedgaten Rinkebysträcket, står Said Sweleh og snakker om problemene de har opplevd i Rinkeby. Han har selv fått vinduene knust og kiosken ramponert flere ganger.

– Det greit at hun kommer hit og lærer om Rinkeby, men det er et bra sted. Vi er mange ulike kulturer som lever side om side her. Folk lever stort sett fredelig. Problemet er de som ikke er interessert i å jobbe, som skaper problemer, sier han.

- Driver valgkamp i Sverige

I går fikk Listhaug kritikk fra svensk hold for lemfeldig omgang med sannheten, når hun snakket med media om hvor mange farlige områder som finnes i Sverige. Blant annet oppfordret statsminister Erna Solberg (H) Listhaug om å passe på at det hun sier er i overensstemmelse med det myndighetene lokalt sier om situasjonen. Hun tror likevel ikke det omstridte besøket skader forholdet mellom Norge og Sverige

– Det er ingen tvil om at når en statsråd reiser en uke før valget, så er det for å illustrere deler av politikken man står for, sa Solberg til VG.

Lishaugs stunt fikk maksimal uttelling i Sverige da det ble kjent at Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon avlyste et møte med Listhaug i Stockholm tirsdag morgen. Begrunnelsen var at hun ikke ville være en del av Listhaugs valgkamp i Norge.

– Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-soner i Sverige, noe som er rent nonsens, skrev Fritzon i en e-post.

- Et viktig tema

Listhaug hevder hun ikke er kjent med Fritzons kritikk, men viser til at den svenske ministeren selv er en del av motsatt politisk side.

– Du visste at dette besøket ville få stor oppmerksomhet, hvorfor ønsker du å fokusere på Sverige og Rinkeby midt i valgkampen?

– Innvandring og integrering er et kjempeviktig tema for Norge fremover. Ap og Sp kan bli avhengig av Rødt, MDG som SV som kalte Sverige for et lys i Europa. Hvor mange som kommer har mye å si, sier Listhaug til Adresseavisen.

– Ved å fokusere utelukkende på problemer kan det oppfattes som om det er fare eller utrygghet knyttet til å bo nært asylsøkere og flyktninger, mener du det?

– Nei, jeg er veldig tydelig på at de aller fleste er lovlydige borgere. De blir godt integrerte, de er aktive i nabolaget, barn i idrettslag. Da er det ingen utfordring. Men vi kan ikke stikke under stol at det finnes også de som lever på siden, som ikke aksepterer våre verdier og respekterer det. Vi kan ikke la være å diskutere det. Det er det de har gjort her. Her har de en voldsom berøringsangst for slike ting, sier Listhaug.

- Kan det ikke skape problemer med å problematisere innvandring- og integreringsspørsmål for mye?

– Nei jeg mener vi må greie å få til en god integrering, samtidig som vi diskuterer utfordringene. Hvis ikke vil vi uansett mislykkes, sier Listhaug.