NTNU bygger opp en helt ny type legeutdanning i Levanger. De to første årene skal alle medisinstudentene gå sammen i Trondheim. Deretter drar 15 studenter hver år til Levanger for å ta de fire siste årene av utdanningen der. Fakultetsstyret vedtok onsdag den desentraliserte utdanningen. Årets ferske medisinstudenter blir de første som kan velge Levanger fra 3. året.

Dette blir en utdanning tett på pasienten og med lite forelesninger. NTNU lager med dette en legeutdanning som ikke finnes i Norge fra før.

- Vi er veldig motivert og veldig glad for dette, sier direktør for Helse Nord-Trøndelag Torbjørn Aas.

Direktør Torbjørn Aas, Helse Nord-Trøndelag.

Viktig for legerekruttering

- Akademisk kompetanse bygger mer kompetanse og det er en forutsetning for bedre kvalitet, fortsetter han. Aas har bakgrunn fra Finnmarkssykehuset der medisinstudenter fra Tromsø bruker to år av studiene sine. Han er overbevist om at medisinstudiet i Levanger vil gjøre det lettere å rekruttere leger både til fastlegestillinger og til sykehus i Nord-Trøndelag.

- Vi gjør dette både for å sikre rekruttering til Nord-Trøndelag og for å fornye studiet og gjøre det mer pasientnært, sier prodekan Hilde Grimstad ved NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap. Nord-Trøndelag strever med å rekruttere leger både til kommunehelsetjenesten og sykehusene.

- Vi tror flere vil søke seg til legestillinger i Nord-Trøndelag når de har studert i Levanger, fortsetter Grimstad. Legestudentene som velger Levanger, kommer til å bruke mer tid i helsetjenesten sammen med pasient og veileder og mindre tid i forelesninger. Gjennom studieårene i Levanger skal studentene møte pasienter med virkelige problemstillinger, og de får følge de samme pasientene over tid og mer forpliktet.

Prodekan Hilde Grimstad, fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU.

- Forelesning er ikke det beste

- Ny kunnskap viser at studenter lærer mer når de møter pasienter enn når de sitter på forelesning, sier prodekan Grimstad.

- Hvorfor har dere valgt sykehuset i Levanger?

- Vi har hatt et ekstra godt samarbeid med Levanger gjennom mange år. Studentene er svært fornøyd når de har hatt praksis på sykehuset. Levanger er også rangert som et av de aller beste sykehusene for turnuskandidater. Dessuten er det ikke så langt unna. Det er en fordel at det er mulig å reise mellom Levanger og Trondheim.

- Tror dere studentene har lyst til å studere i Levanger i stedet for sammen med de andre medisinstudentene i Trondheim?

- Ja, studentene mener det selv. Noen er nokså voksne fordi de har brukt tid til å komme inn på studiet. I Levanger vil de få nærhet til pasienten og nærhet til veileder.

Hilde Grimstad forteller at det er mange i Nord-Trøndelag som kombinerer en akademisk stilling med en legejobb. Det er ifølge henne 30 ansatte i Helse Nord-Trøndelag med doktorgrad. Hun er derfor ikke redd for at studentene i Levanger skal få for dårlige lærere og veiledere.

- Vi skal ha samme læringsmål i Trondheim og Levanger. De er NTNU-studenter også om de studerer i Nord-Trøndelag, sier hun.