Etter utlysningsperiode på 14 dager, setter Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) i strek i løpet av dagen for å søke stillingen som ny fylkesmann i Sør-Trøndelag.

Stillingen som Statens fremste representant i det nye storfylket Trøndelag er regnet for å være svært attraktiv, men den som blir valgt skal ikke tiltre før i 1. januar 2018.

Da slås som kjent også de to trønderske fylkeskommunene sammen. Det sammenslåtte trønderske fylkesmannsembetet vil ha ansatte både i Steinkjer og Trondheim, men skal ha hovedkontor i Steinkjer.

Holder døra åpen

Etter det Adresseavisen kjenner til, har en rekke tunge aktører vist sin interesse for toppstillingen.

- Fristen er i morgen, svarte Frp-veteranen, nestleder og fiskeriminister Per Sandberg på spørsmål onsdag ettermiddag om det var aktuelt for ham å søke jobben.

Sandberg har takket nei til gjenvalg som stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, men har ved tidligere anledninger sagt at han «sitter som statsråd så lenge det er bruk for meg».

Det som imidlertid er helt sikkert, er at Høyres Frank Jenssen vil være blant søkerne.

Jenssen har lang fartstid fra politikk lokalt og sentralt. Som representant for Sør-Trøndelag Høyre sitter han i dag i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Jenssen ble for kort tid tilbake nominert på sikker plass for en ny periode på Stortinget for Høyre.

Ryan var i tvil

Det som er også er avklart, er at sittende fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Brit Skjelbred, ikke er aktuell som søker til det nye embetet.

Skjelbred står i dagens stilling frem til 2018, men blir så pensjonist.

Fylkesmann Inge Ryan i Nord-Trøndelag er å finne blant søkerne. Det bekrefter Ryan overfor Adresseavisen.

Inge Ryan sa til NRK før sommeren at «tiden vil vise om han søker på den nye jobben som fylkesmann for hele Trøndelag».

- Det blir en annen type jobb, i et formidabelt område med en stor by, sa Ryan om det sammenslåtte embedet.

- Men nå har jeg bestemt meg. Jeg søker, sier Ryan til Adresseavisen onsdag kveld.

Løse Ap-floke?

Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Gerd Janne Kristoffersen, er i dag assisterende fylkesmann i Nord-Trøndelag. Hun sier til Adresseavisen at hun ikke er blant søkerne.

Det samme sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag, også han fra Arbeiderpartiet.

Flere kilder Adresseavisen har snakket med peker på at Arbeiderpartiets fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag har en høy stjerne i Kommunaldepartementet.

Mevassvik svarte ikke på Adresseavisens henvendelser onsdag.

Om hun vil være på søkerlisten som ny fylkesmann eller konkurrere med partikollega Tore O. Sandvik om toppjobben som den nye fylkesordføreren for et samlet Trøndelag, lyktes det ikke Adresseavisen å avklare onsdag kveld.

Normal prosess

Departementsråd Eivind Dale sier til Adresseavisen at en utlysningsfrist på 14 dager «er det normale for statlige stillinger som dette».

Han avviser at det er spesielle forhold eller allerede klargjort kandidat som gjør at departementet vil ansette ny fylkesmann allerede nå.

- Det er flere forhold som peker mot å nå gjøre en utnevnelse så rask som mulig. Det er greit å ha tilstrekkelig tid til en god prosess. Vi vet jo ikke hvem dette blir, vedkommende kan sitte i en stilling med lang oppsigelse. Et viktig moment er at fusjonsprosessen er i gang. Det hadde vært fint om den som skal være fylkesmann kan komme inn i prosessen så tidlig som mulig, sier Dale – og viser til at den nye fylkesmannen i sammenslåtte Agder hadde en periode som ansatt i departementet før han tiltrådte.

Venter trøbbel

Ifølge utlysningsteksten, jakter departementet på en utadvendt fylkesmann som er forberedt på bråk:

«En viktig oppgave for fylkesmannen er samordning av statlige sektoroppgaver i relasjon til kommunene og fylkeskommunen. Det blir derfor lagt vekt på evne til samarbeid og konflikthåndtering, i tillegg til gode sosiale egenskaper», heter det blant annet.

Frank Jenssen - søker
Inge Ryan - søker Foto: Roald, Berit, NTB scanpix
Anne Marit Mevasvik - poppulær, men taus Foto: Leif Arne Holme