Etter det lange avhøret onsdag forlot Olsø og hans advokat politihuset fra en sideutgang.

Etter at en rekke politikere, med ordfører Rita Ottervik i spissen, tirsdag satt i avhør med Økokrim, var turen kommet til Rune Olsø onsdag.

Like før klokken ti ankom Olsø hovedinngangen på Sentrum politistasjon sammen med sin advokat Sigurd Holter Torp. Først etter sju timer, like før klokken 17, forlot bystyrerepresentanten og Staur-rådgiveren Olsø politihuset i en drosje. Adresseavisen ba Olsø om en kommentar til dagens avhør, men Olsø sa ingenting før han satte seg inn i den ventende drosjen.

Korrupsjonsekspert

Olsøs advokat, Sigurd Holter Torp i advokatfirmaet Schjødt, var forsvarer i den såkalte Vannverksskandalen på Romerike der direktørene i entreprenørselskapet Peab og Romerike Vannverk ble dømt for korrupsjon, men ikke selskapene. Holter Torp har også bistått Yara i en omfattende korrupsjonssak. Han representerte også Østhus-eide Staur i to omfattende voldgiftssaker anlagt av Rema Industrier knyttet til salg av aksjene i Norsk Kylling AS. Staur ble frifunnet og tilkjent sakens omkostninger i den første voldgiftssaken. Det ledet til at Rema Industrier deretter trakk den neste saken.

Onsdag kveld sendte Olsøs advokat følgende sms til Adresseavisen:

- Rune Olsø har i dag brukt rikelig med tid på å gi en detaljert forklaring for Økokrim og påvise flere grunnleggende misforståelser i dekningen av saken. Han er glad for å kunne gi en fullstendig redegjørelse og svare på de spørsmål som ble stilt. Olsø legger til grunn at Økokrim bygger på et korrekt faktum og at saken deretter raskt henlegges som intet straffbart forhold, skriver advokaten.

- Tidlig fase

Økokrims statsadvokat ville onsdag ikke si så mye om hvordan arbeidet går:

- Vi kan ikke gå ut med detaljer i vårt etterforskningsarbeid, og vi har da ikke noe substansielt å legge til utover det som ble uttalt i går, skrev Helene Bærug Hansen i en sms til Adresseavisen onsdag formiddag.

Økokrim ønsker ikke å si noe om hvorvidt noen er siktet i saken, hvor mange avhør de skal gjøre, hvor mange etterforskere de har på saken eller om de gjør andre etterforskningsmessige skritt enn avhør.

Olsøs nære venn og gruppeleder i Ap, Geir Waage, var inne i et tre timer langt avhør tirsdag. Onsdag opplyste han til Adresseavisen at han var opptatt hele dagen og ikke tilgjengelig for intervju.

Østhus hos politiet

Tirsdag var også Staur-eier Bernt Østhus inne på Sentrum politistasjon. Både Østhus og Olsøs navn sto i kontrakten som Staur Holding inngikk med Kystad Vestre og Prora Holding Utvikling, og det var også Bernt Østhus som opphevet avtalen i august 2016.

- Du kom alene til politistasjonen i går?

- Det har jeg absolutt ingen kommentar til, sier Østhus.

- Vil du ikke si noe om hva som foregikk?

- Jeg ser ikke noe poeng i å si noe mer før rapporten vår foreligger, sier Østhus, og viser til en egen rapport som Staur han bestilt om Kystad-saken.

Onsdag var også daglig leder i Prora, Roger Eriksen, inne hos Økokrim.

- Jeg forklarte det jeg kjenner til om Kystad-saken. Jeg har ingen ytterligere kommentarer å gi, skriver Eriksen i en epost.

LES OPGSÅ: Ikke helt uvanlig at aktører som blir utsatt for kritisk journalistikk klager til PFU

Kystad-saken Ap-tema

I rådhuset holdt Ap et ekstraordinært gruppemøte onsdag ettermiddag. Nestleder i gruppestyret, Sissel Trønsdal, forklarte hva ekstramøtet skulle handle om: Superbuss og Kystad-saken.

- Vi skal ha en statusoppdatering om Kystad-saken - at den nå er under etterforskning hos Økokrim og at vi nå avventer vi hva myndighetene gjør videre i denne saken. Vi har ingen informasjon om hvorvidt noen er siktet i saken eller ikke, sier Trønsdal.

- Gnisningene internt, at noen i bystyregruppen har likt artikler på Facebook som har vært kritiske til ordførerens håndtering, vil det bli tema i møtet?

- Jeg tenker at det er riktig at vi nå står samlet som parti. Det er ikke heldig at vi driver og snakker mot hverandre i media, sier Sissel Trønsdal.

Etter møtet opplyser Trønsdal at det var en samstemt gruppe som stilte seg bak ordførerens håndtering av Kystad-saken.

- Etter orienteringen uttrykte folk på eget initiativ full støtte til ordførerens måte å håndtere saken på. Man var enige om at det var gjort på en utmerket måte.

foto
Ap-møte Kommunalråd Sissel Trønsdal ledet Aps gruppemøte på rådhuset onsdag ettermiddag, der Kystad-saken var tema. Aps gruppeleder Geir Waage er inhabil i saken på grunn av sitt nære forhold til Rune Olsø. Foto: Rune Petter Ness