Overvik Utvikling var i sine egne brosjyrer tydelige på at den nye skolen kunne ligge sentralt inne på Overviks eiendom (alternativ 2). Tomta sentralt inne på Overviks område i denne skissen, har omtrent samme plassering som den Rådmannen selv pekte på som den best egnede tomta i september 2014.

Han får støtte av KrFs Geirmund Lykke. Utvikler Ketil Fjerdingen avviser imidlertid kategorisk at han skal ha kommet med et slikt tilbud.

Adresseavisen har tidligere fortalt at et flertall i formannskapet i et lukket møte i februar i år vedtok å legge nye Jakobsli skole utenfor utbygger Overviks eiendom. Utfordringen er at tomta som er valgt er jordbruksområde, og Fylkesmannen har allerede varslet innsigelser mot politikernes tomtevalg. Skolen kan dermed bli sterkt forsinket.

- Ikke det minste tvil

Nå kommer tidligere Ap-topp, Jonh Stene, med helt nye opplysninger i saken. Ny skole i Ranheims-området var og er av stor viktighet for politikerne. Ifølge Stene hadde Overvik Utvikling en helt annen holdning til hvor skolen kunne ligge – før politikerne hadde omregulert området til boliger. Stene viser til at utbyggerne var flittige gjester på Rådhuset før omdisponeringen til det nye, store boligområdet øst i byen var i boks. Overvik Utvikling presenterte også brosjyrer der ett av forslagene var at skolen kunne ligge sentralt inne på deres egen eiendom - omtrent på samme sted som rådmannen utpekte som sitt foretrukne tomtevalg i 2014 (se illustrasjon).

- I denne perioden var Ketil Fjerdingen ukentlig på Rådhuset og snakket med oss politikere. Og vi var opptatt av å være mest mulig på hugget, slik at løsningene ble best mulige for kommunen, sier Stene og fortsetter:

- Ketil Fjerdingen satt på mitt kontor og sa at kommunen skulle få skoletomt. Dersom vi omdisponerte området deres til boliger, skulle kommunen få denne tomta vederlagsfritt. Det var ikke det minste tvil om dette den gangen. Jeg ble selvfølgelig glad for å høre dette, det ville jo gitt oss hundre millioner mer å bygge skole for. Men tilbudet ble dessverre ikke skriftliggjort. Selv formidlet jeg dette videre internt i partiet, men jeg gikk ut av politikken etter hvert, så jeg fulgte ikke saken i mål, sier Stene.

- Tjener store penger

- Hva skjedde?

- Jeg vet ikke. Jeg var ikke lenger kommunalråd da flertallet i februar vedtok å flytte tomta utenfor Overvik. Men jeg ble forundret over at tilbudet til Fjerdingen ikke ble fulgt opp. Utbyggeren skulle tatt oppgaven med å plassere skolen innenfor sitt eget område slik de sa de ville gjøre. De tjener store penger på at vi omdisponerte dette omfattende området til boliger, og da kunne de vist litt raushet overfor kommunen. Jeg synes samfunnsengasjementet burde vært større fra utbyggers side.

- Du mener dere ble lurt?

- La meg si det sånn: Jeg ble meget forundret over at skoletomta plutselig var skjøvet ut av Overviks eget område og lagt til dyrka mark.

- Overvik vil tjene store penger på dette?

- Det ligger vel i sakens natur at utbygger vil ha mest mulig igjen for sine investeringer, og at kommunen ønsker en billigst mulig tomt.

Mysteriet på rådhuset Det blir stadig vanskeligere å forstå forholdet mellom utbyggere og politikere i Trondheim.

- Peker på egen eiendom

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) kjenner også Overvik-saken godt. I formannskapet i februar stemte KrF mot å legge tomta på LNF-område – utenfor grunneier Overviks eiendom.

- John Stene sier at de fikk tilbud om at skoletomt skulle stilles til disposisjon, vederlagsfritt. Husker du noe om dette?

- Det stemmer med mitt inntrykk, og det kan stamme fra informasjon John Stene gav meg etter møte med Overvik den gangen.

Lykke viser også til at representanter fra Overvik Utvikling, deriblant Ketil Fjerdingen, lobbet aktivt overfor politikerne i perioden før hele det tidligere landbruksområdet ble omregulert til boliger. Den første brosjyren med skoletomt ble presentert for formannskapet i et møte 8. februar 2012.

- Argumentet om skole er til og med uthevet i rød skrift. Det er opplagt at behovet for skole var viktig for utbyggeren for å få området bruksendret. Hvis bare arealet ble gjort om til utbyggingsformål, skulle det raskt ordne seg med skole. Det er nok derfor Rita Ottervik snakket om skole da hun var på befaring med landbruksdirektøren i Sør-Trøndelag og representanter fra departementene. Før bruksendringen ble gjort handlet veldig mye om det desperate behovet for skole i Ranheims-området. Hva som har skjedd etterpå, er mysteriet, sier Lykke.

- Sier du at utbyggerne har sagt én ting før det ble tillatt å bygge, og noe annet etterpå?

- Det ser slik ut. Jeg var med på utbyggerens orienteringsmøter i starten, før de skjønte min skepsis. Det minste problemet var å finne en skoletomt. Nå er de blitt helt tydelige på at de ikke vil ha skolen på sitt område.

Gruppeleder i Ap, Geir Waage, vil ikke bekrefte John Stenes uttalelse.

- Jeg må forholde meg til det John Stene sier, men jeg har ikke hørt om dette tilbudet før nylig. Jeg sjekket også med Rita Ottervik, og hun hadde heller ikke hørt om dette. Jeg har også hatt flere møter med Ketil Fjerdingen og Kolbjørn Selmer, men har ikke fått et slikt tilbud.

LES KOMMENTAREN: Er det pengene eller politikerne som styrer Trondheim?

- Besluttet plassering best

Adresseavisen har forsøkt å få et intervju med Ketil Fjerdingen. Etter flere forsøk, både på å få til et møte og intervju per telefon, sier Fjerdingen at han bare ønsker å forholde seg til avisa skriftlig. Hans skriftlige tilsvar er redigert på vanlig journalistisk måte.

- Ifølge deres egne brosjyrer for prosjektet, før omreguleringen ble vedtatt, foreslår dere også selv å legge den nye skolen på egen eiendom. Hvorfor ønsker dere ikke det lenger?

- Vi forventet opprinnelig at skolen skulle bygges på tomten. Etter hvert ble det klart at det var bedre alternativer for plassering av skolen, hvilket også framkommer i den eksterne rapporten som kommunen bestilte fra Selberg Arkitekter som meget klart konkluderer at besluttet plassering er den beste.

I sitt skriftlige svar lurer han på hvorfor Adresseavisen «underslo det faktum at den eneste objektive tredjepartsrapporten konkluderer med at dagens plassering av skolen er klart den beste». Adresseavisen har tidligere skrevet at nettopp denne «flate, fine tomta» ble innstilt av rådmannen som skoletomt i september 2015 - og at den ble beskrevet som svært godt egnet til skoleformål. I den samme rapporten fastslår arkitektfirmaet: «Skolen er tenkt lagt på områder som ikke er en del av Overvik Utviklings eiendom».

- Når ble det klart for dere at dere likevel ikke ønsker skolen der?

- Spørsmålet er basert på helt feil premiss. Det ble etter hvert klart at optimal skoleplassering var annerledes, og vi har sluttet oss til den vurderingen og planlagt etter det.

- Geirmund Lykke og John Stene sier at før omdisponeringen var dere tydelige på at det ikke ville bli noe problem med skoletomt. Men etter er dere tydelig på at dere ikke ønsker skole. Lykke sier at det som skjedde etter bruksendringen er et mysterium?

- Det er politikerne som vedtar skoletomt, ikke Overvik. Vi ønsker ikke å kommentere Trondheim kommune sine interne prosesser, ei heller hva enkeltpolitikere har tenkt eller ikke tenkt. Vi konstaterer at det er et flertall som har besluttet lokalisering i samsvar med den eksterne rapporten.

- Helt feil

- Det er nærliggende å tro at dere lokket med skoletomt dersom området ble omdisponert til boliger, for deretter å snu da den var i boks?

- Det er helt feil og faller på sin egen urimelighet. Dersom politikerne hadde en premiss om gratis skoletomt ville det vært tatt med som vedtak eller merknad i saken.

- Tidligere kommunalråd John Stene forteller at du satt på hans kontor og sa at dersom området ble omdisponert, skulle kommunen få skoletomt av Overvik vederlagsfritt. Stemmer dette?

- Det faller på sin egen urimelighet og jeg reagerer på at Adresseavisen gjengir en slik påstand.

- Stene etterlyser større raushet overfor kommunen og at utbygger kunne vist større samfunnsengasjement?

- Jeg har ingen kommentar til dette men fremheve at Selmer har avstått en tomt til landbrukspris på ca 110 mål til gravplass som også er et viktig samfunnsnyttig formål.

- Hva er ditt anslag på hva dere tjener på at skolen blir liggende utenfor?

- Det har vi ikke beregnet og jeg ser at Adresseavisen har beregnet dette ut fra en kalkulert utbyggingsgevinst. Jeg må da også få minne om at Overvik har inngått en avtale med TOBB som innebærer at TOBB (ikke Overvik) skal ha hovedansvaret for selve utbyggingen av området.

Eiendomsutvikler Ketil Fjerdingen avviser at han har gitt tilbud om gratis skoletomt dersom kommunen omdisponerte Overviks område til boliger. Foto: Gullik Maas Pedersen, Lofotposten