I uka som gikk var det flere store arrangement som satte sitt preg på byen. Oppdrettsmessa Aqua Nor, Toppidrettsveka og Pstereofestivalen har fått mange trondhjemmere og turister inn til sentrum.

Arrangørene sier at de hadde totalt 27.000 besøkende på Aqua Nor og 16.500 publikumere på Pstereo. Toppidrettsuka anslår at 25.000-30.000 tilskuere deltok per dag i fjor.

I tillegg var det fadderuke for studentene og Rosenborg-kamp på søndag, som også førte til mye folk i byen.

Deltakerne av bakkeløpet Kvilhaugen opp sprang over bybroa og opp bakkegata på lørdag. Dette var en del av Toppidrettsveka og én av flere ting som fikk folk til sentrum i forrige uke. Foto: RICHARD SAGEN

På en restaurant på Torvet på lørdag møtte avisa to par som skulle få med seg Toppidrettsveka og RBK-kampen. De regner med at de legger igjen en del penger i byen når de først er her.

Kommer til å bruke 9000 kr

- Jeg og kona kommer nok til å legge igjen rundt 9000 kroner etter tre dager i Trondheim, sier Tore Bredesen.

Han og kona Grethe Bredesen kommer fra Gjesåsen i Hedemark, og er i Trondheim med naboparet Kjell og Åse Kalfoss. De bor på hotell og anslår at de kommer til å spise ute to ganger om dagen.

- Etter vi har spist lunsj, skal vi se på arrangementene på Toppidrettsveka før vi skal opp i Tyholttårnet for å spise middag, sier Kjell Kalfoss.

- Det er tydelig at det er mye som skjer i byen, det er mye mer folk enn vi har sett her tidligere, fortsetter han.

- August er en festmåned

Fredag la Festivalnettverk Trondheim fram en rapport om de økonomiske ringvirkningene av ti kulturfestivaler i Trøndelag i 2016 (Se faktaboks). Den viser at en gjennomsnittlig festivaldeltaker i Trondheim legger igjen 3156 kroner i byen per festival. Billetter til festivalene er ikke regnet med i denne summen.

- Det er interessante tall. Ganges det totale forbruket per publikummer i denne undersøkelsen havner den totale ringvirkningen på ca 750 millioner – én milliard. Dette er betydelige tall, sier Vegard Snøfugl, styreleder i Festivalnettverk Trøndelag.

Tallet Snøfugl viser til er for de ti kulturfestivalene som er representert i analysen, og ikke for idrettsarrangement og lignende arrangement. Pstereofestivalen er blant festivalene som er med i rapporten. I undersøkelsen kommer det også fram at én av tre som deltar på festival er tilreisende.

- Festivaler generelt er kjempebra for byen. De påvirker alle som driver næring på gateplan positivt, selv om de som ligger nærmest festivalområdene merker det best, sier daglig leder i Midtbyen Management Kirsten Schultz.

Daglig leder i Midtbyen Management Kirsten Schultz. Foto: Morten Antonsen

Hun forteller at tellerne i gågatene Nordre gate og Thomas Angells gate også viser store forskjeller på Midtbyen i forbindelse med festivalene.

- Første uka i august i år, under Olavsfestdagene, telte vi 60 % flere passeringer enn uka før, og 12% økning fra samme uke året før, sier Schultz.

- Hele august er en festmåned for handel i Midtbyen for de som driver hotell og restaurant, sier hun videre.

Idrett like viktig som kultur

May Britt Hansen i Visit Trondheim mener at det ikke bare er kulturarrangementer som gir ringvirkninger, men at man kan se den samme effekten ved arrangement som oppdrett – og fiskerimessa og idrettsarrangementer.

May Britt Hansen i Visit Trondheim. Foto: GEIR TØNSET

- Ringvirkningene gjelder like mye for idrett som for kultur. Både arrangører, deltakere og publikum trenger et sed å bo og et sted å spise, sier hun.

Oppdrettsmessen AquaNor, Toppidrettsveka og Pstereofestivalen samlet vil ut ifra beregningene i Festivalnettverkets rapport gi godt over 200 millioner kroner i ringvirkninger for Trondheim.

Fulle hoteller og restauranter

Adresseavisen har snakket med flere i servicenæringen som merker ringvirkningene av forrige ukes arrangementer.

- Spesielt fiskerimessa gjør at dette er en veldig god uke for oss. Vi har solgt alle rommene og har full restaurant hver kveld, sier Rune Nordstokke, hotelldirektør ved Royal Garden Radisson Blu.

Hotelldirektør ved Royal Garden Radisson Blu Rune Nordstokke. Foto: FRANK CADAMARTERI

Adresseavisen skrev i forrige uke at alle hotellene i byen var fullbooket på grunn av fiskerimessa. Noen ble rådet til å bo på hotell på Gardermoen og pendle til Trondheim.

- Det er et rimelig bra trøkk i hele byen. Det er artig at vi får mange utenlandske gjester på grunn av fiskerimessa, legger Nordstokke til.

- Jo mer som skjer, jo bedre

- Hadde det ikke vært arrangementer i byen i det hele tatt, hadde vi ikke hatt noe å leve av. Det trekker folk utenbys fra og inn til byen. Jo mer som skjer, jo bedre, sier Carsten Tourrenc, daglig leder på Antikvariatet på Bakklandet.

- Juli og august er de månedene vi lever på resten av året. Vi er veldig heldige på Bakklandet, i og med at mange av turistene kommer hit, sier han.

Daglig leder på Antikvariatet Carsten Tourrenc. Foto: Nils H. Toldnes

Restauranteier Lars Lian er enig med kollegaene i servicenæringen. Lian står sammen med Svein Roger Torgersen bak restauranter som Tulla Fischer, Sot Bar & Burger, Bror og Cafe Løkka. Han mener det er noe eget å være trønder i egen by disse dagene.

- Vi ser tydelig økt omsetning i uker det skjer såpass mye i byen. Sommermånedene er de gode driftsmånedene i bransjen, det er det ikke noe tvil om, sier Lian.

Restauranteier Lars Lian. Foto: Morten Antonsen

- Vi merker det godt på alle restaurantene, men kanskje særlig på Tulla Fischer på Mercursenteret. Den har en veldig sentral beliggenhet og har et menyutvalg som favner alle, sier han.