Den landsomfattende ideelle barne- og ungdomsorganisasjonen har i mange år arbeidet med rekruttering og opplæring av barn og unge i landbruksnæringen.

Arbeidet har foregått gjennom samarbeid med blant annet Landbruksdepartementet, som foreslår å kutte hele støtten til organisasjonen.

Drøyt 7,1 millioner kroner vil 4H miste om forslaget går gjennom. For 4H i Trøndelag vil dette gå utover 98 klubber og 2200 medlemmer. Hilde Klavestad, organisasjonsrådgiver i 4H Nord-Trøndelag, synes det er synd at de risikerer å havne i en slik situasjon.

- Skader rekrutteringen

- Jeg tror ikke politikerne helt skjønner hva de frivillige i organisasjonen driver med. Dette betyr at vi mister muligheter til å nå frem til barn og unge, og at det går utover rekrutteringen til landbruksnæringen, sier hun.

Klavestad påpeker at de gjennom samarbeidet med departementet har fått et konkret samfunnsoppdrag. Det går blant annet ut på rekruttering til utdanninger knyttet til naturbruk og lokale ressurser.

Mister stilling

- Det er snakket varmt om rekruttering til næringen, så jeg synes det er rart at de skal ta bort støtten. Dette fører til at vi i Trøndelag mister en stilling. Vi brenner for at barn og unge skal bli samfunnsengasjerte, og er én av få organisasjoner som tilbyr opplæring i ledelse og entreprenørskap. Det er jo de unge som en gang skal føre samfunnet videre, sier Hilde Klavestad.

Færre ansatte - mindre aktivitet

Generalsekretær Signe Lindbråten i 4H sier at kuttene betyr at 4H nasjonalt må redusere med 11 ansatte.

- Det vil gå utover aktiviteten ute i fylkene og gjøre det dyrere å delta. Det siste betyr at vi blir mindre inkluderende, sier Lindbråten.

Hun synes ikke det er en god nok begrunnelse når departementet sier at det mangler objektive kriterier for tildeling av penger til de frivillige organisasjonene.

- Vi kunne hjulpet dem å lage slike ordninger, i stedet for å fjerne støtten, sier generalsekretæren.

Til NTB har landbruksminister Jon Georg Dale sagt at departementet har vært nødt til å prioritere strengt på grunn av et stramt budsjett.

KrF er irritert

- Vi er frustrert og irritert over at regjeringen igjen tar omkamp på saker som vi mener var ferdigforhandlet, sier Steinar Reiten (KrF), stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal og medlem i næringskomiteen.

- Dette kan virke som en strategi regjeringen har lagt seg på, at vi skal bruke tid på en slik sak og ikke får tid til å drøfte større saker.

Reiten varsler at næringsfraksjonen vil be partiet om å få på plass støtten til de frivillige i KrFs alternative budsjett.

- Jeg håper og tror at det går i orden, sier han.

Venstre vurderer

- Venstre vil ta en beslutning i løpet av uka om hele eller deler av denne budsjettposten blir med videre i forhandlingene med regjeringen. Dette angår flere viktige organisasjoner med gode aktiviteter, sier stortingsrepresentant André Skjelstad (V).

Hilde Klavestad i 4H i Nord-Trøndelag mener kutt betyr svekket rekruttering til landbruket. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Generalsekretær Signe Lindbråten i 4H frykter mindre aktiviteter og høyere deltakerpriser.
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sier at det er prioritert innenfor et stramt budsjett. Foto: Bøe, Torstein, NTB scanpix