Urban dyrking: De Grønnes Hilde Opoku vil gjøre Trondheim til en grønn spydspiss. Foto: OLE MARTIN WOLD

I disse dager forhandler politikerne om hva slags by Trondheim skal bli. Skal vi tro valgets store vinner, Miljøpartiet, så skal Trondheim bli mye grønnere. En skulle kanskje ikke tro det var så omstridt i ei tid der til og med den amerikanske presidenten pekte på klimakrisen som vår tids største utfordring, men så feil kan man ta. Folk har stått i kø for å advare mot Miljøpartiet før valget. De vil legge ned arbeidsplasser og sette økonomien over styr. Ikke får vi bevare velferden vår og det går til skogen (bokstavelig talt) med oljen.

Les også: Statoilsjefen advarer kraftig mot Miljøpartiet

En gjennomlesing av partiets program i Trondheim gjør i alle fall ikke meg søvnløs. Grønne tak og solcellepaneler på offentlige bygg. Gjeninnføre piggdekkavgift, vedlikeholdsstasjon for sykkel og lyskryss som prioriterer myke trafikanter. Eksosfri Midtby innen 2021 er kanskje litt skremmende for oss som liker bilen vår, men såpass ambisjoner bør vi vel strengt tatt ha på klimaets vegne. Ikke noe er bedre enn at flere av oss sykler, går eller tar buss.

Les også: Her er valgets største overraskelser

Politikerne snakker høyt om privatisering, men den største konflikten i Trondheim handler om hvordan vi bruker arealene våre. Skal vi bygge boliger eller produsere mat på dyrkajord? Skal Bymarka vernes eller gi plass til et moderne alpinanlegg? Sk al viltkorridorene bygges ned eller skal vi legge til rette for biologisk mangfold i marka? Dette er viktige interessekonflikter der naturen har langt færre stemmer i Bystyret enn næringsinteressene. Jeg ville sovet bedre om natta dersom det var omvendt.

Miljøpartiet vier mat en sentral plass i programmet. Partiet vil støtte urban dyrking, kolonihager og birøkt. De satser på økologisk mat og går til kamp mot matkasting. I et samfunn der vi kaster 1/3 av all maten vi kjøper (og likevel klager på høye matpriser) er det mer forunderlig at ingen har tatt tak i det før. Ja takk til matsentral, nei takk til matkasting. Det er nesten utrolig at det er lov.

Mange synes det er forferdelig at Miljøpartiet vil ta fra oss kjøttet. Partiet vil redusere kommunens kjøttforbruk og øke tilbudet av vegetarmat. Egentlig gjør de oss en tjeneste. Vårt kjøttforbruk øker stadig og er fordoblet siden 50-tallet. Ikke er det bærekraftig og Helsedirektoratet er bekymret for at vi spiser altfor mye kjøtt. Likevel er det nesten umulig å få et vegetarisk måltid i en kommunal kantine.

Les også: Vil at vi skal spise mindre kjøtt

En kan velge å være redd de grønne kreftene. Jeg er mer redd politikere som ikke tar miljøet nok på alvor.

Les også: Sjekk hvordan din kommune stemte