Namsoskunstner Arnold Dahlslett er rammet av brannen i den gamle bydelen Osebro i Porsgrunn. Torsdag kveld startet en brann i den ærverdige trebebyggelsen i bydelen, hvor blant annet Galleri Osebro ble rammet. Der hadde Dahlslett nettopp åpna ei utstilling som etter planene skulle ha stått i tre uker til, skriver Namdalsavisa i dag.

Dahlslett bafant seg i Namsos da det brant, og han mottok beskjeden sent i går kveld.

– Jeg synes det var veldig trist, og fikk nærmest sjokk da VG og Adresseavisen ringte meg, forteller Dahlslett.

– Jeg har for så vidt sovet brukbart i natt, men jeg hadde noen timer der jeg oppdaterte meg på nyheter om hendelsen. Jeg har aldri opplevd noe sånt, så det var en sjokkerende nyhet å få, sier Dahlslett.

Nærmere 100 verk

Til sammen var 93 av kunstnerens bilder sendt sørover, og 70 av dem var utstilt i det brannrammede galleriet. Dahlslett anslår den samlede verdien til å ligge på rundt 650.000 kroner, men vet enda ikke hvor mange verk som er ødelagt.

– Andre etasje er utbrent, så transportkassene og noen av bildene er ødelagt. Men det nyrestaurerte galleriet er kanskje ikke skadet. Det er et spesialfirma som tar seg av transporten ut av galleriet, og mandag får jeg beskjed om hvordan det har gått, sier Dahlslett.

Kunstneren fortviler over det potensielt store tapet, og forteller at flere av bildene som befant seg i Porsgrunn var tiltenkt en viktig plass i en stor utstilling senere i år.

– Det er et stort tap om det faktisk er ødelagt, for 5-6 av verkene skulle jeg ha med videre til ei stor utstilling jeg skal ha i Namsos. Noen av dem er også signaturstykker, så jeg ergrer meg over at de nå sannsynligvis er ødelagt.

Synes synd på gallerieier

Selv om det for Dahlslett er et stort personlig tap at hans verker er rammet, har han også stor medfølelse for gallerieieren.

– Det er jo mest trist for henne. Hun hadde overtatt bygget fra 1800-tallet og investert mye i det, sier Dahlslett.

– Galleri Osebro er en av landets største formidlere av grafikk, og hadde massevis av verk fra andre kunstnere også.

– Et stort kunstnerisk tap

I saker som dette er det galleriet selv som har ansvaret for kunsten, både under transport og i perioden kunsten står utstilt. Derfor er ikke Dahlslett bekymra for den økonomiske biten.

– Dette er først og fremst et kunstnerisk tap for meg. Men erstatningssaker kan ta lang tid, og jeg har bare listene over grafikken og maleriene, sier Dahlslett.

Travelt før ny utstilling

Nå som flere av verkene til den forestående utstillinga i Namsos kan være rammet av brannen, kan det bli travelt for kunstneren utover sommeren og høsten.

– Jeg må bare svinge meg rundt og lage flere bilder. Jeg må bare jobbe og ikke tenke så mye på det som har skjedd, sier Dahlslett.