«Vi beklager – Namsen laksakvarium må holde stengt sesongen 2018 på grunn av anleggsvirksomhet på Fiskumfoss kraftstasjon. Vi er i dialog med NTE, og har kommet frem til at med bakgrunn i gjestenes opplevelse og sikkerhet kan vi ikke holde åpent for publikum i anleggsperioden. Vi beklager dette, og kommer med oppdateringer etter hvert», står det på Facebook-siden til turistattraksjonen.

Tore Kjøglum, som eier Namsen laksakvarium, sier i en kort kommentar at de får vite mer i slutten av september.

- Vi har gitt beskjed til turoperatørene om at det er stengt for sesongen, sier han.

- Forsinkelse i prosessen

Pål Anders Dahl, prosjekteier av nye Nedre Fiskumfoss kraftverk, sier til Adresseavisen at investeringsbeslutningen for det nye kraftverket er forsinket.

- Planen var at anleggsarbeidet skulle starte i sommer, men så ble prosessen forsinket, og vi har ikke startet med arbeidet ennå. Ettersom bestillinger av besøk gjøres tidlig på året, måtte NTE og lakseakvariet ta stilling til om de skulle holde stengt tidligere i år. De kunne egentlig ha hatt åpent denne sommeren, men dette ble vanskelig all den tid utsettelsen ikke ble kjent før i slutten av april, sier han.

Han opplyser at Namsen laksakvarium er kompensert for dette.

- Hadde vi visst det vi vet i dag, så kunne laksakvariet vært åpent i sommer også. Men vi ble ikke ferdig i rett tid. Når anleggsarbeidet starter, så vil laksakvariet bli en del av riggområdet, og de må holde stengt mens utbyggingen pågår, noe som er avtalt med lakseakvariet, sier Dahl.

Stengt: Dersom du vil møte laksen i laksetrappa så blir du møtt av stengt port og et morsk troll.

Kan være ferdig i 2022

I desember 2016 fikk NTE fritak fra konsesjonsbehandling av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for mulig nytt kraftverk av Nedre Fiskumfoss kraftverk i Namsen. Det nye kraftverket vil øke den årlige produksjonen av ny fornybar energi med 100 GWh, fra 275 GWh til 375 GWh. Det vil erstatte det gamle kraftverket som er fra 1946.

- Namsen laksakvarium må nok holde stengt til og med 2021, vi håper å være ferdig våren 2022.

Dahl forklarer at man ikke var ferdig med grunnlaget for investeringsbeslutningen, og at man venter fremdeles på svar fra Fylkesmannen i Trøndelag når det gjelder utslippstillatelse i forbindelse med tiltaket. Det er også noen privatrettslige avtaler som må på plass.

- Hvis ting går som vi håper, så vil en investeringsbeslutning bli tatt i september eller oktober. Fremdriften er avhengig av at vi får på plass tillatelser og avtaler, forklarer Dahl.

Under utbygging: Det skal bygges et nytt kraftverk ved Nedre Fiskumsfoss i Grong.

LES DOKUMENTAREN: Elvas tapte sølv

- Bedre for laksen

Den totale kostnaden for nytt kraftverk ligger på rundt 900 millioner kroner.

Dahl understreker at det nye kraftverket innebærer at villaksen vil få bedre betingelser. Namsen er et nasjonalt laksevassdrag og utbyggingen må ta spesielle hensyn til det.

- Det blir gjort mye bra for laksen. Det vil bli etablert to store Kaplan-turbiner i stedet for de tre mindre Francis-turbinene som er der nå. Det betyr at sjansene for å overlevelse for smolt som er på vei ut av vassdraget blir vesentlig større. Det er også lagt inn vannslipp på 30 m3/s i smoltutvandringsperioden som går fra cirka 15. mai til 15. juni. For oppvandrende fisk vil vi gjøre den eksisterende laksetrappa mer effektiv ved å øke vanngjennomstrømmingen og bruke konsentrert lokkevann, noe som gjør at det blir mer attraktivt for laksen å bruke laksetrappa, forklarer han.

- Kinder-egg

For å hindre at fisken går inn i utløpstunnelen vil det bli montert en ny og forbedret elektrisk fiskesperre ved utløpet til kraftverket. Det vil også være automatisk åpning av lukene ved feil i kraftverket. Det betyr at sjansen for at fisken strander nedstrøms blir mindre.

Ifølge Dahl er utbyggingen et aldri så lite Kinder-egg.

- Bedre forhold for laksen, både på vei opp og ned Fiskumfoss, og mer fornybar strøm. Vi vil dekke strømforbruket til cirka 65 000 mennesker i sine hjem i et nytt Nedre Fiskumfoss kraftverk. Det er en vinn-vinn-situasjon, mener han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter