- Jeg har gått ned 16 størrelser i klær, sier Klæboe.

Han henger den svarte ytterjakka over stolen, en jakke i størrelse large. Den er ganske ny, for Klæboe kan ikke bruke noen av klærne han hadde tidligere.

- Men jeg synes faktisk det er artig å kjøpe klær nå. Den følelsen av å passe inn i normale klær ... Før klarte jeg ikke å se meg selv i store speil, men nå blir jeg bare glad.

Klarte ikke spise

Adresseavisens lesere møtte Roar Klæboe første gang  nyttårsaften i fjor. Da kunne han fortelle at han hadde slanket seg 170 kilo på egen hånd. Det ga han mulighet til å få utført fedmeoperasjon på St. Olavs Hospital. For snart ett år siden ble han den tyngste pasienten som gastrokirurg Ronald Mårvik noensinne hadde slankeoperert.

Siden den gang er 180 cm lange Klæboe halvert. Nå veier han bare 80 kilo.

- Vekta stupte etter operasjonen. Jeg gikk ned 66 kilo på et halvår. Ideelt sett burde jeg gått ned 30 kilo på ett år, sier han.

Den ekstreme vektnedgangen skyldes at tiden etter operasjonen har vært knalltøff. Når han teller opp, kommer han til 19 innleggelser ved St. Olavs det siste året. Hovedproblemet har vært at han ikke klarte å få i seg næring, og derfor ble underernært og dehydrert.

- Jeg angrer ikke på fedmeoperasjonen, det er det ingen vits i. Men jeg tror jeg hadde klart å gjøre jobben selv, uten å bli operert, sier han.

Nå har han fått beskjed om å legge på seg.

- Det er veldig rart. Men jeg bør opp fem-ti kilo i muskelmasse, sier Klæboe som sier han er på rett vei. Formen blir stadig bedre.

- Herregud, er det deg?

Når han skal karakterisere livet sitt nå, smiler han bredt og svarer «ubeskrivelig godt». Det beste er at han kan leve et normalt liv, han kan sette seg ned uten å frykte at stolen knekker, han kan reise med fly, han trenger ikke oppsøke vareinngangen for å komme seg inn i bygninger og han kan gå på Nordre uten å bli beglodd.

- Men det hender noen snur seg på gata, og roper etter meg: Herregud, er det deg, Roar? De kjenner meg nesten ikke igjen, smiler han.

Han var Norges tyngste mann da han ved hjelp av to badevekter i 2009 ble veid til 326 kilo. Det var da han skjønte at han måtte ta grep.

- Jeg hadde ikke noe liv, jeg bare eksisterte. Jeg var bare 40 år, og hadde ikke lyst til å havne på kirkegården. Og jeg hadde familie som jeg var glad i, og som jeg visste hadde det tøft fordi jeg var så overvektig

Den møysommelige jobben med å kvitte seg med kiloene startet, og Klæboe satte seg et mål om slanke seg ufattelige 220 kilo. Da han skrev det på Facebook, sammen med et turbilde av seg selv, kom heiagjengen på banen. Applaudert av likes, tekstmeldinger og oppmuntringer fortsatte han å gå på stiene i Bymarka, noen meter lenger for hver dag. Middagsporsjonene ble stadig mindre, han droppet brus og søtsaker. Det ga resultater. Og nye likes.

- Jeg er sta og egen, men dette hadde jeg aldri klart uten familie og venner. Hvis det gikk noen dager uten at jeg la ut et turbilde på Facebook, fikk jeg spørsmål. Det er så mange som har støttet meg, så mange jeg har å takke, sier han og nevner spesielt sin "hjertevenn" som har betydd mye.

- Men det er vel først og fremst du selv som har gjort jobben?

- Det er mange som sier at jeg har grunn til å være stolt over meg selv. Det har vært steinhard jobbing, medgir han.

Vil motivere

Han har brukt mye tid på å tenke på hvorfor livet ble som det ble, og om hvorfor kiloene bygde seg opp, år for år. Selv tenker han at flere vanskelige opplevelser både i barndommen og i voksenlivet har bidratt til at han ble så overvektig.

Nå har han skrevet bok, «Tusen blikk, samme tanke» hvor han forteller om sitt liv fra barndommen i Ilsvikøra og helt frem til tida etter fedmeoperasjonen. Han er klar på at han ikke gjør det for å få medfølelse eller vise skryt over hvor flink han har vært som har klart å slanke seg så mye.

- Jeg ønsker å vise andre folk hva som er mulig. Det er så mange som spør meg hvordan jeg har klart det. Jeg vil gjerne være en motivator for andre, sier han som fikk hundrevis av tilbakemeldinger etter at han sto frem og fortalte sin historie i Adresseavisen., Mange henvendelser er fra personer som sliter med overvekt.

Han mener at det å slanke seg i bunn og grunn er enkelt: Det handler om hva man putter i seg og hvor mye man rører seg. Men hodet må være på plass, og en må holde fokus, hele tiden. Samtidig er det lov å unne seg et lite kakestykke på en bursdag eller en pølse på en grillfest. Det går an å kose seg med måte.

- En pose potetgull eller en stor sjokoladeplate forsvinner ikke av seg selv, sier han.

Lever lenger

Overvektige som gjennomfører fedmeoperasjon, forlenger livet med sju år.

Anna Laurenius, klinisk ernæringsfysiolog ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg, har gjennomført en studie hvor hun har fulgt svenske overvektige som har gjennomført en fedmeoperasjon. Hun kan slå fast at operasjonen for de aller fleste er vellykket, og at de fleste får et langt lettere liv.

- Vi har fulgt pasientene både før operasjonen og noen år etter operasjonen. Resultatene viser at de fleste endrer sine matvaner, de normaliserer sitt matinntak etter en operasjon. De spiser mindre søt og fet mat enn tidligere, og de spiser mer frukt og grønnsaker. Vi ser også at de begynner å spise tidligere på dagen, og de spiser mindre om natten, sier Laurenius som denne uken er i Trondheim for å forelese på et seminar for ernæringsfysiologer.

Studien viser at de som er operert, mister i gjennomsnitt en tredel av sin tidligere kroppsvekt. Dette er en viktig årsak til at de i gjennomsnitt forlenger livet med sju år, påpeker Laurenius.

Men fedmeoperasjonen er ingen enkel vei til et lettere liv, og mange sliter med såkalt dumpingssyndrom. Dette medfører at de reagerer på kaloririk mat, og opplever ubehag hvis de spiser for mye eller for raskt.

- Men dette oppleves gjerne som positivt, fordi det hjelper dem til å få kontroll over matinntaket, sier Laurenius.

Nytt liv: I november i fjor ble Roar Klæboe slankeoperert. Tiden etterpå har vært tøff, og nå har Klæboe tatt av så mye at han må legge på seg. Nå sier Klæboe at livet er ubeskrivelig godt. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Årelang slankekur: Dette bildet er fra sommeren 2014. Da veide Roar Klæboe rundt 225 kilo, og var godt i gang med slankekuren. Foto: Privat
Ett år siden: Roar Klæboe veide 150 kilo da han ble fedmeoperert ved St. Olavs Hospital i november i fjor. Foto: Ole Martin Wold
Anna Laurenius, klinisk ernæringsfysiolog ved Sahlgrenska universitetssykehus. Foto: Hilde Skjesol