Flere ganger har Adresseavisen meldt at det rødgrønne «utstillingsvinduet» Trondheim er i ferd med å gå i knas.

- Uaktuelt

Men så langt har de holdt sammen, i tykt og tynt siden 2003, og vokst til en storkoalisjon med alle partier utenom Høyre og Frp. Ved sist valg ble også Venstre tatt inn i ordførerens varme. Da var SVs gruppeleder i sterk tvil om hva han skulle gjøre. Nå er han ikke lenger i tvil:

- Hvis Venstre går i regjering, er det uaktuelt å samarbeide videre med dem her, sier Ottar Michelsen, som ikke vil bidra til å «legitimere og ufarliggjøre» regjeringens politikk ved å stå i et Venstre-samarbeid lokalt.

Les også: Opoku med ultimatum til Ap

Ottar Michelsen ber Sp, MDG og andre samarbeidspartier om å tenke grundig gjennom om de vil fortsette samarbeidet med Venstre. Til høyre: SV-nestleder Snorre Valen.

Valen ser til Oslo

SV-nestleder Snorre Valen støtter Trondheim SV i valget:

- Dersom Venstre synes det er naturlig å regjere med Frp, er det ikke naturlig for SV å samarbeide med dem i Norges tredje største by. Oslo velger en veldig annen retning, der Ap og Raymond Johansen har valgt sine samarbeidspartier til venstre for Ap, sier Valen.

Fredag varslet SV derfor sine samarbeidspartier om ultimatumet, slik at de skal få god tid til å tenke over saken før det avgjøres om Venstre faktisk går i regjering. Forhandlingene mellom Høyre, Frp og Venstre begynte på Jeløya 2. januar. Det er ventet at de holder på i 10 til 15 dager.

Uenige om saker

Michelsen nevner flere saker som har vært til behandling den siste tiden der SV og Venstre stemmer ulikt, i Trondheim og i fylket: Synet på kommersielle barnehager, saken knyttet til nytt innkjøpsreglement og saken om bussjåførenes pensjon da kollektivtrafikken i deler av Trøndelag var på anbud. I høst sa Snorre Valen at det rødgrønne utstillingsvinduet i Trondheim er knust.

- Er dagens utspill en unnskyldning for å forlate et samarbeid som allerede skranter?

- Nei, tvert imot, det er en prinsipiell tilnærming. Det som tidligere var et tydelig politisk verksted, har blitt en så bred allianse at det er stadig vanskeligere å stake ut en retning. Når Venstre nå tar valget og blir et fullt ut høyreparti – hvis de går inn i regjering – så er samarbeid uaktuelt, sier Valen.

- Men hvis det rødgrønne Trondheim gikk på skinner, også med Venstre, ville dere kommet med dette utspillet?

Michelsen tenker seg lenge om før han svarer:

- Jeg ville gjort det uansett når Venstre går i regjering, fordi det sier noe prinsipielt partiets retning, sier Michelsen.

SV-nestleder Snorre Valen (t.v.) og gruppeleder i Trondheim Ottar Michelsen ønsker en bred debatt.

- Det er beleilig å gå ut nå og stå friere i valget om to år?

- Det blir en litt rar anklage siden vi har sittet i posisjon her i så mange år, mener Valen.

- Hvordan reagerte Ottervik da dere fortalte henne om dette?

- Hun er den hun er, det var en formalistisk tilnærming. Vi var gode venner da jeg gikk inn på kontoret, og vi er fortsatt gode venner, sier Michelsen.

Les også: - Konfliktene med Ap er en stor belastning

- Alt er mulig

- Men kan Ottervik egentlig velge dere? Kan hun kaste ut Venstre fra samarbeidet uten å bryte samarbeidsavtalen (Granåsen-erklæringen)?

- I politikk er alt mulig, sier Michelsen.

- Et historisk linjeskifte i hvem som sitter sammen i regjering, påvirker det politiske samarbeidsklimaet i de største byene i Norge, sier Valen.

- Har dere noen råd til Sp, MDG og de andre samarbeidspartiene?

- Vårt ønske er en konstruktiv debatt om den politiske retningen i Trondheim, sier Valen.

- Rådet er at de tenker ordentlig gjennom dette og har en grundig prosess, sier Michelsen.

- Og hvis Ottervik til slutt må velge, hva velger hun?

- Det er opp til Rita, men det er et politisk valg som hun må stå for. Da vårt samarbeid oppsto i 2003 var det retningsgivende for et politisk skifte i Norge. Det er vanskelig å se for seg at Trondheim kan ha en sånn rolle hvis et parti som sitter i regjering med Frp skal være med, sier Valen.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) mener det er vanskelig å forstå logikken i at SV vil bryte ut. Foto: Håvard Jensen Haugseth

- Vanskelig å forstå logikken

Ordfører Rita Ottervik sier det er synd at SV vurderer å bryte med de øvrige seks partiene.

- Vi har fått både skriftlig og muntlig klarhet i at det ikke handler om Granåsen-erklæringen, men ut fra det som kan skje nasjonalt, sier Ottervik.

- Hva tenker du om det?

- Det er vanskelig å forstå logikken. Venstre og KrF har jo vært støtteparti i fire år, og tillitsvalgte i Venstre lokalt har vært klare på at det ikke vil samarbeide med Frp. Så jeg ser ikke helt at de lokale skal stå til ansvar for dette, sier Ottervik.

- Bryter ikke avtalen

SVs Ottar Michelsen sier at alt er mulig i politikken, også at AP vraker Venstre. Men Ottervik er tydelig på at det er uaktuelt å gjøre noe som bryter med Granåsen-erklæringen.

- Vi er et parti som holder løfter og avtaler. Og når vi har skrevet under avtale med seks andre partier, holder vi den. Det er SV som ønsker å gå ut, og vi forholder oss til spillereglene, sier Ottervik.

- Veldig pussig

Venstres Erling Moe er soleklar på hva han mener om SVs utspill:

- Det er useriøst at man skal bryte samarbeid med flertallet i Trondheim med bakgrunn i en rikspolitisk situasjon. Det er veldig rart, sier Moe.

Venstres Erling Moe reagerer sterkt på SVs utspill. Foto: Morten Antonsen

Han peker på flere andre kommuner i Norge med veldig ulike konstellasjoner, men som samarbeider godt etter lokale forhold.

- Skal alle protestere mot rikspolitisk samarbeid blir det veldig pussig. Vi i Venstre skal i alle fall holde avtalen vi har inngått, og skal oppføre oss ordentlig, sier Moe.

Protestpolitikk

Hvis SV bryter samarbeidet påpeker Moe at partiet ikke vil få noe gjennomslag i budsjettet for 2019.

- Og det fordi SV driver med ren og skjær protestpolitikk, sier han tydelig irritert.

- Tror du utspillet er en unnskyldning for å forlate et samarbeid som allerede skranter?

- Det skranter ikke. Samarbeidet er primært om budsjettet, og avtale om at vi skal snakke med hverandre før vi fremmer forslag. Men utover det som er nedfelt, trenger vi ikke forplikte oss, sier Moe.

Direktelinje

Moe har tidligere gitt uttrykk for at han ikke ønsker et samarbeid med Frp. Men sier samtidig at hvis det skjer, så har lokalpolitikerne i Trondheim direktelinje til Venstre i regjering.

- Nå vil altså SV stille seg utenfor muligheten til å påvirke den nasjonale politikken. Det er totalt ubegripelig at SV ikke ser på dette som en fordel, sier Moe.