Langt av lei og vakkert til under fjellrekka Fongen, Ruten og Melshogna ligger Schulzhytta.

Mari Nygaard og Kari Oldervik er friluftsmennesker på sin hals, og befinner seg midt i nasjonalparken i Roltdalen. Men akkurat nå har de viktigere gjøremål enn å studere fjellformasjonene rundt seg. Selv om det nede i Selbu og hele Neadalsføret er snøfritt, er det full vinter her inne. Skiforholdene er upåklagelige. Og det vil de nok være helt til 17. mai.

Etter å ha vært stengt i et halvt år, skal Mari og Kari klargjøre Trondhjems Turistforenings (TT) minste turisthytte til påske.

Damene har ikke før låst seg inn, før de er i gang. Begge er veteraner innenfor det velsmurte TT-maskineriet, og vet akkurat hva slags arbeidsoppgaver som må gjøres. Kari er anestesisykepleieren som har vært femten år på Trollheimshytta. Mari er TT-menneske på helårsbasis, på Schulzhytta i påsken og på sommeren, og ellers vertinne på Rønningen i Bymarka.

Tørrvarer og tulipaner

Onsdag ble hele følget kjørt inn på snøskuter de vel to milene fra Øverbygda i Selbu til Schulzhytta i den veiløse Roltdalen. I hengeren hadde de med seg egne ski, men andre ting var viktigere: Mange titalls kilo hvetemel – grovt og fint, kjøttdeig, smør, grønnsaker, sjokolade, mandler og svisker. Og midt opp i lasset en bukett tulipaner – de ser for øvrig ut til å ha overlevd den litt kalde skuterturen.

Ikke alt er kommet med av ferskvarer. Mari etterlyser både fisk og kjøtt. Det skulle komme på transporten neste dag.

Dreng i påsken

Utenfor hytta begynner den nye unge driftssjefen i TT, Jesper Jørgensen, å måke vekk snø. Gammeldrengen Rolf Nilsen bærer inn ved.

På egen skuter kjører Kristoffer Græsli som skal være dreng også denne påsken. Ellers er han student på Høgskolen i Hedmark på Evenstad i Stor-Elvdal.

– Jeg skulle egentlig ha vært med på å spore ulv, sier han. Men Kristoffer foretrakk påske på hjemlige trakter i Selbu i stedet. Kanskje kan han oppleve å se ulvespor i Roltdalen også. Hvem vet – dette er villmark som jevnlig har besøk av streifulv.

Men det er alt annet enn spor av ulv som oppdages i første omgang.

Her har det vært mus

– Hei, her har det vært mus, sier Mari – hun har stukket hodet inn i et skap, og nede ved gulvet finner hun det som avslører at musa har besøkt Schulzhytta i løpet av vinteren. Men ingen av damene lar seg vippe av pinnen over en slik bagatell.

Kari har klatret opp på en stol, og begynt å bruke vaskekluten i skapene. Ingen behøver å fortelle henne hva som trengs av gjøremål. Hun har åpnet vannkranen, og trekker et lettelsens sukk når vannet begynner å renne. Det er ikke alltid det har skjedd. Det kan ha frosset. Å tine snø for matlaging, og vaske for 30 gjester, er ikke akkurat det de ønsker seg nå.

– Vi skal vaske ned hele kjøkkenet. Alt av tallerkener og bestikk dampes. Vi må etterleve de strengeste kravene til matlaging selv om vi er ute i villmarka, forklarer Mari Nygaard.

Ørret, lam og kjøttkaker

Hun er sjefkokk på Schulzhytta, det går litt gjetord om hennes kokkekunster.

Skiløpere som har slukt mange mil, er sultne, og her kommer de til dekket bord. De skal ikke lide noen nød de som besøker hytta i Roltdalen.

I påsken tilbyr Mari tre-retters middag.

– Det blir blant annet bakt ørret, lammestek og hjemmelagede kjøttkaker i løpet av påsken. Også blir det mye snavel ved siden av, blant annet rotgrønnsaker, røper hun.

Dessert-overraskelse

På dessertfronten har hun tenkt å overraske med noe nytt: En pai av svisker og eggekrem. I tillegg den mer tradisjonelle semulepuddingen med rød saus og ristede mandler.

– I påsken har vi dessuten dagservering av vafler og kanelboller, sier Mari, før hun legger i vei opp trappa til andreetasje for på skifte sengeklær på samtlige senger. Rommene bærer navn etter fjellene rundt: Fongen, Kvernfjellet, Skarven og Ramskaret. Det nye sengetøyet som legges på, er morsomt, spesialdesignet for TT med påskrifter som «Drøm søtt» og «Kaffe-Lars».

– Folk ligger i lakenposer, men vi skifter sengeklær to ganger i året, sier hun mens hun vrenger av det gamle.

«Krise» i kjelleren

Nede i kjelleren har det oppstått en liten «krise». Det er lekkasje på den vedfyrte varmtvannsberederen. Den har fungert så å si prikkfritt i mange år, til stor glede for skituristene som har fått en varm dusj etter ankomst. Nå var den i fare. Jon Arne Stokke som er TTs tilsyn på Schulzhytta, avdekker at synderen er en nedrustet sikkerhetsventil. Etter flere forsøk på reparasjon, ble det likevel en løsning, fikk vi rapport om.

– Det er slike ting som kan skje med et anlegg når det står ubrukt over en periode, sier Jon Arne Stokke.

Det er ingen som får panikk verken nede i kjelleren eller lenger opp, selv om det er bare to dager til åpning.

Her har folk vært ute en vinterdag før.