Slik starter kampene i «Fortnite: Battle Royale», et spill med over 45 millioner brukere.

For deg som først hørte om spillet i går: Det er ingen skam i det. Men for spesielt den yngre delen av befolkningen er det blitt utrolig populært, skriver Aftenposten.

For å gi mer innsikt har vi to eksperter:

  • Henrik Møllegård i «House of Nerds» på Løren i Oslo. Han er «floor manager» – en lettversjon av daglig leder. Når du googler ham, er tittelen «profesjonell nerd» det første som dukker opp.

  • Tobias Melbye (14). Han spiller «Fortnite: Battle Royale» i to til tre timer om dagen. Når han får spørsmålet om hva som frister mest av å bli fotballproff eller Fortnite-proff, svarer han det siste.

Her er 5 spørsmål og svar som gir deg det du trenger å vite om «Fortnite: Battle Royale».

1. Hva er «Fortnite: Battle Royale»?

Fortnite er laget av utvikleren Epic Games. Det er flere varianter, men det er «Battle Royale» alle snakker om. Kort fortalt er det et dataspill der spillerne samler ressurser, bygger konstruksjoner og skyter hverandre til det bare står igjen én vinner.

Utvikleren Epic Games har truffet på en trend i spillverdenen nå. «Battle Royale»-begrepet som kommer fra en japansk film fra 2000 der ungdommer blir sluppet løs på en øy i en kamp til døden. Hunger Games-serien gjort suksess med et lignende premiss. Nå dominerer sjangeren spillverdenen.

2. Hjelp, er det voldelig?

Nei. Selv om det tar navnet sitt fra en veldig voldelig film, er ikke «Fortnite: Battle Royale» et voldelig spill.

– Blir du skutt på, står du bare på samme sted. Når du dør, faller du bare til bakken og forsvinner. Jeg forstår at foreldre ikke liker spill med mye blod. Slik er det ikke i Fortnite, forklarer Tobias Melbye.

Tobias Melbye spiller «Fortnite: Battle Royale». Spillet er gratis, men Melbye har likevel brukt 200–300 kroner på kjøp i spillet. Og det kan fort koste mye mer om man ikke passer på. Foto: Anders Veberg

Selv om det hadde vært voldelig, finnes det ingen vitenskapelig grunn til at det skal være farlig.

– Jeg blir ikke en bedre sjåfør av å spille bilspill og bygger ikke bedre hus av å spille The Sims. Om noen blir påvirket av volden, er det andre faktorer med, sier Henrik Møllegård i House of Nerds.

3. Hvorfor er det så populært?

Det er nok umulig å peke på én ting som gjør «Fortnite» så stort. Men Henrik Møllegård har noen teorier.

– Det er veldig enkelt å sette seg inn i og veldig gøy. Slik jeg ser det, blir ikke folk så sinte når de spiller «Fortnite». De spiller for å ha det gøy, ikke nødvendigvis for å være best. Det er også et veldig høyt nivå av samarbeid involvert.

Tobias Melbye er enig.

– Grafikken er morsom, og muligheten for å vinne gjør at det blir veldig gøy å spille. Det er dette jeg spiller mest, men jeg spiller også litt «Overwatch», forteller Tobias.

4. Hva koster det?

Her er de gode nyhetene: «Fortnite: Battle Royale» er gratis.

De potensielt dårlige nyhetene er at det er flere muligheter til å bruke penger. Spillet har en egen valuta som kan kjøpes for ekte penger. Med den kan spillerne kjøpe nye antrekk, fallskjermer og danser som brukes når de møter andre spillere.

For rundt en måned siden kom en variant av spillet til mobil. Muligheten til å kjøpe ting i spillet har vært svært lukrativ: De tre første ukene tjente spillet inn over 110 millioner kroner, skriver IT-avisen.

Tobias har brukt mellom 200 og 300 kroner på spillet, anslår han.

Melbye viser frem en «emote» i «Fortnite: Battle Royale». Noen av disse får du ved å spille spillet visst mye. Andre kan du betale for. Foto: Anders Veberg

– Det handler mest om at det skal se kult ut. Noen av vennene mine bruker mye penger på Fortnite, og det er kult om hele laget kan bruke samme antrekk, forteller Tobias.

Disse «mikrotransaksjonene» er blitt en stor del av spilløkonomien de siste årene. Mange store spill tilbyr kjøp i spillet. Som oftest er det kosmetiske endringer, som i «Fortnite», men i noen spill går det også an å kjøpe seg til suksess.

– Det er noen gråsoner siden spillet har en så ung målgruppe. Teknisk sett sier ikke spillet at du skal kjøpe noe, men det gir deg muligheten, sier Møllegård i House of Nerds.

5. Hva bør foreldrene gjøre?

Her har Møllegård et klart og enkelt råd: Snakk med barna!

– Foreldre arrangerer gjerne dugnad for fotball og ski, men når det gjelder dataspill lar de dem bare være på rommet alene. Det er noe jeg hører foreldre si ofte, og det gjør meg trist. I mine øyne er det ikke noen forskjell på å spille Fortnite og å spille håndball i hagen med mor eller far, sier Møllegård.

Det samme gjelder pengebruken i spillet.

– Det kan for eksempel være lurt å si at de kan kjøpe et «skin», men at de må klippe plenen først. Få dem til å vise deg spillet og prøv det gjerne selv. Barnet du bryr deg om er den beste kilden til informasjon. Avtal sammen med barnet når det er middag ikke prøv å avbryt dem midt i et spill, sier Møllegård.

At de voksne prøver å blande seg inn i det de unge driver med, er sjelden populært. Dette sier Tobias om muligheten for at foreldrene setter seg ned med ham for å spille.

– Det ville vært litt rart. Jeg kunne kanskje lært dem litt, men det kommer an på om jeg spiller med venner eller ikke. Spiller jeg med venner, vil jeg be pappa om å vente litt. Spiller jeg alene, sier jeg kanskje ja.