«Summen av de mange små tingene kan bli stor», skriver Adresseavisens sjefredaktør Tor Olav Mørseth. Foto: VEGARD EGGEN

De siste to ukene har en gruppe journalister i Adresseavisens hatt et oppdrag: Finne ut av hvordan det står til med klimasaken i Norge. Hvordan har ny forskning gitt oss mer kunnskap, hvordan påvirker klimaendringene oss lokalt, kan vi gjøre noe selv?

Selv om det finnes skeptikere, som vi også har vist frem i våre kanaler, er det ingen tvil om hva et flertall som er så stort at det er umulig å overse, mener om saken: Klimakrisen er reell, og den kommer til å spille inn på de fleste områdene av hverdagen vår.

Det er selvfølgelig behagelig å la være å lytte til disse og finne eksperter som er enige med ens eget syn. Det er dessverre på grensen til naivt.

Helt skråsikre på hva som skjer i fremtiden er det ingen av oss forunt å være. Men bevisene er så mange at de ikke kan ignoreres. Jeg synes det er ganske enkelt: Vi har ikke råd til å gamble på at flertallet av forskere tar feil når de spår en varmere klode med havstigning, tørke, ekstremvær og nød. Vi har ikke råd til å være annet enn føre var.

Å fikse opp i dette høres uoverkommelig ut, men ifølge FN er det ikke for sent å begrense skadene ganske mye. Og heldigvis kan du gjøre noe selv.

Nei, det spiller ikke så stor rolle om én av oss spiser litt mindre rødt kjøtt, kjører litt mindre bil eller dropper en ekstra flytur. Men gjør vi alle det, bidrar det. Og sier vi i tillegg fra om hvordan vi ønsker at næringsliv og myndigheter bør opptre, kommer vi et langt skritt videre.

Det er derfor slagordet om å tenke globalt, men handle lokalt fortsatt brukes. Summen av de mange små tingene kan bli stor.

Og det er derfor vi i Adresseavisen, én måned før klimatoppmøtet startet i Paris, markerer tydelig i både papirutgaven og på nett at dette er viktig for oss alle. God lesing.