– Har du id? Snakker du norsk, norwegian? Grensekontrollør Farzad Khatibzadeh står rett utenfor utgangen fra utenlandshallen på Værnes. Der sjekker han, andre politifolk og tollere flypassasjerer som er ankommet fra København, Berlin og London.

Den mørkhudede mannen har akkurat returnert fra et opphold i Belgia, før det var han i Afrika. Nå er han på vei tilbake til Norge, der han bor, forklarer han på haltende norsk og engelsk, mens han viser frem passet sitt og et norske oppholdskortet. Khatibzadeh vil likevel sjekke saken grundigere.

– Du må bli med meg, please come with me, sier han og peker inn i rommet ved siden av. Der står allerede tollere og sjekker koffertene til flere østeuropeiske menn.

Stopper stadig flere

Aldri før har politiet sjekket så mange ved inn og utreise over Værnes som nå. Bare så langt i år er 17 personer utvist eller nektet innreise på Værnes. I hele Værnesregionen er 26 personer utvist eller bortvist. Til sammenligning ble 13 personer sendt ut fra Værnes av politiet i 2015. 10 av disse var utvisningssaker, mens tre ble nektet innreise og bortvist.

I 2014 ble fire personer stoppet i grensekontrollen og to personer ble bortvist. For bare 4–5 år siden var det ingen utvisningssaker eller bortvisninger knyttet til Værnes, forteller lensmann i Stjørdal og Malvik, Marit Helene Stigen.

Ansetter grensekontrollører

Hun viser til at det er stort politisk trykk for å følge opp dette fagområdet. Det er høy prioritet å greie målene som er satt om å stoppe og sende ut flest mulig. Målet i Trøndelag er 120 personer, opplyser Tore Sparbu, som er sjef for avdelingen på Værnes. Både i fjor og i høst er det også bevilget ekstra midler til personell og kontroller. Ressursene som er kommet er blant annet brukt til å styrke bemanningene på Værnes og utlendingsenheten i Trondheim.

Så sent som 1. september startet to nye grensekontrollører på flyplassen. Bare på Værnes er det nå 11 personer fast stasjonert, syv av disse er spesialutdannet for å drive grensekontroll og sjekke identitetsdokumenter. Ytterligere tre av de elleve er under opplæring.

– Det er et viktig fagfelt. Vi ser tydelig effekten av at vi er blitt bedre på dette. Lovendringen som kom i 2014, om at folk som er utvist fra Norge faktisk kan dømmes til ett års fengsel, har virkning og gjør det også enklere for oss, sier Tore Sparby, som er sjef for kontoret på Værnes.

Nylig måtte også hans folk rykke ut til Stjørdal stasjon der de pågrep en mann med opphold i Frankrike. Mannen, som ble gjenkjent fra en annen sak av en politiansatt, er tidligere dømt for en rekke straffbare forhold. Han er to ganger tidligere bortvist fra Norge. Nå sitter han i varetekt i påvente av rettens behandling, og kan risikere en lengre fengselsstraff for brudd på innreiseforbudet.

Kaster ut stadig flere

På landsbasis viser statistikken til Politiets utlendingsenhet at 5140 personer var sendt ut av landet av politiet ved utgangen av august. Det er elleve prosent flere enn i fjor da 4641 personer var sendt ut på samme tid. Og tallet øker dag for dag.

År for år har også antallet tvangsutsendte økt, fra 4744 i hele 2011, til 4901 i 2012, til 5966 i 2013, til 7259 i 2014. I hele fjor ble 7825 personer sendt ut av landet fordi de enten har oppholdt seg her ulovlig, ikke har lov til å reise inn i landet, eller ikke fikk innvilget asyl og ikke har forlatt landet frivillig. Av disse var 2567 straffet i Norge.

– Å stoppe folk på vei inn i landet er et av de mest effektive kriminalforebyggende tiltakene vi kan gjøre, sier Stigen, og viser til at kriminelle som tidligere er bortvist fra landet kan stoppes på grensen. Lensmannen legger likevel ikke skjul på at det er krevende å opprettholde kontrollen godt nok på alle fly til og fra land utenfor Schengen, til tross for dette, på grunn av trafikkvekst og mange oppgaver for politiet.

PS: Mannen fra Burundi, som ble stoppet på Værnes da Adresseavisen var til stede måtte overnatte i arresten. Han ble løslatt etter å ha fått varsel om at han ikke lenger har krav på opphold i Norge.

Grensekontrollør Farzad Khatibzadeh (nærmest) og politibetjent Roger Arntsen sjekker id-dokumenter fra reisende på Værnes. Stadig bedre kontroll gjør at politiet så langt i år har stoppet en rekke personer som ikke har lov til å reise inn i Norge. Foto: FRANK CADAMARTERI