Utbygging på grøntarealer bør i størst mulig grad unngås, sier rådmannen i Trondheim i sin innstilling. Saken skal behandles av bygningsrådet 6. mars.

Dersom det utredes bygging i park, bør det konsentreres til «noen sentrale punkter der utbygging kan brukes bevisst til å oppnå kommunens og NTNUs mål for campus», heter det i innstillingen.

Tydelig nei

Rådmannen ber om at NTNUs planprogram med alle aktuelle tomter legges ut på høring, men at bygningsrådet samtidig gjør avgrensninger. Ifølge rådmannen er kommunen enig med NTNU om prinsippene for samling av campus, men ikke om omfanget på bygging i Høyskoleparken. NTNU ønsker at bygging i de mest kontroversielle områdene, Elgeseter park og den vernede delen av Høyskoleparken skal utredes videre fordi de oppfyller NTNUs mål for campus svært godt.

Rådmannen vil imidlertid sette bom for bygging i disse to områdene. Kommunens fagmiljøer innen planlegging, byrom, miljø og kulturminner har konkludert med at bygging der vil ha store negative konsekvenser for natur, kultur- og nærmiljø.

Dempet i Klæbuveien

NTNU mener at Klæbuveien som en campusgate tett på Gløshaugen oppfyller universitetets målsetting. Regjeringens tøffe krav om arealeffektivitet gjør det enda mer påkrevet å bygge der det er gunstigst, argumenterer NTNU.

Rådmannen er enig i tanken om Klæbuveien som campusgate, men demper omfanget. Han ser for seg «noe bygging» i parken med tre tverrforbindelser mellom Gløshaugen og Klæbuveien – i Hesthagen i sør, i skråningen opp fra Klæbuveien/Magnus den godes gate og i Grensen/Vollabakken.

Universitetsbygg i kanten av parken i Klæbuveien, i Elgeseter gate 21 (Drosjenes) og på Shelltomta lager en akse som knytter Gløshaugen og campus på Øya tettere sammen, mener kommunens administrasjon.

Mulig riving av trehus i Grensen

Rådmannen åpner imidlertid for å utrede en større utbygging enn NTNUs planer både i Grensen, øst for Høyskolebakken, og i parken mellom Hesthagen og det sørvestlige hjørnet av Gløshaugen.

Grøntområdet langs Christian Frederiks gate er fra før regulert til sentrumsformål – ikke grøntarealer. Rådmannen mener det kan vurderes å rive eller flytte bevaringsverdig trehusbebyggelse som ligger i Grensen. Eventuell ny bebyggelse må i «tilstrekkelig grad underordne seg den fredede Hovedbygningen og tilhørende park», sier rådmannen. Siktlinjer mellom Hovedbygningen og Nidarosdomen er en av verdiene.

Bygging i nordenden av campus er med på å oppfylle politikernes ønske om bedre kontakt mellom campus og Midtbyen, mener han.

Rådmannen er tilhenger av bygging på Fengselstomta bak Studentersamfundet og vil at den utredes videre. NTNU betrakter dette som et reserveområde på grunn av usikkerheten rundt de geologiske forholdene.

Tolkningen av «ivareta»

I formannskapets vedtak for over et år siden heter det:

«Det forutsettes at campus planlegges på en slik måte at grøntområdet i Høyskoleparken ivaretas.»

Rådmannen tolker ikke dette som et totalforbud mot å røre parken, men understreker at det videre arbeidet må vise hvordan økt kvalitet og tilgjengelighet til parkarealene, og eventuelle erstatningsarealer, kan kompensere for eventuelle inngrep. «Dette kan bidra til at intensjonene i formannskapets vedtak om at grøntområdene skal ivaretas, blir opprettholdt», heter det fra rådmannen. Så spørs det om politikerne er enig i det.

Bystyret vedtok høsten 2017 en plan for friluftsliv og grønne områder som sier at eksisterende parker skal videreføres og oppgraderes for å sikre befolkningen god tilgang. Det skal legges til rette for fysisk aktivitet og at parkene kan fungere som nærmiljøanlegg.

Hvor mye trengs?

Regjeringen har gitt campusprosjektet grønt lys for bygging av 92.000 kvadratmeter nybygg. NTNU har vurdert tomter på hele 278.000 kvadratmeter for å ta høyde for usikkerhet rundt kommunens holdning til bygging i park, tilgang på tomter, vern, grunnforhold og reserveareal.

Hvis Fengselstomta ikke kan bebygges og politikerne sier nei til all bygging på grønt, blir det knapt med areal som NTNU mener oppfyller målene for ny campus. NTNU ønsker å holde nybyggingen øst for Elgeseter gate, og har definert Entra-tomta som reserveareal.

I stedet har NTNU pekt ut arealet sør for Gløshaugen, mot jernbanelinja på Lerkendal, som aktuelt campusområde. Neppe en løsing politikerne er glade for.

Rådmannen reduserer arealer

Rådmannens anbefalte tomter utgjør 160.000 m², og mener det er tilstrekkelig. Rådmannen ser på Shell-tomta på østsiden av Elgeseter gate som en aktuell tomt i aksen mellom Gløshaugen og Øya, mens NTNU mener måloppnåelsen ikke er maks for denne.

Rådmannen anser Teknobyen, Entra-tomta og området sør for Realfagbygget som reserveareal. Sammen med ytterligere fortetting på Gløshaugenplatået utgjør dette over 100.000 m²

Færre parkeringsplasser

Mange NTNU-ansatte må i fremtiden finne seg nye måter å ta seg til jobben på. Rådmannen vil ikke ha nye parkeringsplasser, og mange av de eksisterende vil forsvinne på grunn av nybygging, særlig i Hesthagen.

Han ber også om en nøye utredning hvis NTNU ønsker å oppføre signalbygg, og mener universitetet skal holde seg til byggehøyden i området, fem-seks etasjer.

Kommunaldirektør Einar Aassved Hansen er ansvarlig for campussaken hos rådmannen.-
Rektor Gunnar Bovim skal ikke få lov til å bygge i Elgeseter park og vernet del av Høyskoleparken, mener rådmannen.