Nå vil Singsaas ta opp saken i møte med kommunaldepartementet i neste uke.

– Den menneskelige faktoren i denne saken har grepet meg, sier biskopen.

Dype røtter

Han viser til at de som nå må flytte på grunn av flystøy er havnet i denne situasjonen helt uforvarende. Det handler om en konflikt med nasjonens interesser.

– Her er det snakk om gårder og hus som familier har eid i flere generasjoner. Og som de nå må flytte fra på grunn av kampflybasen. Det er klart det er vanskelig for folk. Da er det viktig at staten og storsamfunnet viser raushet, sier Singsaas.

– Det er snakk om dype røtter. Mange vil føle sorg over å måtte flytte, sier han

– Et særlig ansvar

Mens Forsvarsbygg tidligere har understreket at de følger regelverket og forhandler med dem som eventuelt må flytte eller på andre måter rammes av økt flystøy, understreker biskopen at mange av støyofrene har opplevd det som tøffe forhandlinger med Forsvarsbygg om erstatning for hjemmene sine. Han viser til at det i slike situasjoner, der en stor utbygging allerede er avgjort, vil være et asymmetrisk maktforhold mellom partene.

– Storsamfunnet har et særlig ansvar for å ta vare på dem som står alene. Det undrer meg at det blir så vanskelige økonomiske forhandlinger i en slik sak. Jeg stiller meg spørrende til om det egentlig er nødvendig. Den menneskelige faktoren må veie tungt, sier han

Rørt etter møte

Bakgrunnen for engasjementet skyldes bispevisitasen i Ørland og Bjugn i oktober i fjor. Der møtte han sammen med sogneprest Ola Garli noen av dem som rammes av baseutbyggingen.

– Det som slo meg er de vidtrekkende følger for enkeltmennesker. Storsamfunnet har et stort ansvar her. Jeg ønsker å komme med mine personlige observasjoner og det bildet jeg dannet meg sett fra utsiden, sier Singsaas.

– Glad for støtten

Torsdag møtte biskopen representanter for Støygruppe Ørland for å diskutere saken før møtet med statssekretær Per Willy Amundsen (Frp) neste onsdag. Biskopen understreker at han ikke er en talsmann for støygruppa, men at han på eget initiativ har valgt å engasjere seg i saken og kontakte Kommunal- og regionaldepartementet.

– Vi er veldig glade for at han engasjerer seg i saken. Det er kjempepositivt for oss. Det er en god støtte, sier leder for støygruppa, Hans Kristian Norset.