Det sier Ståle Ulriksen, forsker og lærer på Sjøkrigsskolen og Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Han legger til at de siste to–tre årene har det vært en markant økning i antall besøk til Norge. Onsdag kom USAs forsvarssjef Joseph F. Dunford jr. på hemmelig besøk til Trøndelag og Værnes. Dunford er landets øverste militære offiser og president Donald Trumps fremste militære rådgiver.

Han kommer på besøk bare fem måneder etter at en av USAs mektigste politikere, Paul Ryan, speaker i Representantenes hus besøkte Værnes sammen med flere sentrale amerikanske forsvarspolitikere.

Til stede på Værnes var også forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foruten å hilse på rotasjonsstyrken fra det amerikanske marinekorpset som består av 330 soldater, besøkte følget også fjellageret på Frigård i Lånke.

Tirsdag besøkte Dunford forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i Oslo. Han rakk også en audiens hos kongen.

For hele Europa

Ulriksen mener det er blitt en helt klart større amerikansk interesse for både Norden og nordområdene. - Norge som partner er viktig, vi kjøper i bøtter og spann fra USA, fremholder han.

Amerikanerne benytter samtidig anledningen til å ha samtaler med Norge om forsvarspolitiske spørsmål. Rotasjonsstyrken fra US Marines på Værnes er ikke ment for bare Norge, men hele Europa, ifølge forskeren.

- Det er oppstått en veldig spent situasjon med den store russiske militærøvelsen i nordområdene. Amerikanerne vil berolige sine partnere i Nato ved å reise hit. De sliter med militærvesenet sitt i Europa, og vi er avhengige at de stiller opp for oss i en gitt situasjon. En allianse er ikke bare en koseklubb, den har også sine mørkere sider, sier Ståle Ulriksen.

USA er pådriveren

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI sier besøkene av USA-topper på Værnes betyr i hvert fall at det er USA som er pådriveren for å få økt det amerikanske militære nærværet i Norge, et viktig grenseland til Russland. Som forsker på russiske forhold ser hun med interesse på spillet mellom president Donald Trump, som ønsker å bedre forholdet til Russland, mens underliggende etater og politikere på et lavere plan ønsker et tøffere forhold til Russland.

- Dette er sterkt rotfestet i det amerikanske systemet. Det er ikke Trumps folk som kommer til Norge, og viser tegn på disharmoni innad i USA.

- Under den norske valgkampen sa både Høyre og Arbeiderpartiet at det er ingen endring i basepolitikken. Enig i den beskrivelsen?

- Jo flere høyerestående amerikanere som kommer hit, viser det hvor viktig Norge er i forsvarssammenheng. Det er et amerikansk fotavtrykk vi får her, sier Wilhelmsen.

Vil provosere russerne

Wilhelmsen har tidligere uttalt at stasjoneringen av 330 amerikanske soldater på Værnes vil provosere russerne, og at stasjoneringen trolig er i strid med norsk basepolitikk. Kollega Ståle Ulriksen mener det spiller liten rolle om soldater roterer dersom Norge har en permanent base med amerikanske soldater. Nato har de siste årene bygd opp styrker i grenseland til Russland.

Begge fremholder at det problematiske med denne praksisen er at russerne vil være tilbøyelig til å se på basen på Værnes som en fast base, selv om de amerikanske troppene roterer. I Baltikum har man sett hvordan rotering av Nato-tropper inn og ut av landene der har vært så raske de siste par årene at de i praksis fungerer som permanent stasjonering av amerikanske tropper. Julie Wilhelmsen mener det er innenfor dagens avtaler dersom de amerikanske troppene er på Værnes i en avgrenset periode.

Berolige: - Amerikanerne vil berolige sine partnere i Nato ved å reise hit, mener forsker Ståle Ulriksen ved NUPI og Sjøkrigsskolen. Foto: NTB Scanpix
Viktig: Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI mener de mange besøkene på Værnes av toppfolk fra USA viser hvor viktig Norge er i forsvarssamarbeidet. Foto: Christopher Olssøn