På stedet står en tavle med svært begrenset informasjon.

Og for å komme frem til utsiktspunktet ved Fridtjof Nansens vei, bør du være lokalkjent om drar dit på egen hånd. Det finnes ingen skilt som viser veien.

- Dette er vel den beste utsiktsplassen i hele Trondheim. Her kan biler og busser parkere, og her finnes benker å sitte på, men stedet mangler skikkelig informasjon om hva folk ser, sier Kjetil Utne.

Bystyrerepresentanten for Høyre har siden i fjor vår trasket og gått de aller fleste veier og gater i Trondheim. Innen valget 14. september skal han på 527 dager ha trålet hver eneste meter av byen.

LES OGSÅ (PLUSS): – Du finner ikke bærene der de pleier å være

Ingen oppgradering

- Noe av det jeg har merket meg på mine vandringer er de mange flotte utsiktspunktene. Det aller beste er kanskje Utsikten på Sverresborg. Det sier jeg ikke bare fordi jeg er oppvokst like ved. Her har det vel knapt skjedd noen oppgradering i mine 60 leveår, sier Utne.

Han reiser mye utenlands og vært på mange utsiktssteder der forholdene er lagt svært godt til rette for de besøkende, i form av infotavler, kikkerter, kunstutsmykking og øvrige tilbud. Utne viser til andre steder i Norge, der forholdene er lagt mye bedre til rette for turistene. I Trondheim synes det som om de sentrale utsiktspunktene ikke skal vises frem.

Nasjonale turistveier

- I Norge har vi også de nasjonale turistveiene og flere spektakulært, arkitektonisk utformede utsiktspunktene, som Statens vegvesen har bygget, men ikke i Trondheim.

Utne har satt opp en fem-på-topp-liste over Trondheims utsiktspunkter:

1. Utsikten på Sverresborg. 2. Kristiansten Festning. 3. Steinanveien. 4. Øverst i Fagerlia/Tømmerdalen. 5. Kattem mot Leinstrand.

- På mine spaserturer har jeg funnet frem til 15–20 utsiktspunkter som fortjener oppmerksomhet, men ikke alle stedene kan kommunen bruke penger på. Vi må heller ikke glemme de fantastiske utsiktspunktene i Bymarka, Estenstadmarka og ikke minst Tyholttårnet.

SE OGSÅ: Opplev Trondheim på halvannet minutt

Byens egen befolkning

Kjetil Utne tror at bedre merking av utsiktspunktene vil kunne trekke byens egen befolkning til stedene.–Vi går altfor lite på tur i egen by. En opprusting av noen av utsiktsstedene kan være en liten motivasjon til å gjøre seg bedre kjent i egen by.

I teknologihovedstaden må det ifølge Utne kunne settes opp digitale infotavler og noen kikkerter. Det kan også utvikles apper til mobiltelefonen man kan laste ned. Trondheim er flink på utsmykninger, og nye oppgaver kan kobles til utsiktsstedene.

Busslast med tyskere

Mens vi står ved Utsikten kommer en busslast med tyske turister. Bussjåfør Morten Gundersen fra HMK i Oslo fant lett frem til stedet, men det er fordi han har bodd tre år i Trondheim.–Ellers ville jeg nok hatt problemer med å vite hvor jeg skulle kjøre, for her er det overhodet ikke skiltet, sier Gundersen.

Guiden bruker god tid og legger ut i det vide og brede om hva turistene ser og om byens historie.

- Uten guide hadde ikke disse turistene fått vite stort. Jeg er nå på min niende rundtur med turister i Norge i sommer, og på flere steder er det mye mer informasjon å hente. Der trenger du nesten ikke guide, sier Gundersen.

En god idé

Kommunaldirektør for byutvikling Einar Aassved Hansen sier det er en god idé å gi mer informasjon på de mest sentrale utsiktspunktene.–Til bystyremøtet 27. august har Erling Moe (V) spurt om bedre skilting av plasser og parker. Vi har allerede fått god respons på skilter vi satt opp ved Ilavassdraget og nedlagte Killingdal gruver. Også på Brattøra er det planer om skilting, sier Aassved Hansen.

Han ser positivt på å gi folk mer info når de beveger seg rundt i byen, og ikke minst ved de flotte utsiktsstedene.

Lite turistvennlig: På sine vandringer rundt omkring i Trondheim har Kjetil Utne merket seg at kommunen gjør svært lite for å markedsføre de mange spektakulære utsiktsstedene. I teknologihovedstaden må det i det minste kunne settes opp digitale infoskjermer så folk får vite hva de ser. Foto: KIM NYGÅRD
Utsikt: Her over Leinstrand sett fra Kattem. Foto: Bent Ramberg, Adresseavisen
Utsikt: Heller ikke på Kristiansten Festning finnes noen informasjon om hva du ser over byen. Foto: Morten Antonsen
Utsikt: Informasjon om hva du ser mangler. Foto: agnethe weisser
Ustikt: Selv ikke i Tyholttårnet står det noe om hva du kan skue over vakre Trondheim. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN