- Det er veldig dyrt å ta vaksinen. Jeg reagerer på at russen i Orkdal får den gratis, men ikke vi, sier russepresident ved Thora Storm videregående skole i Trondheim, Merk Meisingset Ramberg (18).

Forrige uke hadde de vaksinering mot smittsom hjernehinnebetennelse på Thora Storm, og seks av ti valgte å vaksinere seg. Det er på snittet til Trondheim kommune, hvor fire av ti avgangselever dropper vaksinen i år.

LES KOMMENTAREN:  Gi russen sprøyter før betennelsen tar dem

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet er det påvist smittsom hjernehinnebetennelse hos 14 personer i Trøndelag siden 2011, og omtrent 10 prosent av dem som blir syk, dør.

Pris er utslagsgivende

En av dem som valgte å vaksinere seg på Thora Storm forrige uke, var Emilie Tingstad (18). Hun betalte for vaksinen selv, og hun mener prisen er helt ok. Likevel sier hun det kunne vært smart å presse ned prisen enda litt mer, så flere hadde tatt den.

- Jeg har hørt om et par stykker som ikke ville ta den fordi den ble for dyr, og foreldrene ikke betalte for dem, sier Tingstad.

Reagerer: - Det er veldig dyrt å ta vaksinen, og jeg reagerer på at for eksempel russen i Orkdal får den gratis, men ikke vi, sier russepresident ved Thora Storm videregående skole i Trondheim, Merk Meisingset Ramberg.

Også russepresident Meisingset Ramberg har fått høre fra medelever at noen av dem velger å ikke vaksinere seg på grunn av prisen.

For ham var det ikke klart hvor viktig det faktisk er å vaksinere seg før han snakket med en lege.

- Men jeg har inntrykk av at medrussen har forstått hvor viktig det er å vaksinere seg, sier han.

Tingstad syns det er bra at de får vaksinen gjennom skolen til redusert pris, og hun mener at alle som har mulighet til å ta vaksinen, bør ta den.

- Jeg valgte å vaksinere meg for å være på den trygge siden under russetida, sier hun.

Ligner annen sykdom

Smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik, var til stede på Thora Storm. Hun forteller at det er avgangselevene som nå får tilbudet om vaksinasjon mot smittsom hjernehinnebetennelse.

- I russetida blir det mye festing, lite søvn og kroppen blir sliten og derfor blir de mer mottakelig for smitte og mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom, sier Sagvik.

Hun tror det ville vært større deltakelse om vaksinen var gratis.

Flere bærere: - Vi vet at vi finner bakterien oftere hos ungdom mellom 15 og 25 år. Få av dem blir syke, men de kan fort smitte andre, sier smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

- Ved at de må betale 450 kroner for vaksinen, kan det være noen som derfor ikke velger å ta den. Vi kan jo tenke oss til at flere ville tatt den om den hadde vært gratis, så det er absolutt ønskelig at den blir det, sier hun.

Hun forteller at hvis du blir smittet og syk, så utvikler sykdommen seg raskt.

- Det er ikke så lett å oppdage at man er blitt syk av hjernehinnebetennelse. Hvis du fra før er litt dårlig, kan det ligne på annen sykdom, sier Sagvik og legger til at det er snakk om timer for om du overlever eller ikke.

Gratis i Orkdal

- Etter at vi innførte gratis vaksine til russen, har vi sett en nesten dobling av antallet som tar vaksinen. Nå velger langt over 90 prosent av elevene å vaksinere seg, sier Jimmy Wikell, kommuneoverlege i Orkdal kommune.

Dyrt: - Vi kan jo tenke oss til at flere ville tatt den om den hadde vært gratis, så det er absolutt ønskelig at den blir det, sier smittevernoverlege i Trondheim Eli Sagvik om prisen på vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Det er Orkdal sanitetsforening som tar vaksineregningen, slik at kommunens helsesøster kan gi vaksinen gratis til russen.

- Det synes jeg er veldig flott. Det er ikke alltid ungdommene prioriterer helsa si så høyt. Når tilbudet er gratis, så er det trolig flere som velger å ta vaksinen, sier Wikell.

Han har nå bestilt 150 doser med vaksine til årets russekull, og betalingen tar de gavmilde sanitetskvinnene seg av. I fjor innebar det en støtte på 56 000 kroner.

- Koster mye penger

Leder i Ungdommens fylkesutvalg i Trøndelag, Hilde Bruvoll Bach, er selv russ i år, og er en av dem som har betalt for vaksinen.

- Vaksinen koster mye penger, og jeg vet at mange derfor ikke tar den. Det er synd, fordi du utsetter deg for en fare når du ikke er vaksinert, sier hun.

Ungdommens fylkesutvalg mener vaksinen bør være statlig finansiert.

Betaling: Smittevernoverlege i Trondheim Eli Sagvik forteller at det nytt av året er mulig å betale for vaksinen med vipps. Her betaler Erik Indergård (18) (f.v.), Magnus Skogmo (18) og Martin Edelsten Sivertsen (18), som er elever ved Thora Storm videregående skole.

- Vi mener det er viktig at ungdom tar vaksinen for å unngå å bli syk, og vi er opptatt av at alle skal få det samme tilbudet, uansett hvor en bor. Derfor bør ungdom få vaksinen gratis, sier Bruvoll Bach.

Ungdommens fylkesutvalg jobbet med denne saken i fjor, og fikk arbeidsutvalget for fellesnemnda i Trøndelag med på et vedtak som sier at fylkeskommunen skal være en pådriver i arbeidet med å få en statlig finansiering av vaksinen.

Staten vil ikke betale

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Line Miriam Sandberg, skriver i en e-post at det er mange vaksiner som i dag dekkes av det offentlige, men at det også er vaksiner som er anbefalt av myndighetene som ikke blir det.

- Vaksine mot hjernehinnebetennelse og vaksiner som er anbefalt i forbindelse med reiser er eksempler på det, skriver hun.

- Helsemyndighetene har ingen planer nå om å gjøre vaksinen mot hjernehinnebetennelse gratis, eller ta den inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Det er opp til den enkelte kommune og fylke å beslutte om de vil tilby vaksinen gratis. Dersom vaksinene ikke tilbys gratis, må den enkelte betale selv, skriver Sandberg.