Det ble et mildt sagt tungt valg for Arbeiderpartiet i år, og partiet gikk tilbake med hele 3,5 prosentpoeng nasjonalt. I Sør-Trøndelag stemte 59610 velgere Arbeiderpartiet, og gikk ned 3,9 prosentpoeng sammenlignet med 2013.

Giske på topp

Nå, en uke etter valget, er det klart hvem av politikerne i Sør-Trøndelag som ble mest strøket. Fylkesvalgstyrets opptelling viser at Aps toppkandidat Trond Giske «vinner» med 1517 strykninger (se liste lenger ned), og får en strykandel på 2,54 prosent. Det er ikke veldig overraskende at toppkandidatene troner høyt oppe på slike lister. Men mer overraskende er det kanskje at Trondheim-ordfører Rita Ottervik er nummer to på lista.

Likt og mislikt

Selv om hun sto helt nederst - som nummer 16 på Aps liste i Sør-Trøndelag – tok velgerne seg bryet med å stryke henne hele 1466 ganger (2,45 prosent). Men samtidig er det verdt å merke seg at Ottervik har hele 1161 renummereringer, mot Giskes 676.

Med andre ord, ordføreren er både mislikt og godt likt, men mer poppis enn Giske, hvis vi legger årets valg til grunn.

Nummer tre på lista er Rødts Arne Byrkjeflot. Selv om han sto som nummer 14 på Rødts liste fant 114 av de 5344 velgere som stemte partiet hans navn for å stryke det ut. Det gir en andel på 2,13 prosent.

foto
Her er lista over strykninger i Sør-Trøndelag. Foto: Grafikk: Inger Sakshaug

Ingen betydning

Også i de andre partiene er det toppkandidatene som ble mest strøket. Best ut kommer MDG-topp Gjertrud Berg hvor én prosent av velgerne ga henne stryk.

I et stortingsvalg får ingen av endringene på stemmesedlene betydning. Grunnen er at minst halvparten av et partis velgere må gjøre den samme endringen for at det skal endre rekkefølgen på hvilke kandidater som blir valgt.