I fjor kom bærene sent. I år kommer de tidlig. Bærbøndene er glade for at jordbærsesongen kommer tidlig.

– Det er stort sett bra over hele landet. Bærene mange steder er mellom en uke og fjorten dager før det som er vanlig. Produsentene leverer til cirka midt i august, sier Gerd Byersmoen i opplysningskontoret for frukt og grønt.

Tidligst noensinne i Skogn

Lorns Olav Aunsmo sier de ikke har hatt tidligere bær i Skogn så lenge han har drevet.

– Vi startet å plukke 29. juni. Det har aldri vært tidligere siden vi startet med jordbær i 2003. Det ble vanskelig i fjor da vi begynte å plukke først 25. juli, sier Aunsmo.

Tunneldyrking i Sparbu

Morten Gustad dyrker jordbær i tunnel i Sparbu. Det gjør at bærene er modne mye tidligere. Han høstet de første modne bærene allerede 4. juni.

– Sesongen for oss varer nok i rundt tre uker til. Det ser ut til å bli litt lite bær i år, men det er litt avhengig av været. Det var mye av de sortene som kommer sent som frøs bort i vinter, sier Gustad.

80 kasser på en dag i Åfjord

På Linesøya i Åfjord kommune er plukkinga også godt i gang.

– Vi har plukket 80 kasser bær bare i dag. Det er veldig mye anlegg igjen. Jeg har nesten aldri sett så mye på Linesøya noen gang, sier Eivind Selbekk fra Linesøya.

Lovende sesong på Byneset

På Bosberg på Byneset begynner plukkingen rundt neste helg.

– Overvintringen har vært god og det har vært veldig med kartdannelse. Vi starter plukkinga fire uker tidligere enn i fjor. Det ser ut som en veldig lovende sesong for oss, sier jordbærbonde Olav Opland.

Plukker i Steinkjer fra rundt 15. juli

Rundt Steinkjer blir bærene også modne tidligere enn vanlig. Arne Moxness fra Følling sier de kommer til å begynne å plukke rundt den 15 juli.

– Det viktigste er at det ikke blir for varmt. Bærene plukkes når de er modne uansett, det er modningen som er det viktigste og det må ikke gå for fort, sier Moxness.

Sesongstart i Agdenes

I Lensvik i Agdenes kommune begynner jordbærbøndene å plukke bær denne uka.

– Det er en del tidligere enn vanlig. I fjor begynte vi 1. august, men det var sent. Det er vårværet som er aller mest avgjørende for når bærene kommer. Sesongen ser ut til å ligge litt under normalen i år, sier Lars Arne Landrø.