- Det er en fare for at IS klarer å skape splid i Vesten. Men også, paradoksalt nok, er det grunn til et betydelig håp om en samling om felles poltiske mål, sier Henrik Thune, assisterende direktør ved Norsk senter for Fredsbygging til Adresseavisen.

IS har påberopt seg ansvaret for drapene på 129 mennesker i Frankrikets hovedstad, og frykten for at IS skal slå til mot nye europeiske mål har fått Europa til å skjerpe sansene og heve sikkerhetsnivået.

Les også: PST og politiet iverksetter etterretningsoperasjon

Terrorfrykt ingen spøk

En spøk mellom to passasjerer om at den ene hadde en bombe i kofferten, førte til full evakuering av terminal 3 på Kastrup flyplass i København i går formiddag. Det kommer dagen etter evakuering av både en konsertsal og fotballarenaen hvor Tyskland skulle spille privatlandskamp mot Nederland i Hannover. Ingen bombe ble funnet, men tyske myndigheter tok ingen sjanser da bombetrusselen mot den tyske storbyen kom.

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo valgte i går å heve sikkerhetsnivå i Sverige til nest høyeste nivå. Dagen før terrorangrepene i Paris, sa det norske Politidirektoratet at den midlertidige bevæpningen av politiet skulle opphøre etter at PST hadde nedjustert trusselvurderingen mot Norge. Mandag etter terrornatten i Paris, var den midlertidig bevæpningen forlenget, selv om PST opprettholdt sin vurdering.

Les også: IS truer Washington

Les også: Trusler mot Riksdagen og regjeringen i Sverige

Hva har IS' fremtog og angrepene i Paris gjort med Europa?

Klassisk strategi

- Grunnleggende har de gjort to ting. De har skremt Europa og samlet Europa. Foreløpig bærer ikke situasjonen her hjemme, for eksempel, preg av en diskusjon mellom muslimer og andre deler av befolkningen. Det som er skjedd har stort sett samlet oss, sier Henrik Thune, ved Norsk senter for Fredsbygging.

- Det IS alltid har drevet med, er å skape konfrontasjon mellom folkegrupper. I Midtøsten har deres hovedstrategi vært å skape splid mellom sjia og sunnier. I Europa er deres største politiske drøm å skape konfrontasjon mellom verden og Vesten. Det er en bevegelse som prøver å lage konflikt mellom folkegrupper, sier Thune.

Les også: Terroren i Paris er et svik mot meg som muslim

En klassisk strategi blant islamistgrupper, ifølge Maren Sæbø, Afrika-kjenner og tidligere redaktør i Verdensmagasinet X.

- Vil tvinge til seg muslimene

- IS har selv sagt de skal fjerne gråsonene i verdensbildet og provosere frem en situasjon der det blir så ille for muslimer i Europa, at de tvinges til å ta et valg om å slutte opp om IS. Samme fremgangsmåte bruker Boko Haram i Nigeria, sier hun.

Men denne øvelsen har vi vært gjennom før, mener Henrik Thune, og Europa reagerer ikke helt som IS legger opp til.

- Det er alltid en fare for at man får en økt polarisering når noe så dramatisk skjer. Men i storpolitikken ser det ut til å gå i motsatt retning. Det gir grunn til håp. Vi har vært gjennom slike ting før, i Madrid, i London, i New York og i Paris, som man har lært noe av, sier Thune.

Han peker særlig på enigheten mellom Frankrikes presidenten, François Hollande, og Russlands president Vladimir Putin om å koordinere den militære innsatsen mot IS. Tirsdag varslet russiske myndigheter at franske og russiske styrker skal samarbeide som allierte i kampen mot IS.

Storpolitisk forbrødring

- Bombingen av et russisk passasjerfly over Egypt skjedde nesten parallelt med angrepen i Paris. Man havner i et skjebnefellesskap og på det overordnede planet har de to hendelsene skapt storpolitisk forbrødring. Frankrike og Russland, som har vært på ulike steder i Syria-krigen, vil plutselig operere sammen, sier Thune.

- Var det feil av Hollande å erklære krig mot IS?

- Man kan skjønne det, men den typen retorikk alene vil ikke løse problemet. Det som trengs er løsning på bakken i forhold til integrering i Europa og å løse det som er bensinen til IS, nemlig borgerkrigen i Syria og sekteriske konflikten i Irak mellom sjiaer og sunnier, sier fredsforskeren.

Holde hodet kaldt

Han er opptatt av å understreke at IS ikke er islam, og at de ikke skal få anledning til å diktere en slik oppfatning i Vesten.

- Vi skal bli redde og sinte på hverandre, og så vil IS at vi skal bli overbevist om at islam er det IS representerer. Det må vi for all del unngå. IS påstår at de er islam, men det er de jo ikke. De representerer en liten sekt, sier Thune.

- Jeg er veldig tilhenger at det man trenger i slike situasjoner, er ikke de store følelsene. Man trenger sorgfølelse og medfølelse. Men i politikken trenger man ikke de instinktive, emosjonelle reaksjonene. Heller de kjølige hodene som tenker langsiktig om hvordan man bekjemper IS og som ikke bruker slike dramatiske hendelser til å polarisere politikken.

Les også: - Folk har vært skeptiske, men ikke nok til at de avbestiller Paris-turen

Fredsforsker: Henrik Thune mener Paris, paradoksalt nok, fører til storpolitisk forbrødring i Europa. Foto: Privat