270 elever og 34 ansatte ved ungdomsskolen må skysses ut av bydelen når Sør-Trøndelag fylkeskommune starter bygging av ny Heimdal videregående skole.

Den beste tomta for ny videregående skole er der hvor ungdomsskolen i dag ligger.

Med buss

–Jeg skulle gjerne sett at jeg kunne gått alle tre årene her. Det hadde vært best å ha skolen i nærområdet, sier Sander Rønning.

Han sitter i elevrådet ved ungdomsskolen på Kolstad, og er i likhet med de andre spent på hvordan høsten blir. Huseby skal rives, og elever og ansatte blir flyttet til kommunens midlertidige skoleanlegg på Sverresmyr, like ved Trøndelag Folkemuseum.

–Det tar 13 minutter med buss, sier Roza Bardakcy. Hun håper paviljongene er blitt pusset opp, slik at de er bedre enn da de besøkte anlegget tidligere.

–Men det er veldig fint uteområde der. Det blir kanskje til at vi går mer på tur, sier Stine Raknes.

–Og så blir det sikkert mye bedre luft i klasserommene. På Huseby er det så tungt, det er så tett og varmt, forteller elevene i elevrådet. De er ikke i tvil om at også de har behov for en ny skole, og er glad det etterhvert skal bygges ny ungdomsskole:

–Det er gammelt og slitt, og så er det ganske stygt her. Det blir bra for bydelen at det kommer nye skoler, sier de.

Les også: Bygger storskole i Sjetnmarka

Ny barne- og ungdomsskole

Når Huseby-elevene nå flytter ut, starter tidenes skolebygging på Kolstad. I løpet av de neste fire-fem årene skal det bygges ny videregående, ny barne- og ungdomsskole og ny idrettshall. 2100 elever får nye skolelokaler når det storstilte skoleløftet er i boks.

Mens den videregående skolen kan fortsette driften som i dag til de flytter inn i nyskolen i 2017/18, må ungdomsskolen betale prisen i byggeperioden. Først 2,5 år i midlertidighet på Sverresmyr, deretter et par år i midlertidighet på gamle Heimdal videregående.

–Dette er ikke en ideell løsning, medgir Marte Løvik (Sp), leder i oppvekstkomiteen i Trondheim. Hun er imidlertid sikker på at Huseby-elevene får gode lokaler på Sverresmyr.

–Deretter flytter de inn i gamle Heimdal videregående, og da er de i nærområdet igjen. Det blir en del år med byggeaktivitet i bydelen, men det blir bra til slutt, sier Løvik, som håper kommunen kan åpne ny barne- og ungdomsskole på Kolstad i 2019/2020. Endelig beslutning er ikke tatt, men det kan bli en skole hvor Kolstad og Saupstad barneskoler blir slått sammen og lokaliseres vegg i vegg med Huseby ungdomsskole.

Senere start

–Det jeg ikke kan gjøre noe med, gidder jeg ikke å tenke på, sier rektor Inger Hilstad ved Huseby skole. Hun vil ikke bruke energi på å tenke på utfordringene som dukker opp når en hel skole skal pakkes opp og ned et par ganger de neste årene. Isteden velger hun å se det positive i det som nå skjer i bydelen:

–Det blir mye bedre lokaler for oss på Sverresmyr, der er det lyst og luftig. Vi får flere rom, og vi får egne klasserom. Og så er det et nydelig uteareal der, smiler hun som tror det skal gå bra å flytte en hel skole til midlertidige lokaler.

–Og så får vi sove en halvtime lenger om morran. Bussene går ikke før halv ni, sier hun.

Glad fylkesordfører

En videregående skole for 1020 elever, en kultursal som vil ha plass til 350 publikummere og en idrettshall hvor 2000 tilskuere kan benke seg til kamp.

Det er byggeprosjektet på tomta til Huseby ungdomsskole. I kveld inviteres det til folkemøte for å presentere prosjektet.

Les også: Her er nye Heimdal vgs

Fylkesordfører og Kolstadgutt Tore O. Sandvik er begeistret:

–For meg er dette ekstra stas. Jeg har vokst opp i denne bydelen, den er en del av meg, og det er en bydel jeg er veldig glad i, sa Sandvik da han tirsdag deltok på vinnerseremonien for skole og idrettshall.

Han har selv vært elev både ved Kolstad og Saupstad barneskoler, Huseby ungdomsskole og Heimdal vidergående. I løpet av de nærmeste årene vil alle skolene trolig få nye bygg, som en viktig del av arbeidet med å løfte og gjøre bydelen mer attraktiv.

Glad rektor

Det er Sør-Trøndelag fylkeskommune som bygger skolen, mens idrettshallen bygges i samarbeid med Kolstad håndball. Det sikrer at bydelen får en idrettshall med tre flater, noe som er nødvendig for at Kolstad håndball kan invitere til toppkamper i eget nærområde.

Hele prosjektet på 25000 kvadratmeter er kostnadsberegnet til 800 millioner kroner, og arbeidet starter med rivingen av Huseby ungdomsskole nå i høst. Nyskolen skal bygges på tomta til ungdomsskolen, og byggestart skjer i februar. Skolen er planlagt ferdig ved årsskiftet 2017/18.

–Det skal bli spennende å følge byggeprosessen, og se bygget reise seg. Dette er et gigantisk bygg, og et stort løft for fylkeskommunen. Jeg er glad vi får være med på dette, sier Ivar Husby, rektor ved skolen.

Det er Skanska i samarbeid med Rambøll/KHR Arkitekter som har laget vinnerforslaget.

Kine Walbye og de andre lærerne på Huseby skole har brukt mye tid på å pakke de siste dagene. Hele ungdomsskolen må tømmes. Foto: Nils H. Toldnes
Foto: Ill: Skanska og Rambøll/KHR Arkitekter
Ny skole: Slik vil nye Heimdal videregående skole bli. Foto: Ill: Skanska og Rambøll/KHR Arkitekter