Etter hva Adresseavisen kjenner til, var Kristian Tonning Riise en av gjestene under fylkesårsmøtet til Nord-Trøndelag Unge Høyre våren 2014.

Møtet ble avholdt på Stjørdal. Tonning Riise var på dette tidspunktet sentralstyremedlem, men han var også en sterk kandidat til vervet som ny leder av Unge Høyre.

Høyre har opplyst at det er kommet inn 21 varsler, hvorav ti handler om tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Det ene av disse varslene stammer altså fra Nord-Trøndelag i 2014.

Les også: - Ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste om varslene

Skrev brev

Etter at fylkesårsmøtet var over, mente noen av de i fylkesungdomspartiet at det var grunn til å varsle valgkomiteen i Unge Høyre, opplyser en kilde. I et brev skrevet i mars 2014 uttrykkes bekymring rundt episoder der jenter har hatt negative opplevelser med Tonning Riise, slik Adresseavisen får det beskrevet.

Noe av informasjonen gjengitt i brevet, baserer seg på det som ble observert av «pågående sjekking» på det aktuelle fylkesårsmøtet i Stjørdal, forteller en kilde. Det skal ikke være snakk om sex, etter hva Adresseavisen forstår. Noe av informasjonen i brevet baserer seg angivelig på andre- og tredjehåndskilder, og her kjenner Adresseavisen ikke til innholdet i påstandene. Ingen av sakene skal være politianmeldt, så vidt Adresseavisen forstår.

Målet med å varsle var ifølge en kilde at man ønsket å si fra om Tonning Riise sin adferd i forkant av valgprosessen. Tonning Riise ble konfrontert med brevet direkte, sier en kilde til Adresseavisen. Det er uklart om brevet fikk noen konsekvenser ut over dette. I juni samme år ble Tonning Riise valgt til ny leder av Unge Høyre.

Les også: Høyre har fått 21 varsler om tolv personer

Vil ikke kommentere

I et møte før pressekonferansen søndag ble fylkesleder i Trøndelag Høyre Michael Momyr og resten av sentralstyret informert om varslene og partiets håndtering.

- Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte at det er kommet varsler fra Trøndelag. Det er alvorlige varsler som er kommet inn og av hensyn til de involverte, vil jeg ikke si noe om enkeltvarsler, sier Momyr.

Fylkesleder Michael Momyr i Trøndelag Høyre.

Den tidligere Unge Høyre-lederens kontaktperson, Joachim Meier Svendsen, henviser videre til advokat Finn Krokeide. Adresseavisen har forsøkt å kontakte Krokeide mandag uten å lykkes.

Annen sak bli politisak

Mandag ble det kjent at statsadvokaten har bedt politiet om å foreta innledende undersøkelser av en anklage mot Tonning Riise. Undersøkelsene gjelder opplysninger i Aftenposten om at Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i Unge Høyre i 2014. Dette er ikke den samme saken som Adresseavisen i dag omtaler. Kristian Tonning Riise sier til Aftenposten mandag ettermiddag, via en sms, at han er positiv til at den konkrete saken blir belyst.

Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre leder 11. januar. Da skrev han på sin Facebook-side: «Metoo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon, og jeg er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre ved flere anledninger har reagert på min atferd.»

Les også: Unge Høyre-topp visste om seksuell omgang mellom Riise og beruset 16-åring