Det brøt ut ellevill jubel på Høyres valgvake på Prinsen hotell i Trondheim da prognosene kl. 21 viste fortsatt borgerlig flertall.

- Dette var mye mer enn det jeg turte å håpe på, jeg trodde det skulle være mye jevnere. Men vi tar ingen seier på forskudd, sa Helleland da.

Klokken 22.30, da over 60 prosent av stemmene i Sør-Trøndelag var talt, lå Høyre på 20,6 prosent i fylket. Det gir dem to mandater, altså de to kvinnene som klemte hverandre mandag kveld.

Jubel: Tredjekandidat Guro Angell Gimse (t.v.) og toppkandidat Linda Hofstad Helleland slapp jubelen løs da de første prognosene viste fortsatt borgerlig flertall. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Men etter at den første jubelen stilnet, ble stemningen litt mer anspent: Tallene for både KrF og Venstre lå og vippet frem og tilbake rundt sperregrensen. Plutselig var Venstre under sperregrensen, og forspranget på Jonas Gahr Støre og co. krympet betraktelig. Klokken 22.25, midt i en tale som Helleland hold for de fremmøtte på vaka, vippet flertallet over til Støre:

- Ja, der ser dere, dette blir jevnt, sa kulturministeren da hun forsto hva som skjedde bak henne på storskjermen.

Nest best på 25 år

I Sør-Trøndelag ser det ut til at Høyre kan ha gjort sitt nest beste valg på 25 år, ifølge statsråden:

- Men vi har is i magen. Vi tar ingen ting på forskudd, og vi venter til alle stemmene er talt opp. Men vi visste at det kom til å bli veldig jevnt, så det blir spennende noen timer til.

- Tror du at du nå fortsetter som statsråd?

- Nå er jeg opptatt av at Erna skal fortsette som statsminister, og at vi får et borgerlig flertall. Jeg er veldig glad for at vi klarer å holde to mandater i Sør-Trøndelag, så dette ser veldig, veldig bra ut.

- Men ønsker du å fortsette som statsråd om du blir spurt?

- Det tenker jeg ikke på nå. Nå er jeg opptatt av at vi skal sikre et borgerlig flertall.

- Er du redd for å våkne opp i morgen, og se at dere ikke har flertall?

- Jeg kommer ikke til å legge meg veldig tidlig i kveld. Jeg kommer til å følge med utover natten, for det er mye som kan endre seg fortsatt. At det blir en spennende natt er det ingen tvil om, sa statsråden i 22.15-tiden.

Veteran: Linda Hofstad Helleland sammen med kommunalråd Ingrid Skjøtskift og bystyrerepresentant Michael Momyr. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Håpet på tre inne

I år, som også for fire år siden, hadde Høyre i Sør-Trøndelag et håp om tre representanter på Stortinget. For fire år siden endte Helleland opp med å få med seg Frank Jenssen. Nå er Jenssen påtroppende fylkesmann og ikke på lista. Sammen med bystyrerepresentant Rolf Jarle Brøske satte han seg i et hjørne for å knuse tall etter prognosene kom.

- Helt vilt, utbrøt Jenssen i det resultatet kom, før han utdypet:

- Vi innkasserer ingen seier på forskudd. Venstre ligger helt på grensen. Men det kan se ut som om det blir mindre jevnt enn det vi trodde, sier Jenssen.

Fornøyde: Store deler av valgkvelden så de borgerlige ut til å beholde flertallet, og de tre toppkandidatene i Sør-Trøndelag, Linda Hofstad Helleland, Guro Angell Gimse og Mari Holm Lønseth, kunne smile bredt. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Mari Holm Lønseth mener valgkampen til Høyre har vært vellykket.

- Vi har snakket om egen politikk, og Erna har stått frem veldig tydelig, som en leder folk vil ha mer av, sier Lønseth.

- Er du lettet over det prognosene viser?

- Jeg er lettet, men man skal på ingen måte ta noen på forskudd. Mange av partiene vipper rundt sperregrensen, og vi får se hvordan det blir til slutt.

Erna-effekter: Håper på fire nye år. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

- Hvordan er det å være så avhengig av støttepartiene?

- Det var ikke noe bombe at alle de fire partiene måtte gjøre et godt valg for at vi skal få fortsette som borgerlig regjering. Men dette viser at Høyre har stått tydelig frem i valgkampen. Vi har snakket om egen politikk, og det har vist seg at vi gjør et godt valg på grunn av det.

- Tror du både Helleland og Børge Brende nå fortsetter, hvis dere vinner?

- Gitt at vi får borgerlig flertall nå, så regner jeg med at både Linda og Børge fortsetter.

Adresseavisen spurte Brende for noen uker siden hva han skal gjøre dersom han blir arbeidsledig etter valget:

- Det er ingen ting som holder meg våken om natta. Nå skal vi vinne valget, sa Brende.

Det studeres tall under valgvaka til Høyre. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Sterkt i Nord-Trøndelag

Elin Agdestein (H) var mandag kveld i 22.15-tiden inne med god margin for Nord-Trøndelag. Da var 57 prosent av stemmene talte og de hadde 14,8 prosent.

Elin Agdestein var fornøyd med de foreløpige resultatene mandag kveld. Foto: Leif Arne Holme

- Det er veldig dumt å innkassere en ren seier nå, men tendensen er veldig bra, sa Agdestein klokken 22.

- Jeg er glad og lettet. Vi har vært på 4000 dører i Nord-Trøndelag. I en situasjon der Ap er såpass svake, er det mange som er usikre på hva et samarbeid mellom dem og Rødt og MDG i så fall ville bety. De vet hva de har, men ikke hva de får, sier Agdestein.