– Forbrukere er veldig interessert og ønsker mer lokalprodusert mat. Det viser både salget og det økende utvalget av kortreist mat, sier Solfrid Wibe, kjøpmann ved Rema 1000 Inderøya.

Butikken åpnet for tre måneder siden, og under planleggingen av vareutvalget har lokalmat spilt en viktig rolle i utformingen av butikken. De lokale produktene er blant annet viet sin egen plass i ferskvareavdelingen.

– Inderøyningene kjenner produktene, men det morsomme er at tilreisende også synes å være godt kjent med dem.

Som butikkdriver midt opp i sterke lokalmattradisjoner, sier hun det er morsomt å kunne fremme de lokale produktene.

Lokalmaten står sterkt

– Lokal matproduksjon står sterkt i Midt-Norge, fastslår Roger Nyeng, direktør for region Midt i Coop.

I tillegg til Inderøya, gjenkjenner han tre andre viktige områder for produksjon av kortreist mat i Trøndelag: Røros, Frosta og Hitra-Frøya. Mens sjøen utenfor øyene er et stort matfat, fungerer Frosta som den lokale grønnsakhagen for matvarekjedene. Inderøya og Røros er begge områder som produserer en stor andel av gårdsmaten.

– Det er en tydelig økning av lokale produkter, selv om de fortsatt utgjør en begrenset andel av vareutvalget. Vi er veldig positive til utviklingen, og terskelen for å prøve salg av lokale produkter i våre butikker, er lav. Som oftest tester produsenter ut produktet i nærbutikken først, og så utvider man distribusjonen hvis man lykkes, sier Nyeng.

Han sier også at det en god del rullering på kortreist mat. Nyeng peker på at det er mange som starter opp, men fortsetter ikke produksjonen over lengre tid.

Kortreist side om side

På Solsiden i Trondheim ligger to butikker som verdsetter kort-reist mat side om side. Butikk-sjef Monika Ervig Kjendalen ved Meny, sier disse produktene ut-gjør en viktig del av omsetningen.

– Det er en stor butikk, og kundene forventer et stort og variert utvalg hos oss, sier hun.

Like ved ligger delikatessebutikken Kjøkkenveien. Den ble startet opp for to år siden av restauranten Søstrene Karlsen.

– Vi ønsket å samle lokale råvarer, og fremme lokal produksjon, forklarer Arild Blomli, kjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, som anslår at en tredjedel av vareutvalget kommer fra nærområdet.

– Det er blitt trendy å lage god mat, og folk er blitt mer opptatt av gode råvarer. Kanskje lar de seg inspirere av alle kokkeprogrammene på tv.

Adresseavisen lørdag 5. juli.
– Lokal matproduksjon står sterkt i Midt-Norge, fastslår Roger Nyeng, direktør for region Midt i Coop. Foto: inkognito as