Forslaget som ble stoppet handlet om å få rådmannen til å forberede en folkeavstemning om kommunesammenslåing.

- Vi oppfatter dette som forsøk på sensur og knebling. Vi behandlet en sak om utrede omfattende interkommunalt samarbeid. Dersom det utvides på mange felt mister vi selvråderetten. Derfor ønsket vi å fremme et slik forslag, sier Sandaune.

Sliter med rekruttering

Hun viser til at rådmannen argumenterer blant annet med rekrutteringsproblemer i kommunalteknisk sektor, og stordriftsfordeler, som begrunnelse for mulighetsstudien for interkommunalt samarbeid med Trondheim, Stjørdal, Melhus og Skaun. Flertallet i kommunestyret har konsekvent avvist å slå sammen kommunen med Stjørdal eller Trondheim. Kommunen står også utenfor mye av det interkommunale samarbeidet i Værnes-regionen.

Lang debatt

Saken førte til en 40 minutter lang debatt i formannskapsmøtet mandag. Frp og Høyre fikk fremme en del av sitt forslaget, som handlet om at de ønsket å si nei til rådmannens innstilling. Noe som ble nedstemt da rådmannens innstilling ble vedtatt.

Uenig. Malvik-ordfører Ingrid Aune, er kritisk til Sandaunes ordbruk i saken og viser til at formannskapet avviste å behandle forslagene i tråd med kommuneloven.

Ordfører Ingrid Aune avviser kritikken til Sandaune. Hun viser til at det er formannskapet som har avvist å la Høyre og Frp å fremme to punkter i forslaget. Dette er ifølge Aune i tråd med kommuneloven, som sier at realitetsforslag ikke skal behandles om 1/3 av medlemmene eller ordføreren mener det ikke er knyttet til saken.

- Jeg stiller meg helt uforstående til ordbruken til Frps representant i denne saken. Vi bør hegne om en åpen, demokratisk og saklig debatt. Om representanten føler seg urettferdig behandlet av formannskapet vil jeg oppfordre henne til å be om lovlighetskontroll i saken, sier Aune.