- Dersom dette iverksettes er dette den største rotenonbehandlingen som noen gang er gjennomført i Nord-Europa. Jeg er usikker på om det foreligger reell spredningsfare til Jonsvatnet og hvorvidt en slik spredning vil ha alvorlige konsekvenser for drikkevannskvaliteten, sier Ola Lund Renolen i Miljøpartiet De Grønne.

Sammen med SV stemte MDG i byutviklingskomiteen mot at Trondheim kommune sender søknaden til Miljødepartementet. Lund Renolen mener saken må undersøkes nærmere før den skal opp til behandling i bystyret.

Innhenter råd

- Vi kommer til å innhente råd og argumenter fra annet hold enn de rådgiverne kommunen har brukt. Blant fagfolkene er det stor uenighet om rotenon og faremomentene ved slik behandling. Vi må gå en intern runde i vårt parti for å vurdere denne saken. Det er en svært betent sak, sier han.

I byutviklingskomiteen møtte rådmannens fagfolk for å svare på en rekke spørsmål fra politikerne. Svarene som ble gitt der får Ola Lund Renolen til å være skeptisk.

Ikke naturlig spredning

- Jeg lurer på om virkemidlene står i forhold til problemene som kan oppstå. I komitémøtet spurte jeg blant annet om hvilken risiko det er for at mort fra disse sju vannene i Bymarka kan spres på en naturlig måte til Jonsvatnet. Fagfolkene erkjenner at det er det svært liten risiko for. Skal mort spres fra for eksempel Lianvatnet til Litjvatnet (en del av Jonsvatnet) må noen frakte den dit. Da lurer jeg på om ikke det like godt kan skje ved å tilføre mort fra Østlandet. Dersom spredningsfaren utelukkende kan skje gjennom at fiskere tilfører mort til Jonsvatnet, så vil ikke utryddelse av morten i Bymarka være så viktig, sier Lund Renolen.

MDGs bystyrerepresentant er også usikker på om mort i Jonsvatnet vil ha særlig negativ påvirkning av drikkevannskvaliteten.

- Jonsvatnet er stort, dypt og har forholdsvis lite næring. På spørsmål sier fagfolkene at risikoen for redusert drikkevannskvalitet er liten. Mort vil bare kunne trives og leve i Litjvatnet der det er grunnere. Vi er nødt til å vurdere om føre var-prinsippet er viktig nok til å gjennomføre et så drastisk tiltak som å bruke enorme mengder rotenon i sju vann i Bymarka, sier Ola Lund Renolen.