To dager før soldatene i innsatsstyrken Rype skulle få lønna for juni, fikk de en epost om at pengene vil bli en måned forsinket. Dette er andre gang på seks måneder soldater får utsatt lønn, ifølge hovedtalsperson, Kurt Rødsjø, for soldatene i innsatsstyrken Rype.

- Saken er at de innførte nytt lønnssystem i Heimevernet og Hæren. De ble da advart av dem som sitter med lønn i distriktene om at dette ikke er dimensjonert for Heimevernet. Allikevel ble det nye lønnssystemet innført og det fungerer ikke, Kurt Rødsjø.

Heimevernsenheten for Trøndelagsområdet, HV-12, består av om lag 6 000 soldater, hvor om lag 300 er en del av Rype. Soldater i innsatsstyrken deltar hyppigere på øvelser og skal kunne mobilisere hurtig ved behov.

- Noen vurderer å slutte

Det er ifølge Rødsjø fort snakk om 5 – 6 000 kroner i utestående lønn for en vanlig soldat i Rype.

- Nå er det krise, for folk er på ferie og de var lovet lønn til 12. juli, sier Rødsjø.

Ifølge ham har noen soldater oppgitt at de vurdere å slutte på grunn av konsekvensene slike hendelser får for privatøkonomien deres.

- Mange blir fortvilet. Vi yter mye frivillig innsats og vi synes vi kan få de få kronene vi skal ha, og få dem til rett tid. Hadde man hatt en sivil arbeidsgiver hadde man kanskje ikke gått på jobb dagen etter.

Dette har nå skjedd hver gang Rype har hatt øvelse, og Rødsjø mener situasjonen må få mer oppmerksomhet.

- Noen vurderer å slutte, de har ikke råd til å vente så lenge på lønna. Folk har kone, barn, hus og hjem. Regningene kommer, men ikke lønna, sier den tillitsvalgte.

- Kan svekke rekruttering

- HV-12 fungerer og løser oppdrag i fredstid i stor grad takket være frivillige og motiverte mannskaper og befal, skriver Håkon Warø, som sjef for HV-12 i en tekstmelding.

Håkon Warø mener at forsinkelsene kan svekke rekrutteringen til Rype. Han mener at mange soldater i HV-12 allerede deltar mer enn det lovpålagte minstekravet, og at innsatsviljen kan bli svekket.

- Frivillig personell går gjennom en krevende seleksjon før de får signere kontrakt. Dette personellet trener og øver betydelig mer enn de øvrige i HV-12

- Vi i HV-12 har respekt for at organisasjonsendringer tar tid og at vi må gi systemet en sjanse. Jeg tenker likevel at de som ikke får sin lønn tidsriktig utbetalt har grunn til å være frustrert all den tid dette har vært et problem over noe tid nå, skriver Warø, i en sms til Adresseavisen.

Les mer om Warø - Bak seg har han fire år i det amerikanske marinekorpset. Nå blir han ny sjef for Heimevernet i Trøndelag.

Besluttet å sentralisere lønnssystemet

I fjor høst startet Forsvaret å sentralisere all lønnsutbetaling til soldater i Heimevernet til et kontor i Harstad. I januar skrev Aftenposten om at et firesifret antall personer hadde til sammen utestående et millionbeløp.

På vegne av forsvarsledelsen uttalte da personellsjef i Forsvaret, Tom Simonsen:

- Vi har hatt mye dialog med HV og enheten i Harstad. Jeg har nå en klar forventning om at problemet med etterslepet skal være løst innen utgangen av januar. Samtidig har vi tatt initiativ for å automatisere manuelle rutiner.

- Beklagelig

En talsperson for Forsvaret, oberstløytnant Frank Sølvsberg, svarer Adresseavisen på epost.

- Det er beklagelig at om lag 1 000 soldater i HV-12 ikke mottar tillegg i juli, men først i august, og at det er samme HV-distrikt som ble rammet da det var utfordringer med avlønning i november og desember. Det ble da satt inn tiltak for å forbedre avlønningen, hvilket har medført at alle lønningene i 2017 frem til juli har blitt betalt i tide, skriver Sølvsberg.

Ifølge Sølvsberg skyldes problemene med utbetaling en kombinasjon av sykdom hos Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) og svak datakvalitet på noen av filene tilsendt fra Heimevernet.

- Øvrig personell har jobbet ekstra for å komme i mål, men det var dessverre ikke nok.

Framover forteller Sølvsberg at det skal jobbes med å forbedre dialogen mellom FPVS og Heimevernet. Det vil også vurderes tiltak for å gjøre avdelingen med ansvar for utbetalingene mer robust i tilfelle sykdom.

Ifølge Sølvsberg stemmer det at noen soldater fikk utsatt lønnsutbetaling også for mars måned. Dette skyldtes at listen for lønnsutbetaling ble sendt fra HV-12 noen dager etter fristen til FPVS, men at det da var færre soldater som ble berørt.

Debatt: «HV-området mitt har etterlyst sambandsutstyr. Det vi skal få i fremtiden er hyllevare fra Biltema»

HV-12: Sjef for HV-12, oberst Håkon Warø (til h.), og tillitsvalgt for HV-soldatene, Kurt Rødsjø, Foto: Frank Cadamarteri