Det var alarmen i fjøset som gjorde Morten Mandal oppmerksom på brannen som skulle legge fjøset hans i grus. Klokken 04.30 fikk 110-sentralen telefonen som førte til storutrykning i Vallersund i Bjugn.

- Jeg ble vekket av at alarmen ulte. Jeg sprang inn på rommet hvor brannvarslingssystemet befinner seg, og da så jeg ut av vinduet. Da var det allerede et hull i taket på fjøset, sier han.

Les om brannsjefen som opplevde en dramatisk episode hjemme. - Plutselig sa det «pang» på rommet hvor datteren vår befant seg

Stor ruin

Like etter våknet Svein Arve Fjellheim av sirener og blålys. Fra huset sitt kunne han se fjøset på nabogården stå i full fyr.

- Jeg våknet rundt ti på fem, men trodde jeg fortsatt drømte. Da blålysene bare fortsatte, måtte jeg ut og se. Det var mye røyk, og jeg tenkte kanskje at det var fra vårt fjøs. Så merket jeg at det kom fra naboen. Det var ikke akkurat artig, sier han til Adresseavisen.

Minst 15 brannfolk fra Botngård og Lysøysund bisto i slukkingsarbeidet, og til slutt hadde de ikke annet valg enn å la fjøset brenne ned under kontrollerte former.

Tirsdag morgen kollapset fjøset til en stor ruin. Heldigvis hadde Mandal gitt seg med dyrehold, og unngikk slik en dyretragedie.

- Fjøset var tomt, vi hadde griser tidligere. Det var meningen å ha sauene våre inn i fjøset til høsten, sier han stille.

Jobber som brannkonstabel

Til vanlig er han brannkonstabel ved Ørland hovedflystasjon. Tirsdag morgen måtte han selv ringe 110.

- Da jeg kom ut og fikk se fjøset, var det et flammehav som møtte meg. Det var skikkelig fælt å få det så nært innpå seg, sier han.

Tirsdag morgen var ikke første gang Morten Mandal har opplevd dramatikk i år. 23. januar var han involvert i en alvorlig trafikkulykke ved Ryvatnet mellom Botngård og Oksvoll.

Krasjet i bergvegg

På det sporete underlaget på fylkesvei 721 havnet bilen han kjørte av veien og traff bergveggen. Kjøretøyet fikk store skader, og Mandal ble fløyet av et Sea King-helikopter til St. Olavs hospital med alvorlige skader.

- Sjåføren satt i bilen da nødetatene kom til stedet. Han var ikke fastklemt, men brannvesenet klippet bort sjåfør- og passasjerdøra for å få ham ut av bilen på en mest mulig skånsom måte, forklarte politiets innsatsleder Simen Eriksen til Fosna-Folket den gang.

- Dette er ikke noe godt år for meg. Jeg føler meg som en ulykkesfugl, sier Mandal tirsdag formiddag.

- Jeg pådro meg brudd i nakken og ryggen, og jeg er fremdeles ikke tilbake i jobb.

Han mener selv at det kunne gått mye verre den vinterdagen i januar.

- Det var ekkelt føre. Jeg hadde flaks, og så kjørte jeg en sikker bil, sier han.

Alvorlig ulykke: I januar i år krasjet Morten Mandal i en bergvegg langs fylkesvei 721, og ble alvorlig skadd i ryggen og nakken.

- Kun materielle skader

Etter omtrent ei uke på St. Olav fikk han komme tilbake til familiegården i Vallersund.

- Jeg har tro på at jeg skal klare å komme tilbake som brannkonstabel. Jeg trives med yrket. Men jeg må bare bruke tiden til hjelp, fastslår han.

Selv om det har vært et annus horribilis for brannkonstabelen fra Bjugn, er han likevel positiv. Verken kone eller de tre barna på 6, 7 og 10 år ble skadd i brannen.

- Det er heldigvis kun materielle ting som har gått tapt. Fjøset er helt nedbrent, men det var ingen fare for spredning til huset vårt.

- Ikke mulig å redde fjøset

Han har ingen anelse om hva som kan være årsaken til brannen.

- Jeg så ikke hvor det kan ha startet, sier han.

Brannvesenet pumpet vann direkte fra sjøen og opp til branntomta.

- Brannen hadde slått gjennom taket på fjøset da vi kom. Vi satte i gang med å sikre nabobygget så brannen ikke skulle spre seg. Vi så fort at det ikke var mulig å redde fjøset, sa Ronny Dybfest i Fosen brann- og redningstjeneste til Fosna-Folket tirsdag morgen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.