For 25 år siden visste vi ikke om planeter i andre solsystem. Nå nærmer tallet seg 4000. Det store spørsmålet er om det liv på noen.

Med det fantastiske antallet stjerner og galakser i universet, vil det også være mulig det finnes et høyt antall planeter som vår egen, mener Seager som er professor ved Massachusetts Institute of Technology. Hun er ekspert på atmosfærer til planeter i andre solsystemer, eksoplaneter. Nasa har kalt henne «astronomiens Indiana Jones».

Fingeravtrykket fra gasser

- Jeg har en god følelse, og tror at det vi kan finne tegn på liv. Det kan skje i morgen, om fem år – eller kanskje aldri – hvis det ikke er noe der ute. Og hva slags liv? Bakterier, delfiner eller hva.

Sara Seager tar utgangspunkt i kjemien. Gjennom å analysere lysspekteret fra atmosfæren til planeter i andre solsystem prøver hun å spore fingeravtrykket gasser som finnes der. Oksygen, en forutsetning for liv, er en gass astrokjemikerne er spesielt interessert i.

På grunn av begrensninger i metodene har forskerne foreløpig bare klart å identifisere planeter rundt små stjerner, mye mindre enn vår egen sol. Når nye planeter påvises, begynner man å lytte etter signaler på intelligent liv der. Om vi skulle finne intelligent liv, har Seager liten tro på at vi får noe snarlig møte.

- Vi prøver å finne ut om det er noe der ute. Det får bli opp til fremtidige generasjoner å finne ut hvordan vi kan gå videre. Det jobbes med muligheten for å sende små prober til andre planeter. Selv om de kan reise med 20 prosent av lyshastigheten, vil det ta 20 år før de kan nå frem. Hvem vil reise i 20–30 år i en romkapsel? Kanskje vi en gang kan sende DNA og biologisk materiale av sted og printe mennesker. Jeg tror det er like sannsynlig som at vi sender levende mennesker, sier Seager.

Ikke enig med Hawking

Stephen Hawking er opptatt av at mennesket må kolonisere en annen planet – og at det haster. Sara Seager er ikke enig.

- Jeg tror vi må finne ut hvordan vi skal leve her. Det er mange steder på jorda som er lettere å kolonisere enn en annen planet hvis det går riktig galt. Vi må være mer omsorgsfulle med vår planet. Nå er vi overbefolket. Planeten vil overleve, selv om menneskeheten ødelegger seg selv. Så langt har jorda vært veldig tålmodig med oss.

De første bakteriene som startet med fotosyntesen utviklet oksygen slik at atmosfæren ble så giftig at den holdt på å ødelegge planeten. Kanskje oppfører vi oss som bakteriene og ødelegger vårt eget miljø. Det må vi unngå. I det lange løp er det kanskje en hybrid av menneske og maskin som vil overleve.

- Må lete

- Hva er poenget med å lete etter liv på andre planeter?

- Vi dro til Nordpolen og Sydpolen. Vi må utforske. Det er det eneste svaret jeg har.

Seager sier hun fortsatt er sjokkert over at Donald Trump ble president.

- For oss forskere som opererer i en boble var det et sjokk som vi prøver å komme over. Nasjonen er så splittet. Det er så mange desperate folk i USA som trenger en jobb og som sliter for å holde det gående. Da hjelper det ikke å finne nye planeter. De vil ha arbeid.

Nasa har kalt henne «astronomiens Indiana Jones». Foto: Rune Petter Ness
Michel Mayor er en pioner i letingen etter planeter i andre solsystemer. I går snakket han på Starmus. Foto: Rune Petter Ness