- Det er helt nødvendig at du leser mye på egen hånd.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har nettopp åpnet Norges første integreringsmottak i Steinkjer. Supermottaket er ett av fem som statsråden selv har tatt initiativ til, og fredag fikk hun møte Adel Showaya og flere av de andre beboerne som allerede er på plass.

- Du er veldig flink i norsk, har du øvd lenge, spør Listhaug.

- Jeg har vært i Norge i ni måneder, men her siden slutten av oktober, svarer 35-åringen fra Libya til en tydelig imponert minister.

Yrkesveiledning. Gjennom å se på bilder av forskjellige yrker plukker Mohamad Yaser og Zaher Alghotani ut det mest interessante for å bli bedre kjent med yrket. Sylvi Listhaug og Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram følger med. Foto: Leif Arne Holme

Fra Hellas og Italia

Mottaket i Steinkjer har plass til 75 beboere. I dag er 37 av plassene fylt opp, og 27 av disse benytter i dag seg av fulltidsprogrammet som skal gjøre veien kortere enn vanlig til full integrering. Tallet 75 inkluderer alle familiemedlemmene, og alle voksne skal bruke fulltidsprogrammet.

Men som Adresseavisen skrev torsdag er det langt fra fullt i de fem supermottakene. Til sammen er det plass til 500, men kun rundt 150 er fylt opp per dags dato. Det bekymrer ikke statsråden.

- Det vil alltid ta litt tid med nytt tilbud, men tilbakemeldingene er klare på at dette mottaket i Steinkjer vil bli fullt til nyttår. Personer skal flyttes hit fra andre steder, men det er klart det er litt utfordrende å flytte noen som har vært et sted lenge. I tillegg relokaliseres personer fra Italia og Hellas hvor vi henter folk fra. Det er veldig sannsynlig at mange av disse kommer rett til disse mottakene, sier hun.

Samtidig mener hun at den lave andelen av asylsøkere som nå kommer gjør at behandlingstiden er rask, og at bosettingen også dermed vil gå raskere.

Les også: Opposisjonen med ti bud for bedre integrering

Fengsel og flukt

Adel er utdannet oljeingeniør, og for ham er integreringsmottaket perfekt. Han roser opplæringen, og er glad for at han får sjansen til å komme seg raskt ut i arbeidsmarkedet.

- Jeg er veldig motivert, og vil ta tilbake mine fire år jeg har mistet med fengselsopphold, og flukt fra Libya, sier firebarnsfaren.

Han ble først plassert på Haslemoen i Våler kommune i Hedmark. Nå har han vært i Steinkjer i fire måneder, og stortrives.

- Drømmen er å bruke min ingeniørutdannelse til å bli mattelærer. Jeg øver mye på norsk hjemme, og vi snakker norsk med hverandre hjemme. Men barna er mye flinkere enn meg, smiler han.

For å få plass på mottaket måtte Adel skrive under på en erklæring at han ville delta, og at han mister plassen hvis han ikke følger opplæringen.

Han har allerede fått kartlagt kompetansen sin, og er i gang med karriereveiledning, norskopplæring, kultur- og samfunnskunnskap, samt aktiviteter som er rettet mot skole og arbeid.

Den enkelte må skrive under på at de har forstått at de kan miste plassen sin ved integreringsmottaket dersom de ikke følger opplegget.

Vesentlig for å lykkes

For Zaher Algothani har det vært veldig nyttig å være med på forskjellige idrettsaktiviteter.

- Jeg spiller fotball, volleyball og snakker norsk så godt jeg kan hele tiden, sier han.

Det er som musikk i Listhaugs ører. For hennes mål er at flest mulig raskest mulig skal bidra i det norske samfunnet.

- Det å komme i gang raskt for å lære seg språket og det norske samfunnet, er helt vesentlig for å lykkes. Og jo flere som blir med på dette programmet, jo bedre, sier hun.

Les også: Tilbød seg å betale penger tilbake til UDI

Skjønner ikke kritikken

Men ikke alle er like positive til supermottaket. Utdanningsforbundet og Tankesmien Agenda har uttrykt misnøye, noe Listhaug forstår lite av.

- Det er mange som er skeptiske og negative til slike mottak. Men det med kunnskap, språk, lære seg norsk kultur og verdier raskere og tydeligere kan ikke skade noen. Snarere tvert imot. Det overrasker meg hvis det å komme i gang tidlig med slike ting er negativt, sier Listhaug.

Mohamed Abud (til høyre) hjelper Joud Ibrahim og de andre beboerne hvis spørsmålene blir for vanskelig. Her får Sylvi Listhaug innblikk i hvordan man jobber med karriereveiledning. Foto: Leif Arne Holme

Stolt ordfører

For ordfører Bjørn Arild Gram var det en stor dag i går.

- For Steinkjer er dette et bevis på at vi har gjort mye rett for flyktninger. Det gjøres en kjempejobb fra mange for at vi skal få dette til, og ikke minst for at flyktningene skal ha det bra i Steinkjer, sier han.

Sylvi Listhaug åpnet mottaket sammen med ordfører Bjørn Arild Gram (Sp).