Gladmeldingen kom da fire av representantene møtte til engjennomgang av rikets tilstand hos ordføreren, tirsdag ettermiddag.

- Dette er Ungdommens bystyre, UB, sin fortjeneste, sa Ottervik.Ub har fremmet saken mange ganger, og nå kan vi endelig gi penger til byggingav flere skateramper og volleyballbaner i bydelene.

Snakker for alle unge

Magnus Strand Helberg er valgt inn fra Rosenborg skole, og sattedagsorden for møtet.

- Siden sist har vi vært på Ungdommenes Storting, der til sammen55 ungdommer fra hele landet møtte. Der fikk vi gjennomslag for to av tresaker; lovfestesting av et Ungdomsråd, ny struktur på Ungdommens Storting og åøke andelen av økologisk mat i skolekantinene.

Ny medistrategi

Men det representantene var mest opptatt av, er å bli mer synligfor alle skoleelevene i Trondheim.

- Vi vil at flere skal engasjere seg i saker som berører dem. Detbetyr at vi må bli sørge for at de kjenner til oss, og har en lav terskel for åta kontakt med oss. For å oppnå dette har vi lagt opp en mediestrategi, der viskal jobbe aktivt mot lokale medier, ta i bruk sosiale medier og blogge, saHelberg.

Opptatt av psykisk helse

Leder i Oppvekstkomiteen, Atle Eftedal Sunde fra Lade skole,presenterte sine saker fra en  power-point på pc-en;  psykisk helse,mobbing og rådgivningstjenesten for å nevne noen.

- Vi vet at mange unge sliter med spiseforstyrrelser, og ønskerstørre innsats på ungdom og psykisk helse. Det er også viktig med en styrkingav rådgivningstjenesten i skolene, sa Sunde.

Her skyter ordføreren inn at det har vært en styrking avhelsesøstertilbudet i barnetrinnet, og hun ber representantene følge med nårKvalitetsmeldingen for skolen kommer i august.

Fortau hele skoleveien

Alida Johanne Domaas fra Markaplassen skole er leder avByutviklingskomiteen, og snakket varmt for bedre vintervedlikehold på gang-ogsykkelveier, for lys på mørklagte veier og for bedre og flere bussavganger. Hunmener også at barnetråkk må brukes mer systematisk, for blant annet å fåhensiktsmessige krysspunkt på skoleveien.

Kanskje blir hun hørt på noen av sakene, og det er i alle fallsøkt om flere midler til brøyting av gang- og sykkelstier gjennom miljøpakken.

- Det er til behandling i Stortinget nå, sier Ottervik.

- Før var jeg temmelig sjenert, og syntes det var vanskelig å taordet og fremføre viktige budskap. Nå merker jeg ikke så mye til dette, jeg harutfordret meg selv og fått trening gjennom arbeidet i Ub, sier Domaas.

- Vi er nok litt nerder

Det ikke mye som skiller dette møtet fra andre politiske møter iRådhuset. Målet er å bedre folks hverdag, i dette tilfelle barn og unges, og desom er valgt til å framføre budskapet gjør det med overbevisning.

- Vi er nok litt nerdete og skoleflinke, vi som sitter her. Såpass ærlige får vi være, men vi ønsker at flere elever skal engasjereseg, sier Eftedal Sunde.

Noen blir politikere

- Vi lærer utrolig mye gjennom deltakelsen i Ub, og det er lærdomsom er viktig uansett hva vi velger å arbeide med som voksne. Noen av oss blirkanskje politikere, andre er det allerede, sier ordfører Helberg og nikker motmediekonsulent Ingrid Marie Sylte Isachsen fra Tonstad skole. Hun er leder forSU, og kjent for å ha snakket for kjønnsnøytral verneplikt i Norge.

- Men i Ub er vi politisk nøytrale. Det er et viktig prinsipp,sier hun.

Viktige rådgivere

Ordfører Rita Ottervik mener Ub har vist at de spiller en viktigroller i saker som angår barn og unge.

- De er en egen høringsinstans, og kommer med innspill som erviktige å lytte til før saker blir politisk behandlet. Også fagkomiteenediskuterer innspillene fra Ub på alvor. De unge vet best hvordan det er å væreung, sier Ottervik.

- De styrer godt

Ungdommens bystyre har 300 000 kroner som de selv disponerer.

- De skal gå til drift, til møteutgifter og reiser. I tillegg kanUb bevilge tilskudd til ulike ungdomsprosjekt. Dersom søkeren blir innvilgettilskuddet, vel og merke. Og det er ikke sikkert, sier Ottervik.