- Det er viktig at vi nå får en debatt om når en skole er full, sier Wenche Kjellby Nesset, rektor ved Byåsen skole.

Denne uken ønsket hun 106 ferske førsteklassinger velkommen til skolen som ble åpnet for åtte år siden. Det er 16 flere elever enn skolen er bygd for.

- I utgangspunktet er skolen full når vi har passert 90 elever. Nå er kapasiteten sprengt, sier Nesset.

De brukte mye tid i vår på å finne gode løsninger på kapasitetsproblemene. Nå innfører de ulike starttidspunkt for 1. trinn. Mens noen starter skoledagen 08.15, starter andre klokka 09.

- Vi gjør dette av hensyn til barna, og på grunn av trangboddheten. Det handler om å utnytte ressursene og lokalene på en best mulig måte, sier Nesset.

Nå mener hun imidlertid det må skje noe med skolekretsgrensene på Byåsen. Derfor er hun positiv til at det er sendt ut forslag til nye skolekretsgrenser.

- Forholdene må legges best mulig til rette for barns læring. Elevtallet på naboskoler forteller oss at det er en skjevfordeling, sier Nesset.

Rekordkull på Åsveien

Et par kilometer lenger ned i Byåsveien ligger Åsveien skole. Byens nyeste skole har også fått et rekordstort kull av førsteklassinger med 106 elever. Også Åsveien er bygd for 90 elever per trinn.

Les også: Første dag på splitter ny skole

- Vi er fortsatt i nyskolerus, så vi klarer å håndtere dette. Men hvis vi får flere slike topper etter hverandre, så får vi større utfordringer. Vi er spent på hvordan det blir fremover, sier Stein Wasmuth, rektor ved skolen.

Han er glad for at skolen er såpass fleksibel at første klasse kan låne et klasserom fra fjerde som har færre elever. Slik kan han dele de minste elevene i fem grupper.

Byens største skole

Ved Ranheim skole har elevtallet økt for hvert år, og antallet førsteklassinger har vært rekordstort år etter år. Så også i år:

- Vi har 123 skolestartere i år. Nå er vi byens største barneskole, med 707 elever, sier rektor Maj-Britt Kartum.

Les også: Her triller elevene til skolen

Skolen bygd for 90 elever på hvert trinn, og 630 elever totalt. Siden nyskolen ble åpnet i 2010, har de skrudd opp nye garderobehyller og gjort tilpasninger hver høst for å få plass til alle.

Les også: Ny skole på Ranheim

Uteskole

I år innfører de en ordning med at gruppene i første trinn bytter på å være ute tre dager i uka.

- Vi bruker uteområdet aktivt, både for at elevene skal få rørt seg og få en mer variert skoledag. Samtidig får vi bedre plass inne, sier Kartum.

Hun og staben har brukt mye tid på organisering og logistikk for å gi et best mulig tilbud til alle elevene. Men til neste år er hun avhengig av hjelp fra kommunen:

- Neste år får vi over 120 skolestartere, og det går ikke. Derfor er det avgjørende at gamle Ranheim skole åpner til neste høst, sier Kartum.

Nye grenser

I alt 2217 elever startet i de kommunale skolene i 1. trinn i Trondheim mandag, og det er 300 flere enn for ti år siden. Prognosene viser at elevtallet vil fortsette å vokse i årene fremover. Rådgiver i kommunen, Cato Høve, sier at det er fullt på nær sagt alle skolene på Byåsen, og det er fullt på Ranheim, Nardo, Utleira og Steindal. I tillegg vil det bli utfordringer på Heimdal og Tiller i årene som kommer.

- Vi ser at når vi bygger en ny skole, så velger en del barnefamilier å bosette seg der, påpeker Høve.

Likevel mener han at kommunen har kontroll på utviklingen, og at det er tiltak på gang for å lette situasjonen ved de trangbodde skolene.

Nylig ble det sendt ut forslag til endringer i opptaksområdene for skolene på Byåsen. Det innebærer å flytte elever fra Nyborg til Åsveien og Byåsen skoler. Samtidig foreslår rådmannen å flytte enkelte områder fra Byåsen til Hallset og Dalgård skoler, mens disse to skolene igjen skal avgi elever til Stavset. Endringene er nå sendt ut på høring, og er planlagt iverksatt til neste skoleår.

- Men dette vil ikke løse situasjonen på lang sikt. Vi blir nødt til å vurdere tilbygg ved noen av skolene, sier Høve.

På Ranheim skal gamle Ranheim skole neste høst åpnes for elevene fra Olderdalen. Her blir det etablert en ny skolekrets, som etter hvert skal flytte inn i ny skole på Overvik.

Nye grenser: Rådmannen har nå sendt ut forslag til endringer i skolekretsgrensene på Byåsen. Det er rektor Wenche Kjellby Nesset glad for. Foto: VEGARD EGGEN
Fleksibelt: Rektor Stein Wasmuth er glad nye Åsveien skole er fleksibel. Dermed går det greit å håndtere et rekordstort 1. trinn. Foto: VEGARD EGGEN
Foto: Adresseavisen