Leif Rune Elvemo. Foto: Morten Antonsen

En kombinasjon av snarrådighet og flaks gjorde at de kom fra den dramatiske båtulykken utenfor Akset på Hitra i februar med livet i behold.

Men det kunne gått riktig galt da far og sønn skulle ut og fiske torsk på ettermiddagen tirsdag 3. februar i år. Det begynte å bli skumt da de skulle trekke garnene. Den lille trebåten på 14–15 fot bakket mot sjøen. Båten ble fylt med vann, og etter bare to–tre bølger tippet den over på siden. I løpet av sekunder havnet båten med kjølen i været.

Leif Rune og Stig Rune klamret seg fast til båten. Inn til land var det om lag 250 meter. Sjøen holdt fem grader, og det var en del bølger. For en gangs skyld hadde de ikke tatt på seg redningsvester, bare varme kjeledresser. Familien Elvemo bor på Sandstad, og er ofte ute på sjøen og fisker.

Tiden sto stille

–Jeg vet ikke hvor lenge vi lå og holdt oss fast i kjølen. Det føltes som om tiden sto stille, og vi frøs mer og mer, forteller pappa Leif Rune.

Han fikk tak i noen garnblåser, som han festet til sønnen. Begge kan svømme, men kjente snart at dette ble tungt.

Leif Rune måtte ta en avgjørelse, de kunne ikke bli liggende i sjøen. Han ga beskjed til Stig Rune om å svømme mot land.

Det var fjære sjø, og til alt hell stakk et skjær opp 100 meter mot land. På floa er ikke skjæret synlig.

Leif Rune hadde hjerteinfarkt et par år tidligere, og ved juletider fikk han satt inn et stent til hjertet for å holde blodårene åpne.

–Jeg gikk etter hvert tom for krefter, la meg på ryggen og lot meg flyte med strømmen. Ved hjelp av de siste kreftene kom jeg meg opp på skjæret.

Stig Rune forteller at han holdt seg fast i garnblåsene med hendene og svømte med føttene.

–Jeg kom meg etter hvert inn til land. Jeg tok meg oppover i terrenget, og etter om lag 700 meter var jeg opp på hovedveien. Til alt hell kom en bil jeg fikk stoppet. Da jeg fikk forklart hva som hadde skjedd og at far var igjen ute på sjøen, segnet jeg om av utmattelse .

To biler i døgnet

Vanligvis passerer ikke mer enn et par biler i døgnet på denne veien, men nå kom tilfeldigvis Jan Pettersen. Han ringte til en med skjærgårdsjeep før han varslet nødetatene. Leif Rune ble plukket opp etter et kvarters tid av jeepen og fraktet til land. Like etter kom et redningshelikopter fra Ørland, som fraktet far og sønn til St. Olav. Kroppstemperaturen ble målt til 32 grader.

Det er varaordfører Per Ervik (PP) på Hitra som har foreslått Stig Rune til Carnegies Heltefond. Han berømmer gutten som holdt hodet kaldt og utførte en heltedåd det står respekt av. I kommunen legger de stor vekt at skoleelever får opplæring i svømming og livredning.