15. januar ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje for innsatsen.

– Fagfeltet sikkerhet er så mangfoldig og tverrfaglig, og jeg har beholdt nysgjerrigheten hele tida. Jeg har aldri følt at jeg har blitt ferdig, sier 71-åringen som fortsatt går på jobb nesten daglig.

– Vi har fine ordninger ved NTNU som gjør at jeg kan fortsette som professor emeritus. Jeg pusler med litt forskning, deltar i en del bedømmelseskomiteer og tar litt undervisning når det passer seg sånn. Det er skikkelig kjekt for en pensjonist, sier han.

– Jeg har jobbet veldig utadrettet og har bygd opp et stort nettverk over mange år, det er jeg stolt av. Det er ikke like enkelt for dem som skal ta over, et nettverk må en bygge opp selv, fastslår han.

Til Trondheim i 73

Hovden er utdannet statsviter og kom fra Universitetet i Oslo til Trondheim i 1973. De første årene jobbet han med byplanlegging og bomiljøforskning, før det kom en forespørsel fra Forskningsrådet om å arbeide med spørsmål rundt risiko og sikkerhet.

– Siden har det tatt av, sier Hovden, som har trivdes godt i ingeniør- og teknologimiljøet ved Gløshaugen.

– Selv om jeg er samfunnsviter har jeg alltid satt pris på samarbeidet på tvers av fagfeltene.

– Gjennom 35 år som sikkerhetsforsker har Hovden hatt stor innflytelse på utviklingen og innholdet av både det praktiske og akademiske sikkerhetsfeltet i Norge. Dette skyldes at han er en faglig sterk og bred ressursperson – i kombinasjon med hans personlige egenskaper: imøtekommende, positiv, åpen, inkluderende og raus, heter det i anbefalingen fra Ross Geminisenter som ble sendt til Slottet.

Hovden var også medlem i Sårbarhetsutvalget (1999-2000) som har hatt en viktig betydning for utviklingen av arbeidet med samfunnssikkerhet i Norge. Hovden var eneste representant fra akademia og bidro til å sette viktige prinsipielle og faglig viktige utfordringer på dagsorden.

Rørende seremoni

Professoren er opprinnelig fra Sør-Fron i Gudbrandsdalen. I Trondheim har han hele tiden bodd i Saupstad/Huseby-området.

– Jeg har stortrivdes her og har fått en lokal forankring i denne delen av byen. Etter noen år ble jeg også Rosenborg-tilhenger. Men helt trønder blir en vel aldri som innflytter, humrer han.

Han forteller om en rørende seremoni under utdelingen av medaljen sist torsdag. Nærmere 50 kolleger og venner var samlet i rådssalen på Gløshaugen.

– Det var skikkelig stas. Det ble mange fine taler, blant annet fra assisterende fylkesmann, dekanen ved fakultetet og diverse gamle venner og kolleger. Jeg følte meg beæret, sier Hovden som fyller 72 i april i år.

– Det er umulig å gå inn på hele merittlisten din. Det er ikke tvil i min sjel om at du har gjort en formidabel samfunnsinnsats, sa assisterende fylkesmann Brit Skjelbred i Sør-Trøndelag ifølge universitetsavisa.no.

I talen sin ga hun Hovden en stor del av æren for at norsk sikkerhetsforskning er blant de fremste sikkerhetsmiljøene i verden.