- Havnetrappa er selve kronjuvelen på Brattøra. Men det forslaget vi har fått presentert er milevis unna den opprinnelige planen. Jeg blir provosert, sier Marek Jasinski (Ap).

- Full uenighet

Som et av flere rekkefølgekrav ble det i forbindelse med bygginga av hotellet lagt inn opparbeidelse av havnetrapp. Hvordan havnetrappa skulle se ut ble i 2011 presentert i en helhetsplan for uterommene på Brattøra. Prislappen var på drøye 13 millioner kroner. Star Property eies av Realinvest og EC Dahls eiendom, og er utbygger av hotellet. Selskapet fikk midlertidig dispensasjon fra kravet fordi trappa ikke kunne bygges før Hurtigbåtterminalen var flyttet. Dermed fikk hotellet midlertidig brukstillatelse til 1. juli 2017. Nå, tre måneder før tillatelsen går ut er det fortsatt full uenighet om hvordan havnetrappa blir seende ut.

- Store mangler

Det siste forslaget fra Star Property blir slaktet av rådmannen:

«Forelagt forslag fra Realinvest for havnetrappa har store mangler og er ikke i samsvar med kravene og intensjonene i reguleringsplanen. Det er vesentlig og viktig at havnetrappa utformes på en måte som sikrer en god helhet og gode sammenhenger med de nye uteområdene som allerede er etablert på sørsiden av havnebassenget ved Brattørkaia. Løsningen mangler kvalitetene vist i helhetsplanen og mangler sammenhengen med områdene rundt. Helhetsaspektet brytes. Havnetrappa er det mest eksponerte og svært sentrale elementet i den nye bydelen på Brattøra. Det er svært viktig at trappa får en god utforming i samsvar med helhetsplanen og gode brukskvaliteter. Det er utbygger som har ansvar for å finne og gjennomføre en løsning som kommunen kan godkjenne. Kongresshotellet vil ikke få ferdigattest før dette er gjennomført.»

Rådmannen peker blant annet på store avvik på høyde og utforming av trapp, mangel på kontakt med vannet og mangel på type stein som skal brukes.

Klare rekkefølgekrav

Gruppeleder i SV, Ottar Michelsen er irritert:

- Det er på tide at Realinvest tar forpliktelsene inn over seg. Hotellet ble tillatt etablert med noen helt klare rekkefølgekrav og nå er det på tide at Realinvest faktisk gjennomfører det de har forpliktet seg til. Dette har allerede drøyd for lenge og det er nå på tide å få fortgang i arbeidet sånn at området blir opparbeidet slik det var forutsatt, sier Michelsen.

Ettersom Star Property ikke har oppfylt kravene innen fristen blir det satt en ny midlertidig brukstillatelse. Brytes denne har kommunen mulighet til å benytte seg av bøter

I et tilleggsnotat som kom mandag ettermiddag skriver rådmannen at kommunen i forbindelse med en ny midlertidig brukstillatelse kan benytte dagbøter hvis ikke vilkårene oppfylles.

- Jeg tror ikke jeg vil spekulere i hvilke konsekvenser det kan få dersom de ikke bidrar til at det blir fortgang i dette arbeidet nå, sier Michelsen.

Jasinski mener det er prinsipielt viktig at politikerne står på kravene når det gjelder oppfyllelse av rekkefølgekrav.

- Det kan jo selvfølgelig bli mindre justeringer fra det opprinnelige, men det vi er forespeilet her er overhodet ikke det samme, sier han.

- Kan hotellet bli stengt?

- Nei, det skjer ikke. Det handler om folks arbeidsplasser, sier han.

- Overrasket over kritikken

Høyres Sindre Nilsskog spurte under et bystyremøte i fjor høst hva som skjedde med havnetrappa. Han er glad for at politikerne nå ber hotellutbyggeren gjøre som de har fått beskjed om.

- Realinvest vil spare penger, men har jo selv gått med på avtale om å bygge den fine trappa, sier Nilsskog.

Hans D. Hoff er styreleder i Star Property, og han sier han blir overrasket over kritikken fra rådmannen og politikerne.

- Etter å ha vært uenige i hvordan dette skal løses i tre år, kom vi til enighet med Trondheim kommune. Jeg har ikke hørt noe fra kommunen siden i fjor høst, så dette hadde jeg ingen anelse om. Jeg visste heller ikke at saken skal opp i formannskapet tirsdag. Denne saken er såpass komplisert at jeg ikke kan kommentere den over telefonen på nåværende tidspunkt, jeg må først sette meg inn i det rådmannen skriver, sier Hoff, som også er konsernleder i Realinvest.